基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

首先,祝大家新年快樂呀^^

因為同99一家發生左d問題,但係唔想係婆媳區發表意見, 想各位用正面d既各度幫幫手畀下意見

件事呢...話說係我有左, 要結婚開始:
2010年既7月份, 我發現有左BB (老公不是教友),咁我地要急住結婚啦...開頭99對我既態度都好好, 我亦都有結婚之後,好好孝順佢既諗法.
直到10月份, 老公同舊公司鬧不快, 冇做工之後畀6299知道左,事情就好唔同.....我一家好耐都冇收到6299既消息,老公一直好多藉口張結婚買樓既事推遲...

直至上星期,老公一早起身係我床邊喊,話好唔捨得我同BB,我先知道原來佢當日差D想一走了之, 丟低我地2母子;62同99原來因為佢冇番工呢件事,一早係11月份飛左番上海,話走就走左去....

我個心真係好傷心同好難,傷心係老公係呢2個月點過,一路要諗大話呃我同我屋企人(佢怕我地唔接受佢一無所有),一路要成受屋企人離棄自己,而我亦差D變成棄婦

嬲係老公思想竟然咁幼稚,諗咁多大話泥呃我地(因為呢D大話,我地一家洗多左好多錢),62同99亦都咁不負責任,原來唔認我同呀B

知道左真相個一星期,我一直都接受唔到,情緒好唔穩定,怎至想睇唔開,我想用死去對我6299作出控訴,點解要我屋企好似傻仔咁玩,仲要落晒我屋企人既面,而家到目前我地屋企都要大話掩大話 (因為當初係佢地話畀幾張擺酒DESK我地,我地通知左親友....)事實上老公冇番工既日子,我地冇收入,都係多得我既爸爸媽媽供養我地....我真係好多謝佢地,每次諗到自己結婚既事, 攪到佢地咁樣,就好心酸

當然,我係教徙,我唔會死,我係靈修既時候,神同我講天父冇空談天國既道而輕看人既痛苦...所以我都要係咁做,但好多時,一諗起,就好難做到唔嬲,我亦都唔敢嬲畀老公睇,因為我唔想佢難受(每次佢一提起62唔理佢,佢就眼濕濕)

老公同我講,62同99唔想我, 我地唯有將最後自己既40萬番去紐西蘭定居 (老公係紐西蘭可以做律C),如果係香港,我地呢40萬就好快會冇晒,而且要重新泥過....但係香港係我既出生地,係我成長既地方,亦都有我既弟兄姐妹係度,我唔捨得...

我係度想請各位基督徒幫幫我 ,話畀我知應該點做,可以的話,可以幫我祈禱,問問我既天父應該點做好嗎?如果係天父既意思,我一定會走得好安心,絕對唔會懼怕.....

另外99係3月份會番泥香港一轉,老公雖然死都話99冇話過嬲我,我亦都唔覺得我有咩地方應該值得佢嬲,但係我唔知自己應該點面對佢同佢講咩好...麻煩各位可以畀下意見我好嗎??

多謝各位哦...

子爵府

原帖由 anntx3 於 11-2-10 14:30 發表
加油!
要好好生活!

好, 我地會ga喇,謝謝你 :]

大宅

加油!
要好好生活!

子爵府

原帖由 anntx3 於 11-2-10 10:43 發表

我認識的中國人,多數愛子如命,個子冇$會比$佢結婚,點會個仔失業便跑掉,只有並非親生的可能..........

我並不認識你。

其實你也別怪62,他自己另外也可能有親生子女。
他只是你99的老公,並非你62。

換個角度,你父母愛你, ...

ANNTX3 :

你真係一個清心既人 ....我冇講出泥既野,點解你都會估得到...超西利

62的確仲有一個40 幾歲既親生仔, 但係相比起老公, 仲要再不俏D 人地仲要一早有兒有女TIM....

見到自己屋企人畀人咁"玩"法,我真係好難當冇事發生,不過老公同仔都係自己既,我會努力做一個好老婆,好MAMI,我地自己幫自己爭番啖氣,有能力個時孝順番爸媽媽,唔洗D人可憐我地

我念在我既天父爸爸同我講, 唔可以輕看別人既痛苦,我學去原諒佢地.....(雖然我轉個頭又汁著番,哈哈)

子爵府

原帖由 sshoi 於 11-2-10 10:37 發表
唉﹐人地套價值觀係點樣﹐你根本管唔著。你兩夫婦真係要好好坐低傾下﹐彼此意識到或者你地已經到左一個階段要重新規劃人生﹐重整方向﹐好好諗下到底為乜而活﹐面前有邊幾條路可以走。 ...

係哦...你講得ARM,我地都痛定思痛,決定好好生活,唔衰畀人睇喇....人地唔畀面,唔等如自己要丟自己架

大宅

原帖由 virox 於 11-2-9 21:55 發表

62不是親生的;

你是不是我認識的人?

我認識的中國人,多數愛子如命,個子冇$會比$佢結婚,點會個仔失業便跑掉,只有並非親生的可能..........

我並不認識你。

其實你也別怪62,他自己另外也可能有親生子女。
他只是你99的老公,並非你62。

換個角度,你父母愛你,都是因為有血緣。
如果要你愛別人如同愛你肚裏BB,說笑吧!
這當然不是主耶穌的教導,只是希望你明白人的軟弱,吾好激心。

大宅

唉﹐人地套價值觀係點樣﹐你根本管唔著。你兩夫婦真係要好好坐低傾下﹐彼此意識到或者你地已經到左一個階段要重新規劃人生﹐重整方向﹐好好諗下到底為乜而活﹐面前有邊幾條路可以走。

子爵府

原帖由 ndw 於 11-2-10 09:49 發表
喔!0甘又情形唔同。

我 62、99 都系親生我老公0既。
我惟有看我62 99 愛兒子0既方式與我家有別啦。

你話呢D係唔係就係叫"親疏有別"...上一代攪到D關係咁複雜,就做就左今日D細既夾係夾心度.....

今日同個姐妹出街,講開6299呢單野,又無啦啦好易走左入個死胡同度,個心都係有小小激氣點解6299為人父母,可以抓爛塊面咁不負責任.....遲下BB出世,我地女家D親戚一定又走泥探BB,我諗起我爸爸又要幫6299收拾爛攤子就嬲....

再咁落去徘徊係嬲又唔嬲咁,真係可能精神分裂

子爵府

回覆 19# virox 的文章

喔!0甘又情形唔同。

我 62、99 都系親生我老公0既。
我惟有看我62 99 愛兒子0既方式與我家有別啦。

子爵府

回覆 9# virox 的文章

"...我一d都唔怕同佢沖突,因為我跟本唔會咁做,問到底,我個心其實好鐘意我99,可能係人夾人,我真係好喜歡呢個老人家..."

唔系關系上0既問題就好啦。你可以系LEE兩日同你99講你好愛佢0既仔。佢個仔有無工做都唔會影響到你地夫妻關系0既。系,你同佢個仔已經二人成為一體,已經系夫妻啦。所以,你會同佢個仔同甘共苦,唔會系經濟上依賴雙方父母0既,甘心樂意0既幫忙除外。
我老公被62、99拋棄後,從來都無主動問過62、99 給錢佢。有數得出0甘多次, 99瞞住62 從自己 D 私己錢拿點出來幫普老公0既經濟困難,還叫老公唔好比 62 知。

總之,我地做新袍0既要多點發掘下老人家既優點

恭喜你地駐左冊結婚喔!
為你老公早日信主而禱告。

子爵府

原帖由 anntx3 於 11-2-9 15:03 發表
62是不是親生的?
6299一直住國內?

62不是親生的;6299都是香港上海 2邊飛

你是不是我認識的人?

大宅

62是不是親生的?
6299一直住國內?

子爵府

原帖由 sshoi 於 11-2-9 00:43 發表

你老公同佢父母嘅關係同感情係建基於你老公有無工作... 咁好難搞喎。如果你老公用盡辦法犧牲好多然後搵到一份工﹐目的係滿足佢父母呢方面嘅渴求﹐咁我都唔知呢D係唔係叫做孝順喇。

PS﹕恭喜﹗ ...

係喇係喇係喇~就係咁喇~老公就係覺得點解我東家唔打打西家, 又唔係一世唔做野, 係公司已經死忍到頂唔順先唔做,佢地都唔諒解下, 就係一味係度話佢冇出息,仲要搵結婚呢d咁大件事泥鬥氣走左去, 所以就企硬喇.....

但係呢d事又唔到我地女家出聲,我連62都未見過.....所以我地女家就可以話係做左"稀生品"

大宅

原帖由 virox 於 11-2-8 21:53 發表

我老有諗過呢個問題,我問過老公, 老公話最主要係因為62一听到老公冇工做,所以反面唔認人,99一向都睇62頭,所以都飛走埋唔見人

**各位,我今日上左律c樓宣誓簽紙,正式結婚喇~~keekeekee~~ ...

你老公同佢父母嘅關係同感情係建基於你老公有無工作... 咁好難搞喎。如果你老公用盡辦法犧牲好多然後搵到一份工﹐目的係滿足佢父母呢方面嘅渴求﹐咁我都唔知呢D係唔係叫做孝順喇。

PS﹕恭喜﹗

子爵府

原帖由 pyjess 於 11-2-7 22:56 發表
如果對方媽媽會令你婚後想考順佢, 佢一定對你地兩個都好好...點解會突然走左去?
係唔係有D野, 佢地面對唔到?

其實會唔會係兩老接受唔到一個本來好乖好孝順O既仔, 突然話有左BB, 而家"奉子成婚", 再加埋結婚關頭先辭 ...

我老有諗過呢個問題,我問過老公, 老公話最主要係因為62一听到老公冇工做,所以反面唔認人,99一向都睇62頭,所以都飛走埋唔見人

**各位,我今日上左律c樓宣誓簽紙,正式結婚喇~~keekeekee~~

侯爵府

如果對方媽媽會令你婚後想考順佢, 佢一定對你地兩個都好好...點解會突然走左去?
係唔係有D野, 佢地面對唔到?

其實會唔會係兩老接受唔到一個本來好乖好孝順O既仔, 突然話有左BB, 而家"奉子成婚", 再加埋結婚關頭先辭工, 覺得佢唔成熟?

子爵府

原帖由 sshoi 於 11-2-6 21:10 發表
聽落好似你老公同你老爺奶奶斬唔到纜喎。聖經都話﹐人要離開父母﹐夫婦二人成為一體。點解你(或者係你老公)在你地婚姻上、家庭上、前景上仍然成日提住阿老爺奶奶點點點﹐又話乜野佢地唔理你地﹖做個孝順仔、孝順心抱﹐唔一定要 ...

而家真係唔慌唔斬纜...99除左每日打泥問老公屋企有冇信係畀佢之外,就連閒計都冇 我同老公講,你地2母子咁樣唔ok,老公就話佢地2母子既事由佢地自己解決番,我覺得老公都有d同6299鬥氣,我就變左係一個局外人

大宅

回覆 10# virox 的文章

聽落好似你老公同你老爺奶奶斬唔到纜喎。聖經都話﹐人要離開父母﹐夫婦二人成為一體。點解你(或者係你老公)在你地婚姻上、家庭上、前景上仍然成日提住阿老爺奶奶點點點﹐又話乜野佢地唔理你地﹖做個孝順仔、孝順心抱﹐唔一定要乜都跟住長輩心意去做﹐唔一定要達到長輩要求。我話「斬纜」意思唔係話同長輩關係一刀兩斷﹐而係當你地建立家庭後﹐個操控權就唔再在長輩手上。

子爵府

個電腦竟然到晚上8點先見到sshoi 既回覆有update過....發生咩事

子爵府

原帖由 sshoi 於 11-2-6 11:51 發表
呢D問題應該係你同你老公一齊去面對喎﹐唔應該你一個人去處理。你有無同你老公攤開晒黎講﹐到底前面有咩野選擇﹖你地想追求一個咩野目標﹖你地願意犧牲幾多﹖ ...

自己知自己老公事...老公係..真係有小小,小小大唔透(佢大得透都唔會用大話掩大話呢個方法處理問題),我問左好多次傾左好多次,佢既ans就係爸爸媽媽唔理我地都冇法,最重要係顧左自己生計先,如果唔係就更加丟人現眼..所以先要番紐西蘭

其實有時傾傾下,我好感覺到老公個心都好唔開心,佢都係一個孝順仔,佢都想自己有能力達到屋企人要求,無奈到左呢個地步,佢都唔好受既.....有好2次提起99,佢就忍唔住流眼淚,做老婆既又點忍心再逼佢??

首頁

尾頁

跳至