樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如果收入穩定,可唔可以做到七至八成?有無人知?謝謝
單位在大埔太和附近,係有看更的村屋(正確來講,我都唔知係咪叫村屋)

大宅

原帖由 菲比108 於 11-3-18 16:28 發表

請問你買左邊到呀? 我都想買間村屋呀! 本人都係住屯門.
其實我想問咩叫h plan??

我買咗近藍地附近, 交通一流...

伯爵府

原帖由 dlmhongkong 於 11-3-17 21:41 發表

你好, 我都係啱啱買咗村屋,

屯門, 15年樓, 3 楝式, 無管理,

地產介紹icbc 分行a, 但係我就一個唔該去咗分行b...:;pppp:

點知......啱啱批咗

30年, p-3.1 (p=5.25), 7成估足價, ...

請問你買左邊到呀? 我都想買間村屋呀! 本人都係住屯門.
其實我想問咩叫h plan??

大宅

原帖由 clsee 於 11-3-17 19:30 發表
之前問過ICBC分行A, 明明話已經唔做村屋啦!

但C6 今日周圍call bank, call 左另一間ICBC分行B, 個職員話做村屋按揭, H PLAN H+0.7%.

C6同一時間問埋agent 介紹ge 另一間ICBC分行C, 佢就話做村屋,不過得P PLAN 冇H ...

你好, 我都係啱啱買咗村屋,

屯門, 15年樓, 3 楝式, 無管理,

地產介紹icbc 分行a, 但係我就一個唔該去咗分行b...:;pppp:

點知......啱啱批咗

30年, p-3.1 (p=5.25), 7成估足價, 仲有成皮嘢現金回贈

大宅

之前問過ICBC分行A, 明明話已經唔做村屋啦!

但C6 今日周圍call bank, call 左另一間ICBC分行B, 個職員話做村屋按揭, H PLAN H+0.7%.

C6同一時間問埋agent 介紹ge 另一間ICBC分行C, 佢就話做村屋,不過得P PLAN 冇H PLAN, 話因係agent 介紹, 當熟客,才可做H PLAN, offer H+1.2% . C6 心諗walkin ge offer 都好過你, 真係唔熟唔食.

bank ge 按揭政策雖然變得快姐, 都唔洗快到咁呀, 佢地好混亂呢

原帖由 clsee 於 11-3-10 10:34 發表
ICBC 以前都好積極, E+ 都收緊左,問過,已經唔做村屋啦!

複式洋房

原帖由 clsee 於 11-3-10 17:06 發表
e~~裝修貸款未借過, 個TERMS OK 嗎

ok 喎, 因我是新手買村屋, 當時估個價差10萬, 唯有同個Banker講話有無裝修貸款囉?個Rate是 flat rate 0.125%pm,(我唔係好會個啲rate的計法) 不過有條款, 就係提早還款要罰2%餘款.不過個貸款要成交後7日才過數.

洋房

原帖由 clsee 於 11-3-10 20:45 發表
我諗大家都唔好再o徒時間再打d無謂野, 我買樓好多時都係經agent, 唔會慳個1% 佣金, 所以唔會反對搵agent買樓. 我亦唔係想阻你搵食, 只係我估唔到我只係打左一句"地產代理"你會有咁大反應

我亦相信呢度 ...

我自己知好多行家只係為錢,有order都唔講,好多人都覺得地產個個都係咁,你自己問心你果句心存好意嗎?老實講我唔會post我有的lot index plan 出黎,因為我自問無權!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

洋房

原帖由 clsee 於 11-3-10 20:34 發表
我當然知你講GE問題啦, 所以咪叫你睇下個3個屋苑先囉.

同埋大家用得呢個平台問野, 點解唔係度傾, 下下叫人ADD 你 FB? 親子傾要打字, FB傾都要打字, 既然你有心想教大家提防村屋陷阱, 你GE資料好有用,相信寫係親 ...

問心我一開頭都無扯火,只係講左好多次你都係咁我當然嬲因為我facebook果邊問心唔係搵錢,我無理由叫人公開自己買左邊,再唔係可以你upload你認為無所謂果d大家傾,我加上你都未必識哂點睇個plan,如果你post出黎傾我就真正有得益,因為我知係你身上會學到野……
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

我諗大家都唔好再o徒時間再打d無謂野, 我買樓好多時都係經agent, 唔會慳個1% 佣金, 所以唔會反對搵agent買樓. 我亦唔係想阻你搵食, 只係我估唔到我只係打左一句"地產代理"你會有咁大反應

我亦相信呢度有好多媽咪真心想知多d 有關購買村屋的注意事項, 既然人地係呢度問問題, 建議專重番呢個平台, 你打番有關資料係呢個度, 等多d人受惠. .

原帖由 jerrytin 於 11-3-10 20:25 發表

我求下你pm果邊樓主問下我同佢pm傾咩pls

洋房

原帖由 clsee 於 11-3-10 20:34 發表

同埋大家用得呢個平台問野, 點解唔係度傾, 下下叫人ADD 你 FB? 親子傾要打字, FB傾都要打字, 既然你有心想教大家提防村屋陷阱, 你GE資料好有用,相信寫係親 ...

咁你認為lot index plan係到post好Facebook send比我睇?dd lot等同地址!

大宅

同埋大家用得呢個平台問野, 點解唔係度傾, 下下叫人ADD 你 FB? 親子傾要打字, FB傾都要打字, 既然你有心想教大家提防村屋陷阱, 你GE資料好有用,相信寫係親子GE討論區會多人睇過寫係你GE 私人FB, 反正都要打咁多字姐. 討論唔洗郁D就扯火 (問心我冇扯火), 動氣GE討論係"嗌交"唔係討論囉. 如果大家出發點冇私心, 唔需要咁大反應姐.
原帖由 jerrytin 於 11-3-10 20:22 發表

你自己第一次買都怕,我諗你都知有代理會不理路權去做,無錯我個mail果到係做緊廣告我認呀,但係果個facebook係唔同mail黎,係私人用,你自己唔洗見到地產就覺得每個動作都係搵錢,無錯你講得岩我唔熟樓主果面,但我話你知屋苑村 ...

洋房

原帖由 clsee 於 11-3-10 20:19 發表
隔離個TOPIC 請問買村屋有咩要注意......... http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3744052&page=1#pid49297302

我求下你pm果邊樓主問下我同佢pm傾咩pls

洋房

原帖由 clsee 於 11-3-10 17:38 發表
我不是專家(慚愧), 有好多野我都唔識,所以有時真係需要找個熟村屋ge agent 幫手 , 不過做開村屋買賣唔代表熟, 找到個又多盤又熟ge agent有時要睇彩數. 又上下網找資料, 唔明就問下人囉. 我一路都學緊野. (最重要係 ...

你自己第一次買都怕,我諗你都知有代理會不理路權去做,無錯我個mail果到係做緊廣告我認呀,但係果個facebook係唔同mail黎,係私人用,你自己唔洗見到地產就覺得每個動作都係搵錢,無錯你講得岩我唔熟樓主果面,但我話你知屋苑村屋都有機會前面起樓,請問我教人睇你覺得我點樣搵到錢?點解講極都唔聽?

大宅

隔離個TOPIC 請問買村屋有咩要注意......... http://forum.baby-kingdom.com/vi ... ;page=1#pid49297302
原帖由 jerrytin 於 11-3-9 22:13 發表
如有租約銀行只借5成,路權問題好難講得明你點睇,重有要注意重會唔會起樓(同路權一樣咁睇),有興趣就add我facebook 問,我係村屋地產代理.
[email protected] ...

大宅

唔洗發咁大脾4喎

如果大家出發點只係想幫樓主, 而沒有"私心", 只係我怪錯左你, 你可以理直氣壯&心平氣和咁話係我誤會你咪得囉. 我只係講左一句"地產代理"姐, 你就發晒火, 要同人罵戰, 你點做服務性行業呀?

所以我咪講左SORRY囉, 原來我阻住你搵食 想做多D生意, 脾氣好都好重要架.. 何況你咁專業

最多又幫你賣下廣告囉, 反正你每個TOPIC 解答問題都叫人ADD 你FB 架啦. . .

原帖由 jerrytin 於 11-3-9 22:20 發表
重有其他問題就facebook add我問,我係地產代理,免費幫你解決問題!!
[email protected]

專業經營西貢,西沙,清水灣及將軍澳村屋.
[email protected]

原帖由 jerrytin 於 11-3-10 20:00 發表

咁係唔係叫人upload個lot index plan出黎你先滿意?我有介紹律師比人,但我無做轉介wo你唔好扮醒好唔好呀?我下面e mail係做廣告但關你事嗎?有人pm我叫我介紹律師我都係比個電話佢自己攪,不過都一樣關你咩事? ...

洋房

原帖由 clsee 於 11-3-10 15:50 發表
我每次買村屋都係經agent,agent 會出埋個圖俾我, 你地係agent , 我亦知你講ge係咩, 當然買村屋係需要找一個熟村屋ge agent幫手, 佢地會免費幫我勾埋個圖. 所以我唔會慳個1%佣金. 我冇懷疑你係呢方面ge知識比我多比 ...

咁係唔係叫人upload個lot index plan出黎你先滿意?我有介紹律師比人,但我無做轉介wo你唔好扮醒好唔好呀?我下面e mail係做廣告但關你事嗎?有人pm我叫我介紹律師我都係比個電話佢自己攪,不過都一樣關你咩事?

大宅

我不是專家(慚愧), 有好多野我都唔識,所以有時真係需要找個熟村屋ge agent 幫手 , 不過做開村屋買賣唔代表熟, 找到個又多盤又熟ge agent有時要睇彩數. 又上下網找資料, 唔明就問下人囉. 我一路都學緊野. (最重要係經agent買, 計埋佣可能仲平過自己搵ge自讓盤 )

每項投資都有人做, = 有人只買大型屋苑, 有人只買某個區份. 我唔係淨投資村屋架, 樓仔都有, 我唔會限住自己某區某類樓房投資, 可惜買不起豪宅囉

我第一次買村屋個時都驚架, 所以我第一個村屋投資係買2手村屋屋苑, 因契約, 路權和業權比較清晰.

原帖由 leecnine 於 11-3-10 17:17 發表
clsee,
你真係一個村屋專家, 想問點解你會淨買村屋, 我想你除自住, 也是買來投資, 可否分享心得, 因為我睇其他post, 係無人會買村屋投資. 謝謝.

子爵府

親子王國15週年勳章

clsee,
你真係一個村屋專家, 想問點解你會淨買村屋, 我想你除自住, 也是買來投資, 可否分享心得, 因為我睇其他post, 係無人會買村屋投資. 謝謝.

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

請問邊間bank重借埋個裝修貸款,

原帖由 honly421 於 11-3-10 15:39 發表
樓主, 你又唔駛咁担心, 你如果財務無問題, 按揭應該無難度,我舊年都係買左村屋, 不過你心理都有準備估不到價, 我層樓都是估不足, 不過中銀可做到7成, 分20年, 2.25%p.a.,加送一個高息存款,重借埋個裝修貸款(分5年), ...

大宅

e~~裝修貸款未借過, 個TERMS OK 嗎
原帖由 honly421 於 11-3-10 15:39 發表
樓主, 你又唔駛咁担心, 你如果財務無問題, 按揭應該無難度,我舊年都係買左村屋, 不過你心理都有準備估不到價, 我層樓都是估不足, 不過中銀可做到7成, 分20年, 2.25%p.a.,加送一個高息存款,重借埋個裝修貸款(分5年), ...

首頁

尾頁

跳至