跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110314/00176_016.html

該名女網民自稱,地震後與八十多人一同被困仙台一幢大廈的天台,當中只得她和另一人來自中國。被困期間,患有貧血的女網民自覺撐不下去,旁邊手抱嬰兒的日本婦人竟然毫不吝嗇地給她一些奶粉,另一邊的二十多歲日本女子則替她找來食水,讓她捱過了被困的八個小時

她又稱,眾人只得兩部手機打得通,但大家都讓中國人先打電話回家,令她大為感動在她打電話後,其他日本民眾才排隊打電話,希望向家人報平安,可惜仍有數人未能聯絡上家人

我希望兩國內任何人都唔好再互相仇視對方, 希望好好向這個故事的人物學習

怨怨相報何時了?

用誠意打動別人, 化解世代思怨, 不是更好嗎?

中國人, 請發揮我國幾千年偉大的儒家精神吧!

公爵府

係呢個時候都仲可以禮讓, 真係日本人先做得到....

十卜日本!!!!

等待驗證會員

原帖由 我想生三個 於 11-3-16 10:04 發表

我地個民族無野心去侵略人地,仲會係人地有需要的時候伸出援手,但唔代表唔存在憂患意識。你心目中的世界太美好,而且只看到表面的,美國同日本一直將中國視爲威脅,無論係國際舞台,貿易或者戰略上,都不停針對中國。

當年只係中國積弱, 如果唔係咪一樣會侵略他國, 以前既人根本唔覺得戰爭係一回事, 打仗係擴開版圖, 增強國力既方法, 係呢五十年至開始改變, 宣揚世界和平

算啦,我地平民百姓根本做唔到d乜,但我只能夠講,呢個雙面性格的民族其實很可怕。

政治係黑暗!
但我覺得平民百姓都唔會諗咁多野, 唔洗諗得太恐怖!

水晶宮

你所講既就係我好想講既野 !

呢個兩面民族係唔可以只睇表面, 如果唔係今次天災. 數年後....基本上佢地侵華既野心從來都無減過. 天災係無情係好慘. 但人為背後既動機, 手段更加令人覺得可怕.

原帖由 我想生三個 於 11-3-16 10:05 發表
但我重申一點,如果企地有難,我地係會救的,但大家一定不是朋友,不要太天真!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

我們要好好發揮幾千年的愚家, 呀!唔係, 係儒家精神?!

孔子當年春秋時,都無人buy佢果套. 後來西漢太平盛世,皇帝等d人, 個個掛住君君臣臣, 父父子子, 等人民食飽飯後唔好諗住反佢, 定為國教. 西漢後期, 經濟差了開始亂, 還邊鬼個讀儒家, 走去學武啦! 跟住咁多個朝代, 儒家都無再興盛過.

唔知會唔會又俾人話東拉西扯.

男爵府

說得好~~ 上一代恩怨上一代了, 延續下去不是好事, 不過中國人真的一代不如一代了, 太自私和唯利是圖。

原帖由 Painful 於 11-3-15 17:46 發表

當年香港有淪陷, 比日本人侵佔, 所有老一輩香港人都有身同感受

不過我覺得恩怨要分明, 傷害我地既上世紀既日軍, 唔係依家呢一代既國民, 政府不正面道歉又不是全民公投決定, 我亦睇到有唔少國民不認同日政府的做法 ...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

大災難當前點解大家唔可以暫時放低國仇家恨,我們可以唔認同佢哋嘅政府的做法,但係我覺得同情和支持日本國民係另一回事。

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Painful 於 11-3-15 01:11 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110314/00176_016.html

該名女網民自稱,地震後與八十多人一同被困仙台一幢大廈的天台,當中只得她和另一人來自中國。被困期間,患有貧血的女網民自覺撐不下去,旁邊手抱嬰兒的日本 ...
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

侯爵府

畀面勳章

等待驗證會員

原帖由 我想生三個 於 11-3-15 11:57 發表

但殺人犯臨死前都唔肯悔改,而且同個孫講亞死者家屬誣衊佢。死者家屬依然氣難下,不過又做唔到d乜,唯有發下up風,但被狠狠批評為不近人情! ...

持有這種心態都唔健康呀, 如果災難發生在這兒, 你們有食物可能會唔分給佢地, 眼白白由得佢地餓死, 咁對方家屬又會仇恨你地, 怨怨相報, 循環不息

成日帶著仇恨, 做人都唔開心

等待驗證會員

原帖由 ankle 於 11-3-15 09:09 發表
我地係香港, 真係好幸福, 但係內地人受到日本人0既傷害真係唔係咁易原諒, 由其殺人取嬰, 強姦放火, 好多受害人0既家人中記憶尤新, 日本一句道歉都無, 雖則天災無情, 但中國人感受即另一番之味~ ...

當年香港有淪陷, 比日本人侵佔, 所有老一輩香港人都有身同感受

不過我覺得恩怨要分明, 傷害我地既上世紀既日軍, 唔係依家呢一代既國民, 政府不正面道歉又不是全民公投決定, 我亦睇到有唔少國民不認同日政府的做法, 咁你憎恨佢地, 其實佢地都好無辜

如果中國以前做了一些壞事 (中國一樣有戰爭, 殘殺同胞及侵略他國), 就入曬現在的國民既數, 一個國家以前做過既錯事, 要現代全國人民承擔, 你地會覺得公道?

我奶奶都係日軍侵華受害者之一, 但佢都無特別怨恨日本人, 希望你地都可以做得到

男爵府

值得表揚

伯爵府

原帖由 hachaimami 於 11-3-15 09:14 發表
樓主咁好心,post激勵人心的文章出來
唔該d怨民唔好抽水啦﹗
明明你自己扯去第二度
又話咩因果報應
仲要話人
人地o個d叫比喻,叫以古喻今(無法啦,有時講野,就算好淺,但有d人硬係唔明,就要用比喻架啦﹗)
你o個d叫東拉西扯﹗

而家d ...

唔否認樓主是好心, 但這篇都算是"激勵"的文章?!了解個事實, 就覺得骨"痺".
唔知邊個係怨民, 因我所講的是事實和指責日本政府, 無怨d咩, 同埋唔知咩叫抽水.
一聽到因果報應四個字就觸動全身防衛神經, 無真係了解人哋講咩. 我講多個因果, 日本國民對自己國家歷史的無知, 同樣地對自己政府施行的政策無知,這些是因, 果就現在大家都見到.(無法啦, 有d野係要好仔細解釋得清清楚楚, 但係相信有d人都係唔明!)
我所有的回覆都係根據樓主所講.

而家d人呢好容易就作出人身攻擊或幫人冠名(怨民)
之前個回覆我都唔係覆你又唔係問你意見, 純粹和樓主分享我的看法, 好心就唔好咁九唔搭八.

***天佑地球

禁止訪問

伯爵府

原帖由 emmypun 於 11-3-15 11:05 發表
D有份殺你祖先果D死都死得八八九九喇, 你地又知佢地分別冇報應咩? 依家係日本果D受難者, 八八九九都唔係你地口中gei殺人犯, 你地憑咩話佢地係"報應"呀?

你地可以唔同情, 但我理解講因果論/報應者, 直頭係話佢地 ...

我所講的是事情的因果, 並非什麼報應. 核電廠不是今時今日才有問題, 只是他們政府對事情的態度就是"無, 無咁的事"唔願意去認錯stop了件事, 繼續錯落去.對中國人如此, 對國民如此, 受了幅射自己國民承受返這個苦果. :cry:

唔好好似布殊咁, 非友即敵. 不同情也不代表話你抵死.(不過, 我係同情他們.....只不過呢, 話lee篇係激動人心就有些"肉麻", 因d國民係果刻究竟有多少奶粉, 如果這是唯一, 即以後都無, 佢仲俾唔俾呢? 佢地的行為只代表佢地是好信任他們的政府, 所以我是徹徹底底同情他們)

唔知美國之後會點樣"切割"日本?

首頁

尾頁

跳至