自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家都知5月1號最低工資會實行, 依家我屋企就面對一個問題:

母親大人同我講佢公司開始宣佈會削減人手(即係裁員囉!), 或者將現有的月薪員工轉為PART TIME!

唉..........聽完之後真係好嬲~~~

最低工資真係幫到我地嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

未見利,先見害..收到加管理費既通知,連同昨天新聞話港鐵又加,原來巴士一早申請緊加價.我地D無交津的打工仔,派6千蚊可否COVER晒條數?有無想過點解吾同行業既薪金有多有少.咁勤力韻讀書緊係想賺多D錢啦.而家係你低收入係社會既錯....我讚成加管理費係因為人工要加為通漲而吾係因為政府定條例就攪到家庭負擔重左LOR~加得來都要有個調節..而家加人工要加鍾,條數一樣...唉....點解仲未死得呢?日做夜做得個吉..

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好憎李X人,攪X棍

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 anita_yps 於 11-3-24 00:03 發表
本來最底工資, 保安要加人工, 我地都預左要加管理費, 之前管理處想加好幾年, 俾業主推返, 上次開話要加, 大家都係打工, 我地明白都預左, 不過管理係借最低工資為名, 狂加管理費, 仲計埋條門面數, 一個保安做12小時, ...

我今日都收到通知加管理費,
仲要以$28x12x27計算

珍珠宮

原帖由 樂俊藍媽咪 於 11-3-22 23:59 發表
我99話佢1/5開始
一個月只得4日假
無大假咩勞工假都無
要放假就無咗果日人工
總之咩福利都無
我話咁叫長工咩
咁同散工有咩分別呀
咁不如做散工好過啦 ...

真實唔俾有薪勞工假得嘅咩???
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 尼古丁 於 11-3-23 23:32 發表

睇晒咁多post, 睇黎李x仁會為最低工資, 斷送政治前途, 唔知幾時到逹逹呢

我諗終會有人支持佢既,但講真道高一尺魔高一丈.所謂既保障到底有幾多人真正受惠呢.唉

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

一諗到以後每個月, 要因應工作日及紅假計薪金, 唔可以做自動轉帳, 而要月尾開支票, 就真係頭痛.
唉, 重未知老闆點睇午飯時間同休息日的有薪問題.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 梅媽媽 於 11-3-23 11:08 發表

其實呢個d無良保安公司(咩公司都係咁)係你未做夠攞長期服務金前數月甚至數日,就會揾理由抄左你慳一筆.
我老爸就來有得攞,所以被勒令退休.但佢地間cheap公司,一般係退休令生效後會繼續請你(但無合約簽,無得加人工也 ...

mouth: 雖然...無辦法証實, 亞ee突然唔見左, 之前無聽佢提起要退休!

但時間上好配合, 我屋苑係 2001年7月建成入伙收鎖匙, 當時就係這個 保安ee

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

本來最底工資, 保安要加人工, 我地都預左要加管理費, 之前管理處想加好幾年, 俾業主推返, 上次開話要加, 大家都係打工, 我地明白都預左, 不過管理係借最低工資為名, 狂加管理費, 仲計埋條門面數, 一個保安做12小時, 一WEEK返6日, 人工要一萬零幾/月, 未計MPF。

邊有可能, 28 X 12 X 26 =$8736, 都唔知點計, 借D意要加10%管理費。

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-23 16:45 發表

大公司要揾員工失職責任幾容易吖! 但對外傭僱主嚟講, 外傭就算整到BB永久傷殘都未必入到佢罪.

唉!每個人都有自己既立場,灰色地帶永遠都存在.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

原帖由 yukico 於 11-3-22 16:25 發表
對於低收入的打工仔, 暫時未見其利, 先見其害;
對班政棍, 如李X人等, 可以揚名立萬, 大大聲話係佢哋爭取返黎的, 所以最大的受益者, 相信係佢哋莫屬 ...

一直都知最低工資係唔work ka la. 如果實行最低工資~首先老板會減省人手, 然後借題發揮加價, 跟住咪百物滕貴, 最後我地咪得不償失囉

多謝班政棍, 多謝李卓x

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 梅媽媽 於 11-3-23 16:24 發表

我知道唔可以咁,老爸第一間保安公司(大公司)就係係佢做夠十年既前一個星期話佢當值訓教(影埋相,專登既)然後抄左佢.今次差兩個月夠五年,就要佢退休.其實佢地係有理由既,你告唔到佢.但我地知道,佢地呢d理由係適當既時候出現.
 所以 ...

大公司要揾員工失職責任幾容易吖! 但對外傭僱主嚟講, 外傭就算整到BB永久傷殘都未必入到佢罪.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-23 12:02 發表

唔可以咁個喎! 可以去勞署開file告僱主的, 而家啲外傭郁下都會誣告僱主, 好多仲會襯差唔多夠5年可以攞得長服就做衰嘢, 博僱主炒攞長服(好似噚日印傭整小朋友咁), 如果佢衰得滯, 僱主忍唔到炒佢, 就算爭小小先夠5年, ...

我知道唔可以咁,老爸第一間保安公司(大公司)就係係佢做夠十年既前一個星期話佢當值訓教(影埋相,專登既)然後抄左佢.今次差兩個月夠五年,就要佢退休.其實佢地係有理由既,你告唔到佢.但我地知道,佢地呢d理由係適當既時候出現.
 所以我媽好憎李卓人.

伯爵府

原帖由 jutau 於 11-3-23 13:15 發表
我家就係煩緊點計法, 可以WORK OUT到成10個計法, 揀都有排揀

我地公司跟勞工署做法 : 月薪減當月休息日薪金再除以當月總工時, 時薪低過$28, 就補回差額, 出糧金額等於合約薪酬+差額(如未達$28), 每個月多少休息日都會影響每月出糧金額...., 超煩, 我覺最低工資根本幫唔到人, 只會令更多人失業....., 到時樣樣都加......

侯爵府

好媽媽勳章

我家就係煩緊點計法, 可以WORK OUT到成10個計法, 揀都有排揀

首頁

尾頁

跳至