懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自己嘅爸爸媽媽屋企有養狗仔吖...遲D我有需要返去半個月左右吖...我而家6W左右咋...點算吖..會有咩影響架??

大宅

好開心見到咁多負責任的主人,
由大肚到bb出世,都有好多人話送兩隻貓比人,
我覺得好煩厭。

好感恩係bb so far 好健康,
唔係貓貓就實比人賴,包括我老公都會賴埋一份。

宜家照顧小朋友,冇乜時間照顧佢地,
我覺得好內疚。

男爵府

我個仔成日攬住我隻金毛唔放架

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我都有養狗,個女4歲。我個女每晚都同佢一齊瞓添!冇問題丫

伯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆 mochama 的帖子

你老公呢句好正....哈哈
我99又係一樣話我有bb就不應再養狗

大宅

好媽媽勳章

有時我同狗狗落街散步, 我隻係牧羊, 都幾大隻
有啲師奶都有啲驚訝我咁大個肚重放狗,
其實只要小心啲就ok啦
當狗狗係屋企人, 點可以唔同要佢??

5W2D:0.7cm胎囊 7W1D: 有閃閃啦!
11W2D: 4.5CM豆豆, 舉起晒手手腳腳!
13W2D: OSCAR PASS! 16W 仔仔wor!

洋房

我自己都有3隻狗,我同老公都覺得無問題呀,只要掂過佢地既大水便即刻洗手就ok啦,真係怕就叫屋企人執囉...
我99又係話而家你地要養人仔,就咪鬼要d狗仔啦..講到好理直氣壯架bor...好在c6即刻話佢"你係咪痴線架,我夠要養你啦,我係咪開始唔駛比家用你呀"笑屎我..

大宅

大宅

同意啊, 只要注意衞生, 養狗或養貓都應該無問題的

大宅

嗯嗯..

珍珠宮

虎到金來勳章

我外家都有兩隻狗, 我大肚都日日返去, 而家bb都係婆娑湊, 只要掂完狗狗洗手先抱bb就唔怕啦, 唔明點解有d有bb就想唔要d狗囉, 自私!

伯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆 Kimki_Ng 的帖子

如果你係有左bb先去養動物就梗係唔好啦
但若你一直養開,而你又保持清潔,咁樣反而bb會有抗體的

伯爵府

d人好衰羅,有左又話唔要d貓貓狗狗,我自己都有養狗,由我當初有左到呀b依家4個月大,d人成曰叫我掉左隻狗去...我都冇理佢地....動物都有生命有慼覺!唔好再因為有左就揾藉口拋棄d動物~~

大宅

陪月勳章

我家有4隻cats呀...
都冇呀..見您地咁講...
以後我老公要take care便便既野啦~

大宅

應該唔會有問題嘅..聽左JM們咁講..

男爵府

好媽媽勳章

Kimki_Ng 發表於 11-4-25 22:42
我今日睇書..本本書都真系有話到..有BB不適宜養寵物哦..有可能導致流產..早產..甚至胎兒畸形等哦. 哎..到底 ...

要了解係咩原因唔養得,點解會有書會講有機會會流產,早產等等...
其實最主要係弓蟲症,要知道弓蟲係邊度黎,點解會有,最主要係因為接觸左含卵囊(Oocyst)泥土,未煮熟既肉類,未經低溫滅菌的乳製品,所以唔一定係動物先會有,我地平時食野唔小心都有機會會有,再講,一般家庭既寵物係好少機會會有弓蟲,反之,係街貓就有機會會有,主要係佢地食野既問題~
我自己本身都有養狗,我媽咪有我細佬時有兩隻,我99大肚時都有3隻,我自己有一隻,仔仔依家歲半,完全冇問題,好健康,只要攪好清潔,衛生就冇問題~
之前你講有D人因為有BB唔要寵物,依D係不付責任既行為,鍾意既時候就養,自己大肚就唔要,就去驚,完全唔去了解點解會有話人唔養得就唔去養,根本就唔係真心愛自己既寵物~

奀b仔9月16日出世啦~

大宅

我自己就無養狗..系我自己爸爸媽媽屋企有養..之前我一直自己一個人住...都好少返...而家因為有事需要返去住半個月左右...所以先驚自己唔適應..又睇書睇到咁恐怖....不過聽大家都咁講..個心安心好多..多謝曬..

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

我都有2隻. 個仔三歲啦

大宅

Kimki_Ng 發表於 11-4-25 22:42
我今日睇書..本本書都真系有話到..有BB不適宜養寵物哦..有可能導致流產..早產..甚至胎兒畸形等哦. 哎..到底 ...

有養開冇問題,你保持清潔衛生就ok,上網search都有好多醫生都講過孕婦、bb同寵物係冇衝突既

係有機會,但係咪咁嚴重?睇你自己點處理
你要同貓狗打車輪、執完便便唔洗手、貓狗有虱唔打針,咁當然大問題
擔心既可以叫c6叫屋企人處理便便,自己少d接觸唔好咁親密
(不過對於自己養開既,好難唔親密)

多數都係養開,繼續養,孕媽媽自己身體習慣一路有呢樣野…根本唔成問題
只係建議如果有左bb而本身冇養寵物
就唔適合o係懷孕呢個時期先去買寵物返黎養

bb黎到呢個世界,要接觸既野好多
你講細菌空氣中都大把,醫院都有菌,
你唔能夠一路都太保護唔俾佢接觸外界
拎貓狗做例子
d人話驚狗毛貓毛令bb鼻敏感
你可以用空氣清新機幫助,勤d吸塵打掃去預防
好多研究都指愈早俾bb接觸,敏感既機會愈低

你上youtube search bb同狗
都好多外國人,bb未識爬o係地下碌碌下都俾d雪hill/金毛既大狗同佢地一齊生活一齊玩

別墅

我佗第一胎時都有養左隻大狗.直到而家個仔十六歲了.家中一樣有幾隻狗.我覺得同養唔養寵物,根本無乜關係

首頁

尾頁

跳至