自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110605&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15314601

國民教育科學生、家長、老師一齊參與報告評核檢討及批判!

..立法會教育事務委員會副主席何秀蘭表示,課程猶如全民洗腦,令家長、學生、老師和整個社會變得虛偽,教授模式儼如文革再現。她表明,一旦政府強推洗腦國民教育,香港師生應以罷課抗議。建議獲得教育界及市民力撐。...

...立法會議員何秀蘭則分析德育及國民教育科的推行細節,發現教學手法有如文革式全民洗腦。她指出,該科目的評估牽涉到同學之間互相評估、家長報告、貼壁報公佈,學生要公開自我檢討及批判,「聽起來都令人驚心。」

何秀蘭說,國民教育科的評分標準,包括上課時老師要觀察學生有否熱情投入,夠不夠積極和熱烈。到學期末,小組的學習過程要貼在壁板給全學校看。家長要填寫評估表報告,評核學生是否有積極參與國民教育和提高等。年尾家長領取成績表時, 學生更要公開自我檢討。

她批評,課程評核手法會令同學完全無私隱和自尊可言,做法儼如文革示眾,恐怕會造成不良的道德及社會影響,「整個社會變得虛偽,互相矇騙、防範,功效猶如基本法23條所達到的目標,市民沒有言論、思想自由,鼓勵株連、互相揭發,人與人之間的互相幫助和樸素的感情將會淡漠。」

助長虛偽風氣 破壞道德

她續說:「老師為了達標和飯碗,要埋沒良心;學生為及格,要講大話;小朋友長大成人後,變得無原則和立場,成為共產黨之下完全可以逆來順受的順民,,這個才是洗腦課程裏面最令人恐懼的地方。」她反對洗腦科,建議同學可組織罷課抗議。

有從內地來港參與六四活動的市民,亦指出國民教育黨國不分的誤區。他說,在西方國家,黨國分明,國家是憲法,是國家憲章精神。而一黨專政的中共政權不是人民所選出,只是黨的產物,所以現在推行的國民教育,只會是國奴教育,「那為甚麼要愛它呢?『愛國』就等於愛共產黨!」他又說,大陸和香港的公民無權選政府,不能算國家公民,只能算是奴隸和豬狗,任中共屠宰。他質問:「這個奴役自己的『國家』為甚麼要愛?」
whole story:
http://hk.epochtimes.com/11/6/7/137869.htm

伯爵府

好媽媽勳章

我個女中一有國民教育,
教身份認同,認同祖國,藉貫...
有一編訪問全班同學,覺得自己是咩人,
全班都話自己是香港人
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

伯爵府

好媽媽勳章

她續說:「老師為了達標和飯碗,要埋沒良心;學生為及格,要講大話;小朋友長大成人後,變得無原則和立場,成為共產黨之下完全可以逆來順受的順民,,這個才是洗腦課程裏面最令人恐懼的地方。」她反對洗腦科,建議同學可組織罷課抗議。

試過有一次唔記得是小四,小三常識科功課,
我女有一題是關於愛國的,
我教個女照心中所想答就得,咪答一D都唔愛囉,
我女猶豫一會話咁寫好似唔係幾好...
驚老師罵....最後都要屈服寫愛國,原因.....
而家我的仔女都要埋沒自己良心啦,佢地係90後,想洗佢地腦冇咁易囉,
自從97後D教科書都改下改下愈改愈多,仲要有D有埋簡體字添..
音樂書第一課都比左個位佢放國歌啦
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

別墅

別墅

lok1503 發表於 11-6-23 17:40
我是 60/70 後, 當時初中課本有教 -
邏輯上, "if A then B" 是對的, "if not-A then not-B" 並不成立,
...

thx

複式洋房

lok1503 發表於 11-6-23 17:40
邏輯上, "if A then B" 是對的, "if not-A then not-B" 並不成立,
...

THANK YOU !

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

RRNG 發表於 11-6-22 17:40
照你咁講國民教育又唔係日對夜對, 又有家長指導之下,咁就唔會洗腦啦.. ......(有d 小朋友真係放學都要補英 ...

亦可參看
http://www.econman.net/A-level/Methodology/Logicalanalysis.htm (中文)

http://lists.ibiblio.org/pipermail/b-greek/2001-June/017387.html (英文)

所以
"假如日對夜對, 又冇家長指導, 會 洗腦" 是對的;

並不能說
"假如唔係日對夜對, 又有家長指導之下,就唔會洗腦" 是對的

珍珠宮

lok1503 發表於 11-6-22 16:42
我想講既係, 學生唔係日對夜對英文, 所以洗唔到佢地腦.

但假如日對夜對, 又冇家長指導...

我係外國見得多呢D例子,
在加拿大出世的華人小孩, 4歲前未返學, 在家只講廣東話, 到小學五、六年班, 用廣東話問佢嘢,還會答你一兩句用廣東話(約30%中文回答, 70%英文回答), 到中學三、四年班就只余5%用中文回答, 大部份都係用英文講。到大學差D連聽都唔明。

P.S. 父母在家90%用中文交談, 及睇華語TV

珍珠宮

yk0108 發表於 11-6-22 12:51
咁大篇, 好難回

見你提起日本的國民教育,我就想起日本的洗腦成功例子。我以前係外國升學,同班有幾個日本同學, 有一堂講到2次大戰的Topic, 幾個日本人都話日本冇侵華, 日本都係受害者,比美國放了粒原子彈係日本,害死好多日本人。聽到我哋幾個香港留學生興起,差D第三次世界大戰。

所以你唔好話教育唔可以幫學生洗腦, 只要學校及政府配合就有可能!

珍珠宮

joycec9 發表於 11-6-22 03:37
我覺得未必會洗腦,但會令小朋友學識虛偽,喺學校為分數而扮愛國。

我最擔心係,如果屋企行嗰套,同學校 ...

所以我話問題唔係是否能成功洗腦與否, 而係攞著我哋D家長及小朋友來攪!
將來唔通每日小朋友放學回家都要同佢Scan一次老師今日教咗嘜,然後要再用家長角度再講解一次佢聽?
咪重慘過返工被老細照肺!

水晶宮

yk0108 發表於 11-6-22 14:30

唔好再問禾野, 無貨賣.

Bye

複式洋房

lok1503 發表於 11-6-22 16:42

照你咁講國民教育又唔係日對夜對, 又有家長指導之下,咁就唔會洗腦啦.. ......(有d 小朋友真係放學都要補英文架),.

p.s. 我從無支持或反對, 我只係對政客既言論有保留.

DoReMi媽媽  wakaka~ka! agree!政客都客氣咗, 應該叫政棍!  發表於 11-6-22 18:48
meow~meow  正確黎講...香港只有政棍  發表於 11-6-22 17:46
meow~meow  只係對政客既言論有保留 - me too  發表於 11-6-22 17:44

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

RRNG 發表於 11-6-21 09:57
我想講係就算日對夜對都未必咁容易"洗腦"... 況且宜家資訊發達, 學校所授既知識唔係唯一途徑...
...

伯爵府

meow~meow 發表於 11-6-22 13:00
吓.....我咁比心機睇完你篇野答.....比 d 面好 wor 老友

老美教育好好多. 不過佢地的CNN同國內的央視差不多, 靠傳媒愚民.

有錢人生十個八個無問題, 窮的生一個都問題多多 - 教師考埋旅遊導師牌無問題, 如果巳經教好書, 有充足的時間.

中國歷史和通識巳可教導我們國情, 那為什麼要整多科國民教育, 就是因為前面兩科是教導我們要用分析, 批判, 後者必需我們認同. 要我們講「我為自己是一個中國人而高興」。 我們不是機械人, 不是你輸入什麼我們就要聽從. 教育是應該引導我們去思考而得出答案, 不是強迫我們說違心說話.

不是每個泛民都掟蕉, 好似泛民在今次的諮詢都係投贊成票要重新諮詢. 議員不是每一個政策都害人.
(但如果你覺得也是民選出來的民建聯責任無咁大, 無問題, 每人觀點與角度不同)

點解你會認為日本行鎖國政策? 有部份日本政治人物自尊心强係有咁既諗法. 但商界人當然反對佢地既做法.
佢地當然唔會只聘請低技術人士, 好多科技公司都係清華請人.

唔好再問禾野, 無貨賣.

水晶宮

例如中學的題目都係多是非題 ----

另外, 在咁既教育之下, 現在D日本大企業在日本大學裏很難找到人材(當然還有其他原因), 走去大陸,印度聘請. -----乜日本唔係行緊鎖國政策咩? 有輸入外國人材架? (低等工作唔計)
Bye

水晶宮

yk0108 發表於 11-6-22 12:51
咁大篇, 好難回

吓.....我咁比心機睇完你篇野答.....比 d 面好 wor 老友
Bye

伯爵府

meow~meow 發表於 11-6-21 11:48
香港仍有不少人對中國內地現行「洗腦式」的國民教育感到抗拒,而親北京陣營和內地官場則充斥著香港人從未「 ...
咁大篇, 好難回

你提到日本的國民教育.令禾諗起D野. 大多數的政府都係想行愚民政策, 而日本將這政策滲入在教育裏(佢地D高官都承認), 希望D人民服從性多, 動腦筋少, 欠缺分析力(例如中學的題目都係多是非題 ), 要他們非常相信自己的政府. 結果怎樣, 你看地震, 輻射單野就知. 很少人一早會去質疑他們的官商勾結, 系統是否安全等等.

另外, 在咁既教育之下, 現在D日本大企業在日本大學裏很難找到人材(當然還有其他原因), 走去大陸,印度聘請.

究竟我們是否需要這樣的教育? 好處多定壞處多?

lok1503  希望D人民服從性多... - 老美都係;
鄰居教仔女講粗口, 並不代表 arm/要跟...  發表於 11-6-23 17:45
meow~meow  希望D人民服從性多, 動腦筋少, 欠缺分析力 - 老美都係  發表於 11-6-22 13:13

男爵府

好媽媽勳章

Alex123 發表於 11-6-21 02:19
我也同意學校教育學生,家長都佔一半或以上。但一般的德育或公民教育都有標準答案可以教小朋友, 但去都對 ...

我覺得未必會洗腦,但會令小朋友學識虛偽,喺學校為分數而扮愛國。

我最擔心係,如果屋企行嗰套,同學校所教的有抵觸,你叫個小朋友點算?

家長又可以點同小朋友解釋,學校所學只是政治上需要??

水晶宮

yk0108 發表於 11-6-20 21:33
有興趣可看看作參考:
香港仍有不少人對中國內地現行「洗腦式」的國民教育感到抗拒,而親北京陣營和內地官場則充斥著香港人從未「思想回歸」的批評。

教師的壓力在歷年教育改革的洗禮下,香港的中小學老師們早就在控訴繁忙不堪。
要是你現在晚上七、八點鐘路經學校,發現該是教員室的房間燈火通明,那多半不是有人忘了關燈或者是有強盜入侵,而是確實還有老師在埋頭苦幹,不是批改作業,就是備課做筆記,還差沒算上一些行政工作。問題是,目前香港中小學已經有越來越多的科目需要老師們自行擬備教科書以外的教材,以至於要求學校自己進行「校本評核」,取代考試,但是政府建議新的國民教育科由學校和老師自行制定教學方案和教材,然而諮詢文件卻忽略了相應增加師資與課時等問題。也就是說,從實際操作的角度來看,香港教育界本來就沒有人力物力來應付單列必修的國民教育科,也不知道要從哪裏擠出時間來上這門課。 - 呢個唔關洗腦事, 係關 PK 孫事.

一些本地報刊評論還提到,最近幾年香港中小學組團到中國內地以至於出國交流蔚然成風,此前還曾經有報道說,一些香港教師為了帶團更方便,專門考取了領隊(導遊)執照。 - 有乜問題 ?

而就在這份文件公布之前幾天,還傳出了一個頗具震撼性消息:高中新學制中國歷史科出現退修潮,明年首次參與該科中學文憑試的學生將不足1萬人,比去年最後一屆英製香港中學會考的同科考生人數劇減61%。
無論是政權移交前後,中國歷史在初中一直是必修課題(但不一定是單列的中國歷史科),高中則是單列選修,香港教育界普遍批評,港府在政權移交後的教育政策反而越來越不重視中國歷史教學。
學生不知國史,卻要談國民教育,可謂放諸四海而皆「不准」的道理。難怪一些教育界代表認為,單列國民教育科是多此一舉、本末倒置。 - 唔明關洗腦乜事?

「不愛國請反省」無疑,這份國民教育科諮詢文件引起更大爭議之處,還是那句英文諺語:魔鬼在細節。
總長234頁的《課程指引》諮詢稿列舉了一系列教學「生活事例」,其中初中課程部分列舉的「我為國家隊打氣」最讓輿論乍舌。 - so ?為國家隊打氣都叫洗腦? 咁日本果 d 叫乜呢? 雙重標準咗喎老友

這個範例的獨立教案已經不能從教育局網頁下載,但據香港媒體披露,指引明言:「教師如發現學生對國家民族的感情不太強烈時,不要批評,並接納其表現,但仍請學生為此作自我反省。」

都話香港政府係隻死奴材架啦, 阿爺揚吓條眉, 就除唔切條褲, 自己攞黎賤. 所以香港咪好需要有民選議員好好監察隻死奴材攞, 掉乜鬼蕉者, 唔識用口好好地表達架?

另一個引發大量「灌輸」、「洗腦」批評的教案是初小的「我學會了唱國歌」,當中要求學生大聲說出「我為自己是一個中國人而高興」。 這不是唯一一個要求學生大聲說出甚麼口號的教案,而要求學生反省的字眼也能在不少範例教案中找到。有乜問題 ?

此外,《課程指引》還列舉了一些成績評估範例,這包括「認同自己的國民身份,樂於作為中國人」、「為同胞的成就表達欣喜或感到自豪」,可接受

以及「考慮配合國家的需要,規劃自己將來的發展」,且要求學生本人、同學、家長和教師都需要進行評分。 - 洗腦?批判?想講乜
Bye

珍珠宮

RRNG 發表於 11-6-21 09:57
我想講係就算日對夜對都未必咁容易"洗腦"... 況且宜家資訊發達, 學校所授既知識唔係唯一途徑...
...

問題重点並非學校或政府能否做到"洗腦", 而係作為教育,如果有這目的或意向就已經不正確。

首頁

尾頁

跳至