跳至

首頁

尾頁

洋房

一零年五月出世嘅BB, 宜家十三、四個月大,佢識講嘢未呀?我個B仲未講......

大宅

回覆 Gingin0522 的帖子

BB 四個月時開始講火星話, 之後我 D 朋友知道了就叫我地唔好同 BB 講火星話, 因為佢地會停留在火星話的階段, 所以我地立刻停了火星話.

你平時有冇比開 D 咩教生字既碟 BB 睇 ?

複式洋房

回覆:你哋BB識講單字未呀?

我個女識講: 爸爸、媽媽、婆婆、公公、爺爺、"女麻""女麻"、虎虎、mum mum、奶奶、clock, moon, sun, cloud, duck, pooh, Minnie, 雞雞、star, turtle, fish, 自己個名、1-10、a-z 識講大概一半, ears, ball, apple, 好吖、知道、拜拜。

但係唔識'up'頭、凈係識擰頭

子爵府

回覆:你哋BB識講單字未呀?

我個女好鍾意講野,起身見到爸爸會叫爸爸,發音非常準確,識叫媽媽,但好少主動叫。想飲水會指住支水叫水水,而家已經識係大人枱自己攞水飲,用飲管杯識自己開合,飲完自己放番枱面。最搞笑佢好鍾意玩水,成日倒轉個樽倒水落地玩,倒完將支水放番原位當若無其事。見到奶奶識講奶奶,係街見到狗會叫汪汪,一同佢講去街,佢就會好開心講街街,跟住衝入房自己開櫃桶攞襪,跟住自己開鞋櫃攞鞋。仲識講no,bye bye,鴨鴨,波波。識唱bye bye歌(playgroup學)。見到飽同餅想食會叫飽飽,未講餅餅。
識點頭,搖頭表示要同唔要。最搞笑做錯事問佢係唔係曳曳,佢又會點頭,叫佢下次嘔好咁做知唔知,佢又會點頭。當然佢係唔知錯。
我個女一歲已經識行,而家15個月已經識自己爬上高過大人既樓梯,自己玩滑梯。
其實我個女係咪算發表得好快呢?
不過佢到而家都仲係得6隻牙仔(長面4隻,下面兩隻)已經三個月啦。都有d擔心

大宅

me 4....但係爬同行就超級厲害,兩個月前已經爬到張椅子再爬上張枱....但係成隻狗仔咁唔識聽你講野既....

伯爵府

yungmaggie0410 發表於 11-8-30 12:06
回覆 avang 的帖子

me2!! 我都開始擔心la!!

me3!!!!

複式洋房

回覆:peekabooiseeu 的帖子

我個仔都係一零年五月出世,佢識講爸爸,媽媽,公公,婆婆,車車,姨,街街,包包,拎住,坐低先,大個,白白,燈燈,green,blue,

複式洋房

回覆 avang 的帖子

me2!! 我都開始擔心la!!

男爵府

我阿囝咩字都未曉講,好擔心mouth:

大宅

好媽媽勳章

回覆 回覆:peekabooiseeu的帖子

我個b囡,識講媽咪, 爸爸,唔好, 曳曳,打打,汪汪,喵喵,mumum,1-2,1-2,但仲未肯放手行。。
依家最搞笑係餵人食野,2隻手指扮拎住d野放入人地口話"暗暗",同埋最中意錫人

大宅

好媽媽勳章

回覆 回覆:peekabooiseeu的帖子

我個b囡,識講媽咪, 爸爸,唔好, 曳曳,打打,汪汪,喵喵,mumum,1-2,1-2,但仲未肯放手行。。
依家最搞笑係餵人食野,2隻手指扮拎住d野放入人地口話"暗暗",同埋最中意錫人

大宅

奶奶,媽媽 同 唔得.....

大宅

我個仔識講婆婆, 曳曳, daddy, 爸爸, 街街, 媽媽, 謝謝, mom mom (food), 白白 (即係沖涼)

心情好時會模仿我地講野個音, 音似但唔準, 佢其實未必明個音點解, 但模仿到我地讚佢會好開心

平時同佢講野佢大概聽得明, 例如玩緊架車, 我地叫佢拎個波波黎, 佢會識去攞跟住遞俾我地. 佢想掂d平時我地唔俾佢掂既野時, 用訓話的話氣叫一叫佢個名, 佢會知道唔掂得施施然咁走開.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

每個小朋友嘅發展都唔同架,越大就分別越大,特別係講嘢,男仔係遲d架!我大仔時,14mth開始講,已經算早!所以大家唔駛咁緊張!
我都好明~見到佢地長大,似返個人,又真係幾開心嘅!

細仔16mth, 識 UP~ 揾人救命時叫 MAMAMA
仲識講 "要!"
想食嘢時會講 ~URMMMM~
仲識聽d指領 e.g. 俾 / give ,擺/put 等,我已經好開心!

別墅

我個仔識講mum, dad, EE, Bye Bye, 打打, Yum Yum, 錶錶,抱抱 嘩, 哎唷, 飽飽, 婆婆, 曳曳, 你要平時多D同佢講嘢, 佢玩完D玩具和書識自已放返原位, 問佢要唔要奶識點頭或擰頭示意, 正在進步中.努力呀!

禁止訪問

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:囝囝+14+個月識:+爸爸,+mimi,+爺爺,+麻麻,+

禁止訪問

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:我個女仲未識行,又未識講單字,而且仲係乜都

大宅

回覆 moniimama 的帖子

唔緊要 la, 大家進展唔同. 加油呀 !!

民房

拿拿利 發表於 11-7-29 16:44
囝囝 14 個月識: 爸爸, mimi, 爺爺, 麻麻, 抹抹, 視視 (即係 tv), bird bird, 汪汪, 貓貓, 車車, mum mum, ...

嘩咁叻!!
我就來來去去都係車, 爸, 曳曳 咁咋...

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至