自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前買左野,健康產品,今日平左$60。我問下可唔可以退,我再買返。
個經理態度唔好,佢話:我地d價成日變,你好難追。
我話:差十蚊八蚊冇所謂,宜家差$60呀,我仲買左2件。即係差$120。

佢話:咁你宜家想點?

(我都問左佢啦,佢仲問我想點?!)

咁我走去第2間。
我問經理,我可唔可以退?宜家買過?差$120。
佢話:我地d價成日變,有時又有出位價咁。
我話:我知道,但我買開來食,都無試過呢個價錢。
佢話:不如我幫做返呢個價(平左個價),但你要買返$120野,我唔會退cash俾你。
我心諗:。。。。點解。。。。。。。。。。。。。

之後我買左,本來以為有印花,點知佢話,你第1次果時我地未派印花,所以無得比你。

我覺得自己好蠢。。。。。。
因為我朋友同我講,可以就咁退,拎返錢。之後咪再買過,我根本唔駛講咁多野

但事情已發生了。。。。

kufubaby  都係架, 你怕瘀的話咪買果間(A SHOP)退, B SHOP買番啦  發表於 11-7-23 19:08

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

echoo 唔係個個都唔駛做野吼住超市做特價咁巴閉架! 發表於 2 分鐘前

...得閒行過睇下有無特價有幾巴閉如果得閒去吼特價叫巴閉.....我諗買嘢唔睇價錢嗰啲叫乜?我都係C9,120蚊對我嚟講都好多~我可以煮3晚既晚飯!但係,買嗰時又唔會覺得300蚊盒好貴?

想平既,就去藥房買!想慳既,就要格價...

大宅

唔緊要,昨天$120有10% Mannings,我今天去葯房發現支防曬$78, 咋Mannings $109.XX 10% 咗都差成$30 ,I will go to do the refund tomorrow,if say no, I will show the receipt mark can do the refund let the staff know....

侯爵府

回覆 文迪羊 的帖子

無左好耐la, 蝕死佢咩haha

大宅

文迪羊 發表於 11-7-25 11:10
回覆 文迪羊 的帖子

真係咩人都有, 但最重要佢係大6人lor,仲要大大聲聲咁嘈,其實個收銀都唔比果個價錢佢ga ...
你講緊我?
定係我誤會?

文迪羊  講你做咩啫, 今期你唔係主角bor haha  發表於 11-7-26 23:05
小花媽咪  樓主, 文廸羊唔係講緊你, 佢講緊#13的疑似大陸人.  發表於 11-7-26 19:09

別墅

umama 發表於 11-7-26 12:35
Totally Agree with cotychan.

依家个个人都系想利益就自己赚尽,同时又狂嘈政府,大地产商,大财团……如 ...

我住公屋ka,買野都盡量去街市同薬房,港台有個節目有個青年人為左以身作则抵制大財團佢連手提都唔用,出入踩單車,上網去政府圖書館,最後連衫都手洗,但發現係hk好難行得通,所以唔好話港爸妈講一套做一套~係逼於無耐ge!無呢個港府幫住D財團點會有壟断得咁誇張ge市場?好多想上居屋~!點解政府唔供應反之賣咁多地比地產商?

大宅

因為買貴左而選擇退款...即日退款定十日退款的(((心態)))有差嗎...

既然大公司都定得出遊戲規則...咁佢一定計過唔會令自已虧損...(最多係d職員覺得麻煩姐)
你選擇放棄唔玩...係你問題...咁人地都無破壞遊戲規則...又冇用過冇食過...你點可以話人係自私係無賴呢...人地都係根據遊戲規則做一個精明的消費者...點睇都唔覺有問題...

仲有...點睇都唔覺得樓主咁做點樣教壞小朋友...點樣港式父母lo...
唔通教d小朋友咪事都算數...咪都唔好理...咁先係好的教育??

poppibaby  無錯~  發表於 11-7-26 16:04

侯爵府

屈銀紙十倍現金退還, 係要即日,發覺相同店舖的價錢唔一樣,先有得十倍,唔同日, 就唔同講法la, 你仲要係平果間買左一件平貨先可以拎去同屈記講, 唔係就咁用口講ga,要有著數,就要用腦同精明d.

cyc121  屈臣氏仲有10倍奉還咩?  發表於 11-7-26 14:11

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

Totally Agree with cotychan.

依家个个人都系想利益就自己赚尽,同时又狂嘈政府,大地产商,大财团……如果甘,可以晤系果度实;晤like大地产商大财团,咪唔好住大屋苑,唔行大型商场!!个个甘做,香港肯定有新天地。
如果身为父母,更加以身作则,自己唔好讲一套做一套。无港式父母,又点会有港童呢??

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

poppibaby 發表於 11-7-26 01:04
係ka,d鬼婆個個都節日前掃定d名牌衣物,之後著完退,牌吊係入面ka ma~今次事件只能話樓主為人太老 ...
嘩!你口中講嗰啲鬼婆勁自私囉!你諗下,為咗着件"新"既晚裝,去買咗唔剪牌諗住着完拎番去換,其實有無諗過,呢件所謂既"新晚裝,都唔知已經比同樣心態既人着過幾多次.....仲要係無洗過既!!
"買"返嚟着上身無洗過,因為洗咗個牌會爛~同埋洗咗或者會甩色,總之,洗咗件衫就一睇就知已經同新嗰件唔同.....咁着完之後,又係因為呢個原因,唔會洗咗先拎返去換錢!

到下一手見到去買,又係咁...跟住,有可能件衫到你手,唔知已經幾多人着過!諗下都覺得恐怖.....

文迪羊  佢地抽稅多, 褔利多, 點同人睇齊呢  發表於 11-7-26 12:56
文迪羊  美國經濟咁差,就係因為d人, 剩係拎野去換, 唔駛買,咁社會點繁榮呢.  發表於 11-7-26 12:55

大宅

其實我記得幾年前...屈記個廣告都係sell話自已的價錢最抵...如果買貴左10倍奉還...之後萬o先有14天無條件退還...
即係話萬o都係預左顧客會係因為買貴野而退貨ge la...
反而講咪職員的公佣私佣...都唔知係咪因為係果度做...唔想d人煩住佢...

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆:萬寧買左野,如果你係我,你會點?

其實我自己做零售既,我覺得買貴左返去退ok架,人之常情,但係真係a舖退b舖買好d!

文迪羊  睇你做邊間, 唔係間間可以lor, 有時d sales會黑口黑面, 可以你做大機構  發表於 11-7-26 12:53
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

回覆:萬寧買左野,如果你係我,你會點?

買錯野,退錢退貨好合理。
買貴左,要人退錢好無賴。
我成日都買貴左野,係唔抵,所以提醒自己要格價。

starrymama  agree  發表於 11-7-26 12:14

侯爵府

講真, 你去買野時,係你自已要買, 無人迫你, 價錢呢d野,好似股票咁有升有跌, 買貴左唯有話自己笨, 下次要格價或者等5,6,日,但5,6,日時都會有貨加或減, 咁你點先, 就算人地有退貨期, 但都係比d人買左野,但真係唔岩用先去退, 唔係因為價錢問題, 如果個個客都係咁, 咪亂晒龍lor
我建議,你可以扮唔岩用去換, 但唔等同讚成你的做法,同埋換時要聰明少少,唔好一味同人講錢, 我諗個經理條氣唔順, 但又唔可以唔換, 所以要你買返120貨, 而唔比錢你

侯爵府

環保接龍勳章

不過其實個經理唔退全數而淨係退120差額叫你買嘢, 呢個做法好奇怪!
一係退全數, 一係退差額, 一係冇得退!
點解肯退120蚊但係要立即買返嘢呢? 咁條數咪仲難開?!
我覺得係呢間分店個經理係想多120蚊盈業額囉!

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

退番錢再買過

別墅

回覆:cotychan 的帖子

係ka,d鬼婆個個都節日前掃定d名牌衣物,之後著完退,牌吊係入面ka ma~今次事件只能話樓主為人太老實,而萬o個sales先會蝦佢而唔係(無條件)退比佢,仲有一點你要明白萬0減價係掙少左而唔係虧本賣,so我唔會理佢點起家,錢係比私人店鋪掙ge唔係比佢d大財團掙ge,唔係香港都唔會咁多細鋪執笠,而d c9又成日嘈選擇少捱貴野市場被壟斷等等,有著數唔洗比面佢架攞盡佢~~!佢地賣樓据我地d市民唔少啦~!係hk真係住ge食ge水電煤電話上網咩都係個幾個大富豪ka,靠咩起家?靠我地lo~~

alex@jane  有道理,撑你,佢死唔去,掙少D者!  發表於 11-7-28 01:31

別墅

回覆:hillgrove 的帖子

D百貨公司又有冇幫你想像過?佢有就唔會十幾年都咁la~當事情變得普通化,你亦享有同樣權益時就無問題ka la~行唔通ge就會改,但外國不但無改反而更多公司給予消費者呢個權益wo~

複式洋房

我都同意cotychan ..

首頁

尾頁

跳至