懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

三年幾前我陀第一胎不知幾舒服, 連我C+都話我: 問親你乜都話冇嘅, 你都幾犀利喎!
點知今次完全係兩回事, 雖然冇真係嘔出黎, 但成日都想嘔想暈又攰, 訓極都唔夠, 行多步路又腳痛又腰痛, 仲要而家先8wk, 幾時先陀到生得?? 睇書話, 身體好自然唔會害喜得咁嚴重, 咁我而家身體咪好差? 事實上我上兩星期都睇左三次醫生..............

子爵府

miracle123tang 發表於 11-9-5 13:49
我依家25週幾都仲日日嘔, 我已經麻木哂喇, 上胎係仔呢胎都係仔總之食得幾多得幾多囉!!! 最少依家重咗7磅都 ...

我姑姐佢身體好差, 佢以前陀b 果時, 嘔足十個月, 佢話個b 出世前都要嘔多一啖先肯出嚟呀
本來佢想生多個, 但因為身體太差, 醫生同姑丈都唔比呀

伯爵府

我都同意身體好懷孕會舒服d

大宅

回覆:睇書話害喜嚴重即係身體唔好, 真唔真?

但我產檢個醫生話越嘔得勁先代表阿b越健康,所以我都擔心自己點解冇作嘔。

男爵府

頭先在網上search到,唔知岩唔岩:

為什麼有些人會特別容易噁心、嘔吐?
懷雙胞胎:會有更高濃度的hCG、雌激素或其它荷爾蒙。但這並不一定,也有懷雙胞胎的婦女沒有或很少害喜。
之前懷孕曾噁心、嘔吐
會暈車的人
遺傳:母親或姊妹有嚴重的孕吐,你孕吐的機率就會提高
曾經有偏頭痛

tonimaow  我係會暈車浪, 但我第一胎又冇事喎  發表於 11-9-5 23:02

大宅

我依家25週幾都仲日日嘔, 我已經麻木哂喇, 上胎係仔呢胎都係仔總之食得幾多得幾多囉!!! 最少依家重咗7磅都有增長先啦....個肚仲好大添喎....>!!!

別墅

我覺得同遺傳有關,阿媽同阿婆生咁多個都係無乜害喜,我都係喎。

公爵府

有一派學者認為,害喜的現象,可以使孕婦避免吃到可能對胎兒有害的食物。因為最容易害喜的階段,從懷孕5週至12週之間,正 好是胚胎器官發育的關鍵時期,最容易受外在的致畸胎物質作用的時候,也是孕婦免疫抵抗力降低的時候,害喜反應可以避免吃進有害物質,是一種保護作用。研究 發現,害喜孕婦最討厭的食物是肉類、海鮮、以及有刺激味道的蔬菜,而這些食物也正是最容易滋生細菌或含有毒素的食物。

另外有學者作研究,抽血測量孕婦體內的荷爾蒙。這些荷爾蒙主要是與胎盤功能密切相關的絨毛膜性腺激素、黃體激素。研究發現害喜孕婦體內有較多的荷爾蒙,且 荷爾蒙上昇的曲線恰與害喜症狀的發生情形一致,所以推論認為,害喜孕婦有較多荷爾蒙,有較佳的胎盤功能,所以較少流產或死產。

我個西醫同中醫都同我講, 孕吐係好事, 即荷爾蒙強, 個胎穩, 少流產風險

大宅

睇完咁多位既結論, 咁講原來真嘅, 即係我身體唔多好啦~ 唉!~
未有前我每星期都會煲2-3次湯飲下, 而家真係唔想郁, 睇黎點都要煲番1次打下底先....

伯爵府

好媽媽勳章

中醫都係咁講, 話因為bb會攞左媽媽既,
如果媽媽本身身體夠強, 比完bb仲夠, 就唔會有咁多唔舒服,
如果媽媽本身身體麻麻, 比完bb就會唔夠, 會唔舒服.

別墅

我陀囝囝28w,都係無害喜現象,有BB之前都好少病,但係我亦都好少做運動喎!

大宅

回覆:睇書話害喜嚴重即係身體唔好, 真唔真?

請問咩叫害喜呀?

tonimaow  打錯字...身攰=易攰
如果你有BB但唔知咩叫害喜,係好事黎~:)  發表於 11-9-5 12:57
tonimaow  即係懷孕初期唔舒服既徵狀如嘔,頭暈,身攰.. 等等  發表於 11-9-5 12:55

子爵府

tonimaow 發表於 11-9-4 23:53
三年幾前我陀第一胎不知幾舒服, 連我C+都話我: 問親你乜都話冇嘅, 你都幾犀利喎!
點知今次完全係 ...

我都係,
上一胎好舒服, 冇乜病痛,
今胎超辛苦, 成日訓床, 又成日病, 前排睇中醫醫感冒, 佢d 葯有埋安胎作用, 飲左又真係舒服d,
不過呢排冇飲又開始辛苦過, 呢几日又開始作病喇

之前睇新聞話千億新抱佢因為頭兩胎偷懶, 為左產後快速回覆身材, 所以冇好好進補, (不過要啃一百住雞真係有 d 難度)
今胎身子差左 d , 令到陀b 超辛苦,
所以今胎為有乖乖進補, 以至發褔到唔敢比相傳媒喎,

所以我信書中所講, 如果身體差 d , 陀b 會辛苦 d

sasatt  1日1隻咋wor,唔係好多遮,我都坐月45日,都日日食  發表於 11-9-5 16:13
tonimaow  100隻雞?!?當佢坐足100日咪1日隻?未食完都發雞瘟痴左啦XD  發表於 11-9-5 12:54

大宅

我睇既醫生都話係好事,
佢話HCG高先會咁
同埋有D人可能對呢種荷爾蒙敏感D, 所以會嚴重D

男爵府

引用:我都嚴重害喜,真係辛苦到不想要 乜唔係話

原帖由 hudsonchui 於 11-09-05 發表
我都嚴重害喜,真係辛苦到不想要
乜唔係話有害喜代表Baby健康成長咩,我用呢點叫自己撑落去咋

...
你咁講令我好驚,唔通我冇害喜,我阿b唔係健康成長緊咩!?

伯爵府

我身體都幾好架, 陀一仔一女都冇害喜.

男爵府

kk327 發表於 11-9-5 10:06
加油啊...好快捱得過,我 7w 果時都嘔到得返半條人命,9w 開始會慢慢轉好 ...

9 WEEK真係開始轉好,你就好啦,,

我原本8 WEEKS 時有2-3日我見嘔小左,嘔得2-3次,,
點知,一到第9 WEEKS 又黎料,,,,,,,,,( 仲有嘔到D野,,係鼻與喉嚨之間 - 整住左,,,要不停灌自己飲水 )) ,,,,,,,V_V

超辛苦

但相反,因醫生話咁樣係好事,我唯有咁講,,,當BB係入面打緊波,,,V_V

大宅

Babybaby2011 發表於 11-9-5 09:38
我都係呀!今朝作嘔到返唔到工呀!而家先至7wks+, 真係唔知要嘔到幾時

...

加油啊...好快捱得過,我 7w 果時都嘔到得返半條人命,9w 開始會慢慢轉好

大宅

回覆:hudsonchui 的帖子

我都係呀!今朝作嘔到返唔到工呀!而家先至7wks+, 真係唔知要嘔到幾時

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆 回覆:jazzcnl的帖子

我都嚴重害喜,真係辛苦到不想要
乜唔係話有害喜代表Baby健康成長咩,我用呢點叫自己撑落去咋

首頁

尾頁

跳至