在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時女人四十歲, 生咗bb, 應該話, 我太耐冇做嘢, 而家出返黎做嘢, 公司d八婆, 好黑人憎, 點解要係人背後講事講非, 笑我肥, 笑我似師奶, 佢地咪又係師奶! 大家都係打份工, 點解d人要咁賤??
其實現階段既我, 好辛苦, 但呢d都唔可以做值口, 因日間要學新既嘢, 夜晚又要湊女, 工人要瞓, 唔係日間我重唔放心, 我份工好困身, 其實唔想做, 但搵唔到, 都要做住先, 唔係個個月都要出糧俾工人, 好易連d積蓄都冇埋!

有時我羨慕係街見到d女人, 唔駛穿得好靚, 簡簡單單都有份工返, 唉...真係羨慕, 我唔識講, 只係係咪女人到中年, 就要俾人歧視?? 係咪已經搵唔到工??????

伯爵府

熱血勳章

加油!各位40+的姐妹,大家keep住正能量,多啲鍚自己,不要理會無謂人.

男爵府

我剛剛上班時他們已經扮阿哥阿姊(是80後), 而本身是阿姊就更阿姊. 次後唔喜歡我. 我心想是否我學歷唔好轉數又唔快? 但原來以前坐我位個個好叻, 一個可頂3個, 但她真是阿姊有阿姊台形, 所以其他人又不喜歡她, 所以現在d人叻又唔喜歡唔叻又唔喜歡. 結婚生bb後我一直都有工作, 但常常轉工我只發現, 現在d 工超來超難做, 不是工作是做人.

子爵府

引用:姊妹們,+多謝你地,+我本來今日好唔開心,+今

原帖由 Wishhavebb 於 11-09-26 發表
姊妹們, 多謝你地, 我本來今日好唔開心, 今日都有俾d八婆串, 不過聽日開始, 我唔會再理佢地, 當佢地係賤人, ...

大宅

回覆 vickycheung36 的帖子

我絕對明你感受, 有好多同事, 係要應酬, 搵新人黎做目標, 咪可以以為人地唔會講佢咯, 有咗目標,佢地就會更團結, 唉...呢d人遲早有報應, 出黎做嘢, 大家都係為搵食, 唔通真係為興趣咩? 大家做媽咪, 如果唔係有需要, 都唔想出黎做, 好想俾多d時間d仔女啦! 有邊個見到個仔個女, 唔想親自接送呀???

有時我覺得有d人, 真係做得好絕吓 ! 講嘢又有骨, 唉...唔好理佢地!!!

男爵府

Hi,

我都4+公司d人亦是這樣, 其實自問我對人亦算有禮做事亦盡責, 個樣都ok唔黑人真, 但唔知點解他們很憎我, 明知是我的工作但他們不會問我, 問我我同事再問我. 我覺得是祉會唔同, 現在學歷普遍比較高而我的一代只是中五以前d人見你努力便會對你好, 現在要你是聰明仔識上位便對你好. 我覺得不是美不美的問題真是時代唔同

子爵府

畀面勳章

樓主你好正面ar
努力加油
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

大宅

姊妹們, 多謝你地, 我本來今日好唔開心, 今日都有俾d八婆串, 不過聽日開始, 我唔會再理佢地, 當佢地係賤人, 百痴! 我要有自信, 唔會再理人講我幾多歲!
有姊妹講得啱, d人點解要話自己, 唔係我做錯嘢, 係妒忌! 人地覺得自己有potential , 人地先會忌自己!

我要有自信, 唔理佢地!

侯爵府

樓主, 有時為生活, 工作+家庭壓力不少...唯有睇開d, 別人說話不要太界懷; 做好自己, 適當打扮吓自己, 人都好精神d....

加油!!!

男爵府

陪月勳章

間間公司都會有d咁既人和事..

通常3個原因
1. 被歧視者做野好唔得, 冇責任心. 我公司有一個, 30歲出頭, 有個仔3歲, 日日係度睇股票, 唔做野, 上司叫佢做既野,佢就私底下借d e屈其他後生過佢既人幫佢做, 但就係老細面前講到d野係佢自己做, 當其他人日日OT時, 佢就日日準時走, D野拖耐d等上司吹佢時,佢就話自己好忙,叫上司搵人幫佢做...

2. 被歧視者做野好得, 老細好重視佢. 其他人因為眼紅而出口講d唔好聽既說話.

3. 你公司唔忙, 太多閒人...

子爵府

醒目開學勳章

add oil

子爵府

回覆:想呻吓......女人四十, 唔通係會俾人歧視?

樓主加油!做個有自信既媽咪!

大宅

親愛的姊妹們,

真係好多謝你地, 鼓勵我, 同我分享, 其實有位姊妹, 講得好啱, 我咁耐冇做嘢, 我其實係好冇自信, 加上呢幾年既經歷, 我更加冇自信, 俾人講幾句, 我就好唔開心, 我由生唔到bb, 到咗而家四十先有個女, 再加上, 我有班朋友, 本來以前好好, 竟然俾班朋友出賣, 佢地又係用年紀呢樣嘢黎打擊我, 我同咗佢地絕交, 人唔可以冇自尊, 呢班咁既豬肉朋, 要唔要都罷!

我生完之後, 當然唔會keep 得好好, 外型上真係唔多好, 不過我會努力!
我同自己講, 而家呢份工, 可以train up 返自己, 我唔可以就咁放棄, 唔好理果班死八婆, 佢地成日擺阿姐款, 呢d人, 一出咗間公司, 死硬啦! 只不過佢地唔走, 係到霸咗個地盤!

我成日都同自己講, 唔可以就咁逃避, 要行返出黎! 姊妹們, 你地俾我自道, 四十重係可以有精彩既人生, 我唔可以被人打擊完, 就咁被自己冇晒信心!
我要同自己講, 我要活得好好,如果我放棄, 我個女點算?我要做個堅強既榜樣, 我唔可以就咁! 呢份工, 我唔想做, 但可以磨練返我既意志, 反正我會騎牛搵馬, 我都唔會再怕佢地, 我唔會一世留係度!
咁樣諗, 我會開心好多!

姊妹們, 謝謝你們!

複式洋房

加油!社會 d 人變哂,變得冇膽,冇承擔,冇人情味,自私!加油呀各位媽媽

大宅

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 畀面勳章

回覆 Wishhavebb 的帖子

唔關年紀事,睇D人有冇品,我公司個中年阿姐未一樣歧視我,成日笑我要臭仔,不過我好自豪自己係2子之母牙,好過佢咁DRY=.=

支持你,唔好唔開心

子爵府

我過多幾年都40,怕咩?夠膽講keep得好好,d人以為我好後生因皮膚好,冇虎紋眼尾紋!只要自己有信心,吾洗理d無聊人

別墅

見到呢個topic,我都有感而發, 我過多幾年都40啦, 我依家份工,應該最多做多2-3年,因為公司冇生意,年年都loss, 本來都想轉工, 但依家份工d時間好適合照顧小朋友,(可以準時放工) 所以我都將會面臨樓主的覆轍...... 就係40歲左右要轉新工,
不過,我覺得樓主應該積極d, 唔好理人點講, 做好自己, 增加多d自信心最實際, 我生完第2個b後, 第1件事先收身, 依家我有d新同事都唔知我結咗婚有小朋友, 有d都以為我單身tim....

大宅

樓主.

唔駛唔開心. 單打既野, 間間公司都有. 只是今次妳成為大家既"話題"
妳太耐無做野啦. 未適應呢

我返工唔出聲做野. 都比人成日單打. 有份工比幾個人單打左成兩年添. 總之咩都搵野來恥笑我添. 初時當然背好又喊又嬲啦. 但我做野忙. 咪記情工作沒空理佢地咯. 公事先講野. 私事唔搭咀唔比反應.

妳返工係做野. 其他非工作上既野, 唔駛理, 唔駛聽入耳. 唔駛堆是非堆. 岩. 好似好怪. 但我就情願做"怪人" 放工後就做回自己開心人. 回家湊仔享樂.

如妳唔理. 唔比任何反應, 是非人會好無隱. 因妳唔同佢地嘈麻. 根住又搵第2個目標架啦. 所以咪上佢地當, 比機會佢地玩是非

無聲勝有聲, 加油 ~

翡翠宮

雖然我自已都係八十後,但你唔好將佢地說話放係心丫 可能佢地男友女友都冇 想做C9都冇資格啦 唔好理佢地

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 crazycarrot 的帖子

努力! 努力! 40+ 工作能力也可以勝任其他年輕一代

首頁

尾頁

跳至