親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

幫我看下以下行程 ︰(所有行程以小朋友--男孩為主)。 (想在清境能看到 綿羊秀 or 豆羊羊 )
方案 一)
第1天 ︰a) 早上大約在 10︰30時到 桃園機場 或者 12︰15時到桃園機場 ,直接到清境民宿
b) 早上大約在 10︰30時到 桃園機場 (港隆機) ~ 桃園高鐵~~台中高鐵 或者 12︰15時到桃園機場 (長榮機) ~桃園高鐵 ~~台中高鐵,直接到清境民宿
第二天 ︰清境民宿 ~~下午約2--3時 ~~逢甲民宿 (沿途有什麼景點介紹 ~~以小朋友為主 ) (接送 or 包車半天遊)
第三天 ︰逢甲民宿 ~~日月潭 (不用全湖遊,小量時間 )﹑紙箱王﹑18'c巧克力 ﹑造紙龍﹑紙教堂﹑集集 ﹑車埕,最后回 逢甲民宿。(包車全天) 夠時間嗎?

方案二 )
第1天 ︰自己活動 (不用車輛接送)
第2天 ︰早上由 逢甲民宿 ~~清境民宿 (接送)
第3天 ︰ 大約於 早上 11時離開清境民宿~~~日月潭 (不用全湖遊,小量時間 )﹑紙箱王﹑18'c巧克力 ﹑造紙龍﹑紙教堂﹑集集 ﹑車埕,最后回 逢甲民宿。(包車全天遊)(夠時間嗎?)

有什麼建議

男爵府

回覆 elmostoney 的帖子

Noted with million thanks! 真是好詳細!

男爵府

我租過和運同艾維斯, 都係自駕, 冇司機. 價錢要睇你租物野車, 普通五人車, 其實今次我最平個quote 係萬二/7日左右, 不過馬力會細d, 車又細d, 我地多行理, 因為去成十日, 所以揀左架寬敞d嘅. 艾維斯見你submit左個網上inquiry, 直情會打長途電話來同你講細節! 訂車時, 可講明預留gps(免費). 我地仲訂埋bb carseat, 都係包埋. 你上網睇下唔同公司有物offer, 有時佢地會同d酒店做d joint promotion, 住某間指定酒店會平d. 另外你可以睇下小馬或car plus, 不過我未租過, 幾間都係台灣大型租車公司, 全台都有據點.

大倫氣球博物館幾值得去下, 會帶你睇下公司歷史, 參觀工廠生產, 最後仲可以每人自己做一個氣球! 不過要打電話預約,人太少,唔成團, 要同其他人拼團, 佢地會話比你聽邊日有團, 咁你自己就時間. 廣興紙寮可以自己用紙漿做一張紙, 然後選擇用張紙再做一樣野, 我地做左把扇. 真係好特別,不過你去得廣興紙寮, 離清境都不遠, 唔洗一個鐘已到.

如果你會去採果, 又打算買d返香港, 最好安排最後兩日先去.如果你會考慮去彰化採果, 我建議你去住雅育葡萄園, 主人晚上會同你品酒, 不過台灣口味偏甜, 唔啱我地, 朝早會帶你去參觀佢地個園同採果, 附近就係劍門生態花果園, 可以摘柑, 橙, 甘桔呢d. 離台中市大半個鐘車(行高速公路).

如未住過台中d汽車旅館, 我建議你入住一次, 包保叫你驚嘆. 不過住一次就夠, 因為會有煙味, 唔受得就唔好入住. 如你係成家人, 可以住沐蘭四人房, 個套房同廁所加起來我估有千幾二千呎, 超大按摩浴缸, 廁所有lcd 電視, 總之好誇張. 彰化有一間叫第八月台汽車旅館, 你上網睇下就知我講物, 個次我個仔瞓間房, 裏面有架真嘅60年代mini cooper車! 不過架車就唔多乾淨, 我唔建議你坐入裏面.

如鍾意食魚, 去台灣記住食虱目魚, 佢地都有d shop專門做呢樣, 好好食.

男爵府

回覆 elmostoney 的帖子

多謝你的資料,可否給我你上次包車的公司資料嗎?你們是自駕遊?

男爵府

飛牛牧場都係離台中市一小時以內, 不過我覺得值得住一晚.

男爵府

如果家人有人會開車, 自己開最好. 佢地嘅GPS非常好, 而且95%準確, 我地連地圖都冇都可以周圍去. 我地帶住兩個小朋友, 三歲同五歲, 除左中間d山區只去過阿里山同清境, 離島只去過小琉球, 全個台灣唯一未去過就只有台南縣, 宜蘭同台北縣(烏來, 九份, 基隆個d). 上次我地租一架好舒服嘅五人車 (後面係大行理箱個種), 高身, 都係萬四台幣七日(全包, 只係未包油), 而且佢地服務好好, 一般會去機場或火車站pick up你, 送埋你去租車office, 還車時亦會送返你走.

8歲男仔, 係咪住係台中市, 只去附近地方? 我覺得可去月眉更馬牧場, 大倫氣球博物館, 科博館(如果佢有興趣), 去下彰化採果(十二月係採果季) - 全部都係離台中市一小時以內. 如果你會考慮係離開市區住, 就多d選擇. 可去台中清新溫泉住一晚, 遠d可去苗栗大湖個頭, 比較鄉下d, 有feel d 浸溫泉, 摘STRAWBERRY. 苗栗最有名嘅溫泉區係泰安, 不過由台中市開車去, 我估都要個幾鐘. 行海線可去石蓮火車民宿行下, 佢地買左d舊火車卡改裝民宿, 唔住都可以去食下野, 應該幾得意 (本來今次想去, 但行程塞爆, 去唔到).

禁止訪問

畀面勳章

大宅

陪月勳章

引用:我坐埋回程喇,+司機嘅service好好,+好守時,

原帖由 cute_melody 於 11-10-19 發表
我坐埋回程喇, 司機嘅service好好, 好守時, 有禮貌, 所以來回程我哋都有比貼士佢

因為我唔想逐個pm ...
可唔可以pm 比我呀?謝謝!

伯爵府

回覆:shinku 的帖子

Oh! Too rush! Waste so much time on traveling! Why not stay at least two nights? You can watch sun rise at 4am

I just went there in Aug! Be relax! It's not a place to take pictures and leave, ESP when u r with kids

I also took my friends advise to fly to tai Chung direct! It saves a lot of time

I went to 曰月潭also! Nothing to see! Don't go with kids

The c16 朱古力店is just a very very small shop near the road! don't have much expectation

男爵府

elmostoney 發表於 11-10-27 12:22
埔里可去廣興紙寮, diy好玩d, 造紙龍好似齋睇多d. 紙教堂我覺得普普.

清境冇物野做, 風景係幾靚, 小朋友 ...
我地計劃聖誕節去台中,請問如果有小朋友男仔8歲,有什麼行程適合呢?台中自由行是否包車較好?有好介紹嗎?煩請指教,謝謝.

男爵府

埔里可去廣興紙寮, diy好玩d, 造紙龍好似齋睇多d. 紙教堂我覺得普普.

清境冇物野做, 風景係幾靚, 小朋友會覺得悶d, 野食一般太遊客, 貴得來又麻麻. 但未去過, 我覺得可以一去. 基本上係一個好commercial嘅地方. 阿里山反而冇咁商業化.

日月潭可去雲品嘆杯下午茶, coffee shop外就是兒童遊戲室, 外望觀景就係日月潭. 如果有時間, 我大力推薦去水里鄉住下老五民宿, 超正嘅養生餐點, 到而家都好懷念, 早晚餐都咁好食. 如果係葡萄季, 老闆會帶你去採果. 螢火虫季可看螢火虫.

如果同男仔去, 佢又鍾意火車, 去台中落彰化半個鐘, 可去扇形火車庫, 冬季可去採橙,柑, 葡萄, 4月~10月可去王功漁港, 睇潮間帶, 又或坐蚵車去挖蜆. 台中可去科博館, 比香港個science museum正百陪.

台中往苗栗方向, 一定一定要月眉天馬牧場, 包你驚喜. 可摸河馬, 攬住駝鳥合照, 抱迷你袋鼠等等. 感覺真係好神奇.

禁止訪問

畀面勳章

引用:rachel /reverof /toivy /LeungXiuBpls che

水晶宮

pls PM me, thanks

大宅

rachel /reverof /toivy /LeungXiuB

pls check pm.

大宅

shinku 發表於 11-10-25 10:54
我諗唔得^^

唔該晒...

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cute_melody 發表於 11-10-25 00:35
想再問多一次, 因為我唔想逐個pm司機d資料比你哋, 我可唔可以喺呢度直接post出嚟? ...
我諗唔得^^

大宅

想再問多一次, 因為我唔想逐個pm司機d資料比你哋, 我可唔可以喺呢度直接post出嚟?

男爵府

回覆 cute_melody 的帖子

Dear cute_melody,

I wish to have the 包車 info too. Kindly PM me the details. Thanks a million!!

大宅

can u pm me the details of the driver and how much ? thanks a lot.

大宅

回覆:invoicefish 的帖子

收到我的pm? 聯絡到司機嗎?希望你有個愉快旅程!

首頁

尾頁

跳至