單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

個衰人琴晚又提起,想安排個仔以後每星期2邊住,我唔同意咁樣安排,我話等法庭安排,佢就話佢會佢嘅方法做野,叫我唔好後悔一句說話帶嚟嘅後果,佢就喺我未同意之下抱走咗個仔,話以後由佢照顧,當時個係瞓著咗,我唔想嚇親個仔,所以冇同佢爭,由得佢帶走個仔……

現階段我地剛分居一年未搞好手續,我報警又唔受理,只係當家庭糾紛備案,冇咩可以做到,眼睜睜睇住個仔走咗…做媽咪嘅心情我諗你地會明,我知佢唔會待薄個仔,但我都擔心個仔…出世到宜家一直係我照顧,好唔捨得佢!

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

別墅

陰公,咁細個人仔俾佢咁攪法,佢如果真心錫個仔就唔應該咁樣搶走個仔,咩都冇預備就帶個仔返去,我覺得佢直情係虐待,小朋友又唔係玩具,明知自己d時間咁唔穩定,小朋友生活作息係要有規律ga,佢都仲都要咁做,好過份

大宅

回覆:joannebebehk 的帖子

唉…
琴晚幫仔仔沖涼又問我:「今日係米有同爸B講,所以今日唔駛去佢度!」佢又話:「我其實好曳,我係唔想但又講話想去!」

真係替仔仔難過

因為前晚佢地夜返,仔仔成12:30先瞓,琴晚晚飯,仔仔食到一半,已經話好眼瞓,唔想再食想瞓覺啦,8:30已經上床瞓!

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

大宅

史科菲 發表於 11-10-13 02:34
佢份人真係衰到貼,如果佢為個仔好點解唔俾午飯佢食!聽都心痛。如果個仔都想同你住,好明顯佢係個邊無安全 ...
我估佢唔係特登唔俾飯仔仔食,而係佢一來唔知仔仔生活作息時間,二來佢除咗我坐月時幫手照顧BB,之後都冇落手落腳去做,三來佢自己本身係夜鬼,朝早起身肯定晏,佢仲習慣一定要沖涼洗頭先可以出門口,呢度搞成個鐘先出到門啦!咁樣梗係搞到,食得早餐又食唔切中午飯,食到中午飯又趕唔到校車!
校車公司仲話冇車去佢屋企接仔仔,要仔仔駁一程車先先有校車坐,我真係唔想個仔辛苦

子爵府

陪月勳章

回覆:衰人帶走我個仔…我點樣可以即時要返個仔???幫下我!!!

佢份人真係衰到貼,如果佢為個仔好點解唔俾午飯佢食!聽都心痛。如果個仔都想同你住,好明顯佢係個邊無安全感!呢個月同個仔一齊瞓喇補償返,呢樣野佢做唔到喇!

大宅

你冇對個仔唔好,佢無權唔俾你見個仔

侯爵府

瞓得好勳章

你呢家拎返個仔~~你到月尾都唔好比佢啦~~
你傻左咩??咁難先可以拎佢雙手比返個仔你~
你打死都唔好再比佢接走啦~~
你呢家去搵左法援~去搵單親社工~
你千萬唔好再比佢拎個仔走呀~
人地可以有借口話係你雙手奉上啦~~

上年~~我個仔就係因為個衰人既金錢引誘~
令到我仔離家出走一星期~
呢到好多媽媽都知~~我幾辛苦先可以搶返個仔返黎~
再同佢上法庭打官c~

你唔好學我咁呀~~你會好辛苦~
個個星期我日日喊~~時時刻刻都喊~~
你係咪想學我呀??

joannebebehk  單親社工~去邊度搵呀?!  發表於 11-10-13 02:58

大宅

回覆:coupcoup 的帖子

我都明…

但係佢份工係有返工時間,冇放工時間嘅,逢星期五六日同紅假一定要返!

一直以嚟我專心照顧仔仔同屋企,佢先可以專心工作…佢一星期有三四晚唱K飲野食飯打波打牌,我都冇炸型,因為我知佢要減壓,就算佢早返嚟,都係煲卡通、玩電腦…

就算下個月,佢一定要仔仔去佢度住,佢都係搵佢有長期病患嘅阿媽湊,一係搵菲傭姐姐湊,個女人係佢同事,佢地工作時間差唔多,應該唔會由個女人照顧…

呢方面佢冇同我交待…

大宅

回覆:衰人帶走我個仔…我點樣可以即時要返個仔???幫下我!!!

今日係衰人湊仔…
仔仔啱啱同我講:爸B話買張新床俾我喺佢度瞓!但係我唔想佢買,因為我想同媽咪住,但係爸B話要聽大人話,唉吔!我都唔知點啦,媽咪你幫我同爸B講啦!
仔仔好痛苦呀

我今日提議去搵家事調解服務去幫我地傾,叫佢考慮下,唔知佢肯唔肯!

調解員叫我自己諗下後備方案,唔後齋等佢決定!1)如果佢唔去,我點做!2)月尾佢接走個仔我係米接受,唔接受嘅我要點做!

我暫時諗到可行方案:
1)如果佢唔肯上去調解($500/鐘),我同佢講可以試下搵社工,大家一齊傾,雖然社工唔係專業調解家事,但起碼大家可以係心平氣靜嘅環境去傾!(主因係有人證、有記錄)

2)另一方面,我自己先聯絡校長,睇下校長可唔可以安排仔仔暫時喺九龍分校讀,我同仔仔暫時搬離,如果可以我就即時申請禁制令!

*我真係冇地方住,我唯一諗到…但真係好麻煩到人!*

3)如果校長話唔得,我同校長社工講,我宜家好擔心好困擾,成日好驚佢又上門搶仔,又好驚佢湊仔去玩完唔返嚟,請校長留意下,擔心爸爸又會衝動去學校搶仔!叫社工轉介見心理輔導,因為成日覺得受威脅,情緒受影響!

會唔會有其他建議!

大宅

我了解到你難過焦急的心情, 不過再細心想一想

仔仔跟爸爸有好處, 跟媽媽也有好處
只要你兩方都能妥協大家都比到時間同關心, 穩定的生活, 小朋友便會有得著

仔仔要學習做男性也很需要爸爸, 好彩佢爸爸沒有掉低佢唔理, 而且你也很緊張個仔
他得到愛的, 只要你兩都會付出, 想見他, 想跟他相處

努力!

大宅

多謝關心…

當日爸爸一時衝動帶走仔仔,但佢未做好準備,爸爸話仔仔今個月跟番我住,佢安排好嗮後仔仔下個月去佢度住!我問仔仔呢2日情況,佢話冇人同佢沖涼,冇食中午飯,返學好肚餓,要等到茶點先有野食!我亦有同仔仔講過當晚事件發生經過,我話唔想令仔仔受傷,所以冇同爸爸爭,而我喊係因為我好錫仔仔好唔捨得佢走,佢靜心聽同點頭!律師建議我盡量同爸爸傾,俾仔仔留我身邊,咁樣有利爭取撫養權,但果晚發生嘅事,要再返轉頭傾…係好難!

maggielau0705  冇人同佢沖涼,冇食中午飯,返學好肚餓-->快d同社工講備案先啦~  發表於 11-10-15 01:29

複式洋房

至少先協商每日探視,這樣你不會太傷心,然後盡快搵律師看能否出禁制令.好了解你的心情...抱抱...

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:史科菲+發表於+11-10-10+01:33+可唔

原帖由 joannebebehk 於 11-10-10 發表
我宜家就係咁樣安排爭取見多D個仔......但係辛苦咗個仔!
我要喺佢未安排好湊仔D野前,要佢暫時先放棄咁做, ...
咁衰d講句,除基本衣食住行外,不防額外做多d野tum個仔,好似小食呀,精美食物盒,小玩具(個c6唔知),而且保持平靜,千祈唔好講c6壞話,等佢覺得你安全。個c6遲吓煩可能會嫌個仔煩,個仔會主動跟你和好!

joannebebehk  個衰人未必會覺得煩,因為佢冇時間,可能係個女人覺得煩!!!!  發表於 11-10-11 01:29
joannebebehk  我已開始做多D~~"好似小食呀,精美食物盒"<<呢個good idea!!!  發表於 11-10-11 01:27

侯爵府

瞓得好勳章

你呢家應該先報警~備左案先~~
之後再搵單親家庭社工~佢地會教你點做~
之後就應該去法律援助處~搵個到律師幫手~

我同你都算差不多~不過我仔仔大了~
佢係用錢去吸引左我個仔走~~之後唔想比返我~
所以我去搵單親社工~之後去家事法庭打官c~
但我無請律師~我自己自辦的~

joannebebehk  單親家庭社工>>>未聽過,天日問一問先  發表於 11-10-11 01:23
joannebebehk  已報警備案,亦已申請法律援助!  發表於 11-10-11 01:22

大宅

史科菲 發表於 11-10-10 01:33
可唔可以話係佢工作時間你幫佢揍住先?放工接返個仔?

我宜家就係咁樣安排爭取見多D個仔......但係辛苦咗個仔!
我要喺佢未安排好湊仔D野前,要佢暫時先放棄咁做,如果所有安排&穩定晒就好難要佢俾仔仔返嚟住!

大宅

carol1030 發表於 11-10-9 22:46
你應該盡快揾個社工幫你,講明係你湊,係你照顧開,佢未平靜下硬搶個仔走,依家極擔心佢安危,社署的家庭及保護 ...

我有社工跟開架,但佢一味叫我用軟功同佢傾,唔好硬撼自己曳抵.....佢冇同我提過你講果樣野!!!!!

子爵府

陪月勳章

可唔可以話係佢工作時間你幫佢揍住先?放工接返個仔?

joannebebehk  我宜家就係咁樣安排爭取見多D個仔......但係辛苦咗個仔!
我要喺佢未安排好湊仔D野前,要佢暫時先放棄咁做,如果所有安排&穩定晒就好難要佢俾仔仔返嚟住!   發表於 11-10-10 01:44

男爵府

衰人帶走我個仔…我點樣可以即時要返個仔???幫下我!!!

你應該盡快揾個社工幫你,講明係你湊,係你照顧開,佢未平靜下硬搶個仔走,依家極擔心佢安危,社署的家庭及保護兒課係唔會唔理的

joannebebehk  我有社工跟開架,但佢一味叫我用軟功同佢傾,唔好硬撼自己曳抵.....佢冇同我提過你講果樣野!!!!!  發表於 11-10-10 01:36

大宅

我想大家教下我用咩方法氹佢俾個仔留係我身邊先…

佢宜家都未安排到人湊仔!

大宅

我地共識唔到

我知佢係想見多啲個仔,問題係佢自己工作上時間配合唔到,所以想夾硬要將個仔分開2邊,方便自己見個仔,佢根本唔係同我傾,而係要我同意!
共識唔到!

我以唔影響個仔就大前題…佢覺得係我自私霸住個仔唔俾佢見…

我OK佢每日見個仔,但佢工作時間長唔穩定,所以佢唔得!佢當初搬住同區都係想方便放工上嚟見到個仔…我都OK,但只係上個一次!
佢要放假先見個仔,我OK,就算次次11/12點個仔攰到瞓着,我心痛都冇出聲!
叫佢盡量安排個仔放假先夜返,佢又話份工唔得!
就算共同撫養都冇可能判個仔,每星期2邊住啦!
佢知我俾咗法援搞,發晒火話一拍兩散,搞破產,等我一毫子都冇!

因為佢想去家事法庭搞,但樣樣野都只有佢提出,我只可以同意同配合,否則就係我唔合作唔同佢傾!

首頁

尾頁

跳至