論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

七成印傭遭蠱惑扣薪 僱主現金出糧 代開戶口扮轉帳

明報 – 14小時前

【明報專訊】來港打工印傭人數持續上升至今年中的14.9萬人,佔外傭人口五成。一項調查發現,兩成首次來港工作的印傭每月只放假一天,而有僱主疑出怪招剝削印傭,他們先為印傭申請銀行帳戶,表面上以自動轉帳方式支付法定薪金,實際上會扣起提款卡,再以現金支付低於法定工資,但只有少於一成受訪印傭遇勞資糾紛會尋求協助。

首次來港印傭 兩成每月一天假

香港天主教勞工事務委員會與教區菲籍人士牧民中心,於今年4至7月以問卷形式訪問了239名印傭,了解他們在港工作情况。調查發現,逾九成五受訪印傭被職業介紹所濫收中介費,近七成被不合理扣薪,更有印傭被拖欠兩年薪金。

假期方面,逾五成受訪印傭每日工作16小時或以上,兩成首次來港工作的印傭每月只放假一天,但隨着工作經驗增加,被僱主扣假的情况亦會減少。但調查指受訪印傭因害怕失去工作,只有不足一成會因勞資糾紛尋求協助。

該會政策研究幹事羅佩珊指出,法律訴訟持續多月,其間印傭不得工作及無處棲身,亦要支付高昂的中介費,加上勞工處的申索表只有中英文版本而欠印尼語翻譯,令他們甚少求助。她建議,政府為提出申索的外傭提供食宿支援。

化名Emi的印傭去年首次來港打工,工作8個月後發現每月工資只有2000元,低於合約的3580元,遂向勞工處追討薪金。勞工處指僱主每月通過自動轉帳方式支付工資並無欠薪。Emi得悉後大驚,更指從不知道自己有該銀行戶口而決定追討薪金。

社工林碧芝指出,僱主表面上以將合約薪金自動轉帳方予印傭,但會自行扣起提款卡及戶口,再以現金支付低於法定工資給他們,剋扣工資,令他們無法指證僱主。

子爵府

大廚勳章 畀面勳章

個標題應該係
"本港有7成僱主被蠱惑印傭誣告欠薪"
先至0岩囉!!!

佢0地問D工人有無扣薪,
話7成有0既,係咪因為佢0地連打爛0野被扣少過$300果D都計先?!
都無講明清楚,報紙就亂UP一通!!
有無可能7成僱主做犯法0野呀?!
真係唔明點解連明報都變成咁!!!
版權所有,任何傳媒論壇未經本人同意,不得擅自轉載!

伯爵府

“她建議,政府為提出申索的外傭提供食宿支援。”

白痴人唸白痴野,講到尾,做得咁屈就就咪做,咁多UN PAID一早就出聲啦,依家求過於供,點會怕無左份工呀? 仲要包埋食宿支援,即係輸打贏要,果D工會仲做埋無本生意~

法援又係香港人俾,食宿又係香港人俾,唸起都火呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Happymum09 發表於 11-10-17 21:24
"極同意樓上所講,到底僱主除了貼錢買佢地怕還有乜權益?"

我都想知呀!邊個想請個工人返黎要犯官非呀!真系underpaid拒都話低死呀,

如果真金白銀比左就真無辜!就系因為拒地想多D時間穩工!

最好比錢去勞工處,等勞工處出糧比拒地呀!

...

複式洋房

七成??????????????

子爵府

回覆:七成印傭遭蠱惑扣薪 僱主現金出糧 代開戶口扮轉帳

我唔信!

有人話明布係公文袋黨布,我之前都唔多信,但係,公文袋又撐外傭,家下作篇咁嘅文出嚟,擺明想美化公文袋嘅賣港罪行做到伸張正義咁。。。信喇

複式洋房

她們不知幾叻,大把工會的人幫她,就如我為媽媽請的工人,完約後她到工會告我哋,賠了萬幾元,其實在這論壇也說過,只怪我們錯信顧傭公司,我哋第一次請工人,又未知這論壇.之前我在這論壇說時,有樓主幫顧傭公司說話,講那些職員都是打工,是我無留意勞工法例,我想什麽都識,唔需要揾agent啦.
我好記得問過顧傭公司負責人(我估計她是老板之一)工人有什麽假期,她對我說只有一個月兩天,什麽假都沒有,是印傭的行規,就是這樣我們就要賠錢.因為我們要把無放的假.以錢賠給她,其實如果工人當初同我哋講請楚,我哋一定會放足假給她,有邊個想俾人告,我哋又唔係想慳呢畢錢,只不過錯信人,點解咁講呢?因為我再請新工人,都是揾這間公司,但我對她說我會放足假給新工人,她竟然對我說(最好唔好),我真是0哂嘴.工人真是不會咁蠢,唔會像這個標題的工人,俾人扣錢都唔知,她們背後工會,有人落力幫她,取回的要和工會對分.

別墅

請問工人不對辨有無條例保障僱主,我們要外僱係有經驗、有訓練過,但係大部份什麼都唔識!!!!!!!!!! 頂唔順就要自己比錢送佢走
點解一定要請外僱可以請國內人都得啦! 都係什麼都唔識。

不如問卷調查吓 d 僱主起碼有九成不滿。
一天工作16小時哈哈,其間休息有無話你知

侯爵府

我請過的工人, 每次放完假返黎都話朋友點慘點慘, 有次仲問我可否代佢個朋友報警話 underpay, 我話, 如果係真的, 佢個朋友自己去報警都得, 唔駛外人去做.

大宅

回覆:小小bb 的帖子

佢地咁醒,如果Underpay佢一定告我地!份可憐?死開口d la:;pppp:

大宅

講多無謂,最好叫勞工處提供外傭索償既數據,就知道佢地屈錢有幾醒。

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章

講到尾佢地都係想加多樣

建議,政府為提出申索的外傭提供食宿支援。

貪得無厭!!!!

大宅

回覆 pollyw 的帖子

報導者都係豬!!! 唔經大腦就報導出來!

公爵府

ope 發表於 11-10-18 10:18
佢地咁多人背後發功教路, 點會咁多 underpay 唔出聲 8 個月 ?

我屋企工人, 整爛我廚房個水喉, 要換個新的 ...

我家煤氣爐爆了, 3日冇得開飯, 大人唔緊要, 家有bb要食粥, 跑去借gas爐回家, 修理費$1600, 師父問點解用成咁, 我都沒有駡她, 她仲黑面多日添

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

妳哋可以留意下,10個工人10個都係話知道有朋友點點點,但係佢哋只信而不求證,所以佢哋又會周圍同人講知道有工人點慘點慘

ivanama  係呀, 我工人成日話假期時聽到好多好多story  發表於 11-10-18 16:39
denisefung  agree~~  發表於 11-10-18 13:00

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

D外傭真係團結, 夾埋一齊話香港僱主無良

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

過戶出糧有假,講都唔信啦,
個戶口要工人本人用身份證同合約在銀行申請,要親身去簽名架,銀行又有閉路電視,銀行職員又會同工人核實身份
僱主過咗戶比工人,只有工人可以拿到$,其他人點拿呀?
銀行提款有閉路電視,唔通個僱主過完數用提款咭去拿$呀?d工人蠢即係蠢,咩都講得出,亂告僱主,濫用法緩,仲想政府包食宿,痴線

ivanama  唔明點解法援會批呢個case?!?!  發表於 11-10-18 16:41
vivienfong  agree!借頭借路想政府包食宿,攞法援告僱主,佢哋就真係無良!  發表於 11-10-18 14:23

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

d工人精過鬼,有咩唔高興話轉工就轉,有工會agent幫,有理無理到去勞工署告僱主一餐,
佢哋放假最鍾意找同鄉傾訴獻計,有d唔滿意就會放假去agent處找新工,邊可能等到兩年都無糧出先出聲呀,1個月遲d都唔得呀
d工人仲敢話自己1個月放得兩日假,明明係佢哋自己要求唔放假要$,有個仲狠,1日都唔放,要補多N日$比佢,個工人會平日話出去1陣偷時間見friend,我問過d親戚朋友,10個有9個都係工人要求,佢哋見工人可憐,講到要還$比agent,又要寄$返印尼,先留多佢兩日,仲要果兩日係family day,佢只係陪出街飲飲食食,請埋佢
所以我成日叫身邊既人唔好做好心,要放假就放比佢,咪好心做壞事,明明比$明益佢哋,仲比人反話唔比放假

vivienfong  無錯!寧願放足假俾佢都唔比錢買假,費事將來有機會俾佢屈無放假  發表於 11-10-18 14:20

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

回覆 Fish1126 的帖子

佢地要還錢的,
如果2000, 點還啊!

首頁

尾頁

跳至