跳至

首頁

尾頁

洋房

各位媽媽
今次希望請大家俾D意見我同我先生...我個小朋友好好彩收到兩個學校K1上午班的OFFER, 很想知道那一間岩我小朋友多D

我們都上班的, 希望學校可以在知識和紀律方面幫到手.

小朋友是大B, 可能比同年紀的小朋友早開始說話, 現在可以慢慢的說句子和咬字大慨都聽得明, ABC, 數字, 顏色, 形狀, 水果, 常見的動物, 都可以.

但他有時會說話細聲, 例如, 上次明雅面試, 小朋友們努力俾反應之際, 他是顯出留心聽的樣子, 沒太多回應, 但有時在教會, 他會顯得沒耐性而大聲嚷著要回家. 坐不定

老實說, 我們對他是有期望的, 所以希望為他選出較岩他的學校.

我們剛住大埔, 希望各位媽媽幫幫手, 謝謝! 萬分感激

P.S. 真的想請教寶兒和明雅(主流班)的媽媽? 兩者的課程我不熟悉, 只在明雅的面試日聽過老師說他們是姐妹學校, 寶兒是'私營獨立課程’, 而明雅是學券+每天有輔助拼音和普通話’…

大宅

man_0702 發表於 11-11-26 02:00
回覆 SAMMICHOI1002 的帖子

你女女做插班生嘛?

no ar, 我囡囡係2歲8個月入讀寶兒k1

大宅

回覆 SAMMICHOI1002 的帖子

你女女做插班生嘛?

大宅

引用:寶兒收咗我個仔,+我都俾咗留位費,+但我有點

原帖由 bigbear71 於 11-11-23 發表
寶兒收咗我個仔, 我都俾咗留位費, 但我有點擔心, 因我知寶兒課程深, 而我個仔係細仔, 我驚佢追唔上, 打擊佢 ...
我大囡係12月中出世,佢都讀得幾好,唔會追唔上

大宅

寶兒收咗我個仔, 我都俾咗留位費, 但我有點擔心, 因我知寶兒課程深, 而我個仔係細仔, 我驚佢追唔上, 打擊佢自信.

有冇經驗媽媽可分享 !!!

大宅

寶兒收咗我個仔, 我都俾咗留位費, 但我有點擔心, 因我知寶兒課程深, 而我個仔係細仔, 我驚佢追唔上, 打擊佢自信.

有冇經驗媽媽可分享 !!!

大宅

man_0702 發表於 11-11-22 22:21
回覆 泡泡浴 的帖子

你個小朋友係大b定細b? 其實細b好難搵n班

我小朋友係中B,不過SIZE就大B。N班時呀女讀安基司傢,後來,我考慮左好耐K1決定轉讀寶兒。我敢說無悔同佢轉校到寶兒,真係好好(除校舍舊啲之外)。有時連我自己都以為個女未做到OR做唔到既野,突然會係我意料之外表現到我睇。其實,同時間增強左我同個女既自信心,老師真係好愛佢地既學生。點解用愛?我成日見到老師會擁抱自己學生,回家後女兒時常都會講我好鍾意某某老師,佢地好錫我等等.......,小朋友說話坦白思想直接。再者我覺得佢地處理同學之間問題效公平,又會耐心教小朋友品行。唔講太多,費事以為我賣廣告,你想問詳細啲學校情況可以PM我。

大宅

回覆 GLG 的帖子

請問Net教是指...........?

GLG  係Native English-speaking Teacher呀.  發表於 11-11-22 23:02

大宅

回覆 泡泡浴 的帖子

你個小朋友係大b定細b? 其實細b好難搵n班

子爵府

我小朋友話, 每日都有英文堂, 3日係華籍NET教, 另外2日係外籍老師教.

大宅

man_0702 發表於 11-11-22 14:17
我想請問有仔女讀緊寶兒既媽媽, 寶兒每日上堂上幾耐eng???係咪外藉老師教??

因為明雅selling point係eng同 ...

以我所知係每日都有英文堂上既,亦有外藉老師教英文,但唔知係咪日日都係外藉老師教喎。至於普通話我就知起碼都有兩日有堂上,因為係我個女講我知既。但係寶兒係k1-k3即係三歲班開始喎,n班可能明雅先有喇。

大宅

我想請問有仔女讀緊寶兒既媽媽, 寶兒每日上堂上幾耐eng???係咪外藉老師教??

因為明雅selling point係eng同國語都係外藉老師教, 日日有15mins, 無論半日定全日都係會咁做(主流班), 所以我覺得明雅好似幾好~

可以同我分享多d嘛? 因為我仔仔出年要入n班了~麻煩大家~

大宅

我自己個女讀梗寶兒,公平啲講明雅真係唔知情況如何。不過,寶兒無論校長老師,嬸嬸都好親切,校長更是一位冇架子既人,好歡迎我地同佢交流。當初我女兒N1讀安基司,唔係話佢唔好但可能規矩方面唔係教得太好,女兒好多明好自我中心,做事唔理後果。後來,我選擇左轉去寶兒,真係係一年內守規矩同禮貎好多。雖然,寶兒程度係深啲,但係小朋友係開心地學習,老師亦會不時打電話同我聯絡,講下上課和平時發現既問題。我重冇後悔同佢轉校,重覺得係明智添。

複式洋房

引用:Quote:maggiehing168 發表於 11-11-9 18:58

原帖由 SAMMICHOI1002 於 11-11-10 發表
NO AR, 我要返工架!
me too!!!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 milk201028 於 11-11-02 發表

原帖由 SAMMICHOI1002 於 11-11-02 發表
我今日都交左留位費,有機會做同學仔
good good. 好呀! 大家交流吓

侯爵府

上等人:
咁耐以黎得一個,重要係個小朋友&家長好叻,唔可以將功勞歸學校
唔好點評我

大宅

maggiehing168 發表於 11-11-9 18:58
Hello希望有機會同你地一班啦!你地都係全職媽媽?

NO AR, 我要返工架!

男爵府

大宅

Hello希望有機會同你地一班啦!你地都係全職媽媽?

大宅

maggiehing168 發表於 11-11-9 13:56
我地今日都交佐留位費喇!好開心可以讀到依間學校牙!

我對孖有機會同你小朋友做同學仔

首頁

尾頁

跳至