想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想生bb .. 但又想生bb

男爵府

23歲好後生啫,讀埋書先要BB都唔遲
不過讀咩就詳細做下資料搜集先,話晒又要花錢又要花時間,讀完對事業冇乜幫助就不讀也罷

男爵府

陪月勳章

icekababy 發表於 11-11-2 23:07
其實讀完學士都無咩好撈,
工商管理出梨,可以有咩撈
想還自己心願,大學生
23歲個陣我都係畢業出黎做左一年野然後去左外國讀master,我覺得對我人生,經歷都好大幫助,我覺得你mature d做媽媽都ok.
禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

複式洋房

在我來講書40後都可讀, 但仔40後唔一定有得生的. 我同老公之前都為了自己的理想(老公博士, 我的學士)而遲遲都無實行生仔計畫, 覺得自己好似大把青春咁(當時我28了), 又覺得要做好經濟準備(一大埋值口), 要有好足夠的錢, 等才敢生. 好喇我們都完全所要學位, 又如何呢, 一個經濟衰退, 有多個學位都唔係好大幫助. 到我今了36了, 想生原來唔係想像中咁易, 我終於明白以前的人說有仔趁後生生係無錯的. 越老就越大風險, 機會又無咁大! 如果你後生就當要可自行衡量啦! 我覺得30前生真是最理想, 但每個人的環境都唔同, 我認識有位朋友已有兩個小朋友, 仍可一邊照顧他們一邊自修讀書, 勁! 剛見到上面你說你是23, 咁係我就讀書啦! 剛讀完就開始生B, 咁就PERFECT!

複式洋房

在我來講書40後都可讀, 但仔40後唔一定有得生的. 我同老公之前都為了自己的理想(老公博士, 我的學士)而遲遲都無實行生仔計畫, 覺得自己好似大把青春咁(當時我28了), 又覺得要做好經濟準備(一大埋值口), 要有好足夠的錢, 等才敢生. 好喇我們都完全所要學位, 又如何呢, 一個經濟衰退, 有多個學位都唔係好大幫助. 到我今了36了, 想生原來唔係想像中咁易, 我終於明白以前的人說有仔趁後生生係無錯的. 越老就越大風險, 機會又無咁大! 如果你後生就當要可自行衡量啦! 我覺得30前生真是最理想, 但每個人的環境都唔同, 我認識有位朋友已有兩個小朋友, 仍可一邊照顧他們一邊自修讀書, 勁! 剛見到上面你說你是23, 咁係我就讀書啦! 剛讀完就開始生B, 咁就PERFECT!

複式洋房

複式洋房

伯爵府

回覆:如果你有6萬元,生仔定讀學士學位?

23梗係讀書先啦!

別墅

引用:Quote:原帖由+icekababy+於+11-11-04+發表

原帖由 siutreasure 於 11-11-04 發表
你咪揀個長d讀囉,讀果一年學到d咩呀
諗住快啊嘛
還掂oversea school 筆業都5及本地大學,被睇好

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+siutreasure+於+11-11-04+發

原帖由 icekababy 於 11-11-04 發表
早啲知過5到,就5讀1年,讀其他但要讀完先知5得,咪好灰!

...
你咪揀個長d讀囉,讀果一年學到d咩呀

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

別墅

引用:Quote:原帖由+icekababy+於+11-11-04+發表

佢答唔到你架,一定要你遞晒料比佢,佢先做野,你都未讀
早啲知過5到,就5讀1年,讀其他但要讀完先知5得,咪好灰!

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 siutreasure 於 11-11-04 發

好,我可以問下過5過到香港學術評估,我又知多樣野thx
佢答唔到你架,一定要你遞晒料比佢,佢先做野,你都未讀

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 siutreasure 於 11-11-04 發

Oh ..  失策了,無問到,我仲未報,還可以考慮,過程點評估?好似考試甘?

...
你上香港學術評審局查啦,將你d學歷遞曬上去,然後比錢,跟著等!

別墅

有得申請,比錢之嘛,兩千幾蚊,審你畢身學歷,唔止你個學士學位,但批唔批就唔一定,但聽聞一年既學士學位 ...
Oh ..  失策了,無問到,我仲未報,還可以考慮,過程點評估?好似考試甘?

公爵府

畀面勳章

但系5系1定有得申請學術評估?
有得申請,比錢之嘛,兩千幾蚊,審你畢身學歷,唔止你個學士學位,但批唔批就唔一定,但聽聞一年既學士學位係過唔到囉!

別墅

如果外國學位響香港有註冊既,可以響教育局查,讀幾耐係有寫架,hr點會唔識,所以最好申請埋個學術評審,就 ...
但系5系1定有得申請學術評估?

別墅

引用:Quote:原帖由+icekababy+於+11-11-03+發表

我講過係唔到香港個學術評審!
好,我可以問下過5過到香港學術評估,我又知多樣野thx

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 bigbigsnake 於 11-11-04 發

但請我果位點知我學士讀1年?
我見工聯會合辦學業學位都系讀1年,
我現有,文憑和高級文憑,
如果外國學位響香港有註冊既,可以響教育局查,讀幾耐係有寫架,hr點會唔識,所以最好申請埋個學術評審,就知符唔符合香港既standard啦!

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 siutreasure 於 11-11-03 發

原帖由 icekababy 於 11-11-03 發表
美國學術評估過5到,系6months
我講過係唔到香港個學術評審!

別墅

引用:Quote:icekababy+發表於+11-11-4+11:01+1年

原帖由 bigbigsnake 於 11-11-04 發表
若我係HK僱主, 1年攪掂既course, 當冇讀過.....所以當你中7已好比面...若你之前only F.5 grad. 我會當你F ...
但請我果位點知我學士讀1年?
我見工聯會合辦學業學位都系讀1年,
我現有,文憑和高級文憑,
可以直接上去讀學位,

首頁

尾頁

跳至