自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次數學全級都跌晒grade, 亞囡讀精英班都係啱啱合格, 其他班都唔知點算, 攪到好多細路喊晒.

其實個老師一路都比家長投訴佢教得唔好, 但一路都依然故我, 無改善, 今次係佢出卷, 仲唔大報復, 派卷果陣仲同d細路講,
"喱個分數係你地自己攞嚟" 我心惗 : 你係咪咁憎班學生呀!

攪到班學生同家長都勁唔鍾意個老師, 咁攪法, 唔止攪到班學生派唔到band 1, 連學校都跌grade啫,
何苦呢!

侯爵府

畀面勳章

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

8仔 發表於 11-11-3 17:00
可唔可以同校長反應一下呢?

係囉!!! 可唔可妁一齊檢討下!!!

子爵府

係唔係按課本內容出先,如果係你就唔能夠話深架啦,只有要平時多做練習。

子爵府

老師出卷一定要經科主任審批架喎
要從一種感覺中"走開",回到屬於原本自己的地方,是一種本領。 當你練就了一身好武功,回頭看那些痛苦已化為灰燼,你會慶幸自己又跨過了。 ...

禁止訪問

男爵府

親子王國15週年勳章

第二輪派位就用pre s1係用兩屆,不過係連續兩屆定格年兩屆唔記得咗,pre s1就定有幾多%學生去唔同Band,再加自己成績在同區約莫係Band幾去派,但要睇排嗰頭5間學校同自己嘅彩數

男爵府

親子王國15週年勳章

我理解係TSA結果會影響學校係教署banding,咁升中派位第一輪就好睇自己張成績表,因有d學校唔會全部入表都見好多Band1主科有一個B都唔會見,如果入表成績同面試表現差唔多,咁TSA個教署banding就係一個指標,因小學係Band3全級第一Band1中學都唔一定收,但有dBand1中學就會收某幾間Band1小學嘅頭幾十個,只要肯嚟表現唔差都會收

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 有人話睇下抽到邊年, 不過肯定唔係岩岩果年

我記得小5升中講座 校長講過 話我地呢屆好好彩 話到我地升中banding係用果年升中師姐既pre s1 因為果年升中既師姐pre s1考得好好 仲提我地pre s1要好好考 話影響下一兩屆師妹升中

大宅

阿仔小學時呈分試都深

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 11-11-4 09:36
我嘅理解岩唔岩:

其實N年前師兄師姐考落既PRE S1成績, 已經直接決定左今年小6學生有幾多人可以拎BAND ONE, ...

我記得係前一兩年既pre s1成績

cy101  今年小六 應用08/10 呢2年成績!  發表於 11-11-4 11:06
Charlotte_mom  有人話睇下抽到邊年, 不過肯定唔係岩岩果年  發表於 11-11-4 10:01

象牙宮

why?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

呈分試考完, 升中派位, 首輪INTERVIEW係以全區次第名次, 如果學校呈分唔理想, 直接影響學生係全區排名...

小五小六除左係校內鬥排名外, 係鬥全區小學既排名, 全區小學既名次直接令你會唔會係BAND 1組別電腦派位.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我嘅理解岩唔岩:

其實N年前師兄師姐考落既PRE S1成績, 已經直接決定左今年小6學生有幾多人可以拎BAND ONE, BAND TWO, BAND THREE
只不過係要靠3次呈分試排校內先後, 以決定BANDING (即考頭?%學生係BAND ONE, 跟住?%係BAND TWO, ?%係BAND THREE)

所以呈分試深唔深根本無關, 因為都係同校&同校鬥?

晴B媽  我都係咁理解, 不過先前搞錯左以為PRE S1係叫TSA  發表於 11-11-4 09:41

珍珠宮

cookingma 發表於 11-11-3 16:54
今次數學全級都跌晒grade, 亞囡讀精英班都係啱啱合格, 其他班都唔知點算, 攪到好多細路喊晒.

其實個老師一 ... 派卷果陣仲同d細路講,
"喱個分數係你地自己攞嚟"

唔好假設當事實,如果班仔成績唔掂,老師首當其衝奶晒野架,佢呢句會唔會話班仔平日唔比心機好好學咁解呀?!唔好一野就話佢大報復,咁講比班仔心裡有怨恨,更加冇心機學,點過埋下半年?!positive thinking!先要求班仔聽話聽教態度良好,我覺得老師人心肉做,希望就算冇改善都唔會更差
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

cookingma 發表於 11-11-3 19:46
只係想出正常卷就夠, 佢個深法, 跟本平時就唔係咁教, 個個做做吓份卷, 都越來越唔對路. ...

呢啲係你既小朋友講番比你知既?!定係你已經睇咗份卷?!你口中既個個....係你同其他家長傾過份卷,佢地既仔女都係咁樣同佢父母講?!定係都係你小朋友同你講個個做做下,覺得唔對路?!

別墅

投so佢!

大宅

只係想出正常卷就夠, 佢個深法, 跟本平時就唔係咁教, 個個做做吓份卷, 都越來越唔對路.

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

公爵府

LoveChild 發表於 11-11-3 19:21
以我所知, 出一份卷, 唔係一個老師話事, 同級同科老師, 科主任, 都會睇, 如果去到小五, 小六, 更加唔會咁唔 ...

Totally agree.

首頁

尾頁

跳至