嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔而家1歲,2個月大發現輸尿管倒流,grade4-5,最後決定打藥入去收窄佢,醫生話全身麻醉做,順便割埋包皮,但佢冇話包皮有冇過長or窄,只係話割左會減低尿道炎機會,但係阿仔又吾係因為包皮而發炎,冇啦啦割左,實痛死佢,想問有冇mama有經驗,之前一直係聯合跟,好吾好去睇個私家醫生問問呢?

大宅

回覆 wanlorraine 的帖子

我有聽過女人有尿道炎可以飲小紅莓汁預防/醫治, 但小朋友5知得5得
反而我知道有尿道炎的小朋友要飲多D水, 排尿充足等D菌5好長時間停留係膀胱<---呢個亦係抗生素要係臨訓食, 因為通常夜晚排尿係小D, 細菌容易積聚而發炎<---有研究話尿道炎通常夜晚發高燒
http://www.mmh.org.tw/taitam/soci_offi/soci_offi0908.html

別墅

有冇輸尿管倒流BB俾醫生suggest去割包皮?

最近醒起紅莓可以減低尿道炎,你地bb有冇食?

別墅

回覆 回覆:manpolover的帖子

聯合冇微創咩?上次醫生提過做手術,吾做微創係因為吾需要,而吾係冇噃,佢話手術傷囗都好細,而且吾會掂倒內臟,所以吾需要微創。
你吾考慮打藥咩?定醫生建議你做手術適合D?
我阿仔4月做顯影,到時可以話你知降吾降到grade。

別墅

回覆 回覆:honghong的帖子

我阿仔都係足月,照結構都冇問題,不過覺得呢個病好似越泥越普遍咁。

男爵府

BK Milk勳章

honghong 發表於 12-2-29 16:21
我自己仔仔有2級倒流, 佢足月出世, 20週照大機一切正常
都5明白點解有先天缺陷
想問問各位有倒流BB係咪足月 ...

我阿囡都係足月出世,之前照過結構無話有問題。我都唔明點解會係先天?又唔記得問醫生喎。

大宅

回覆 manpolover 的帖子

呢家所有政府政構都係依本子辦事, HA係根據你住址分區, 5係根據你病情分區

大宅

我自己仔仔有2級倒流, 佢足月出世, 20週照大機一切正常
都5明白點解有先天缺陷
想問問各位有倒流BB係咪足月出世, 同照大機時有否發現問題

別墅

明明威院有微創//但聯合唔肯轉介...
我覺得好奇怪
唔係用一個最好既方法醫人嫁咩???

別墅

引用:我仔係2010年10月10日出世嫁..2個半月果時

原帖由 manpolover 於 12-02-28 發表
我仔係2010年10月10日出世嫁..
2個半月果時出事...
依家問題係..保障唔知有無得賠..有既當然唔考慮咁多拿拿 ...
先天結構問題,保險吾包架,私家做微創要6位數字,之前有個mama提過揾楊重光教授,你阿仔兩邊level4,真係要小心呀!

別墅

我仔係2010年10月10日出世嫁..
2個半月果時出事...
依家問題係..保障唔知有無得賠..有既當然唔考慮咁多拿拿臨私家啦
政府聯合堅持要開刀...因為2邊都係LV4...第一期檢查話個腎無花..但一大一細....
我唔想開刀...我想微創.....可惜佢唔肯轉介我去威院.....
想問你地...有關保險問題..點做先有得賠呢????
同埋有關手術問題.....
[email protected]

別墅

有冇輸尿管倒流BB俾醫生suggest去割包皮?

睇倒有問題梗係割啦,我聽過有D割左之後,發現太短要補就煩。我阿仔之前做過—次顯影,四月再做,睇下D藥阻吾阻倒D倒流,如果降倒grade,醫生話可以再打,只係要自費。

大宅

當葉醫生幫我個仔割完包皮后,話我知原來我個仔條JJ有個古怪現象。一條正常既JJ suppose同包皮緊貼住既。但我個仔條JJ同包皮卻有空"quick"。葉醫生覺得我個仔4個月大發炎4次可能與呢個問題有關。

我唔知道係唔係呢個問題。但so far割完又一直好好的...

大宅

回覆 wanlorraine 的帖子

你意思4月又要做顯影呀?甘前前後後做左己多次呀? 加油呀,媽媽!
我個仔個腎都花做少少,不過醫生話吾影響到腎功能。
所以我真係吾敢停抗身素,但又吾想再做顯影。真矛盾。

男爵府

你仔仔本身要做手術, 醫生順手割埋,

如果割埋會好D, 又唔使日後再做,

應該問題不大掛?

別墅

回覆 回覆:ccjo的帖子

尿道炎個陣,JJ有冇紅腫?如果有,可能係包皮污漕至發炎,未必係倒流,你要問下醫生。

別墅

回覆 回覆:cyan_yan的帖子

我都好怕做顯影,但係吾做又吾得,除左見倒阿仔好慘之外,仲會誘發尿道炎,阿仔上次做完就第二日發,泥緊4月又要做,今次醫生話可以打定枝消炎針,預防發炎,但有冇用就吾敢包…

別墅

回覆 回覆:manpolover的帖子

我阿仔都係10年10月出世,又係聯合跟,幾個月大驗倒有倒流,醫生話太細,吾適合做手術,要1歲至得。最近做左打藥(deflux),係自費嘅,未知成吾成功,不過我地冇聽醫生講割埋包皮,因為覺得只係好間接幫倒個病,同埋阿仔都冇需要。你阿仔兩邊grade4,記得準時食抗生素,—發炎就傷腎,我阿仔左腎功能就係因為咁得番3成。

大宅

回覆:有冇輸尿管倒流BB俾醫生suggest去割包皮?

原來甘多BB都有呢個問題!我個B個幾月時有一晚發高燒,入左QE一個禮拜。呢個禮拜簡直係一個惡夢!經過一輪檢查後,係尿道炎,排期做顯影。但大概三個禮拜後,又再次尿道炎發燒,入左法國一個禮拜。決定唔等QE,向法國到做顯影。結果係第2級。唔需要做手術但需要每晚食抗身素。但
前前後後四個月大試過四次尿道炎,醫生話無可能,建議割包皮。見過3個兒科醫生,3個都甘建議。所以揾左葉錦輝醫生做(推介)。so far 到依家都無試過再發燒!但到依家14個月大,一直都食緊抗身素。

其實醫生建議再為bb做顯影睇下仲有無倒流,如無就可以停食抗身素。但當初BB做顯影時的痛苦到依家仍歷歷在目!我怕bb會有陰影!各位媽咪,可以share下你的經驗嗎?thanks

禁止訪問

回覆:有冇輸尿管倒流BB俾醫生suggest去割包皮?

首頁

尾頁

跳至