2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我見之前都好多mama話book左法國~
開個group先~大家可能遲d係隔離床鄰居呀~

伯爵府

引用:我都book咗法國﹐上一胎都係法國﹐今胎一樣

原帖由 makbecky 於 12-01-30 發表
我都book咗法國﹐上一胎都係法國﹐今胎一樣都係開刀﹐生埋就收工你哋係開刀定順產呀?我edd係715 ...
我都諗住開刀,我edd4/7
應該6月尾開刀~

大宅

我係睇法國游洋醫生,佢好細心仲好耐性!我第一胎所以咩都唔識。

子爵府

今個禮拜要交DEPOSIT, 但係最後同老公商量完, 決定都係去政府醫院生。再見了, 法國醫院!

大宅

回覆:book左法國醫院媽媽,埋黎傾下呀~

我都book咗法國﹐上一胎都係法國﹐今胎一樣都係開刀﹐生埋就收工你哋係開刀定順產呀?我edd係715,應該7月頭開刀﹐唔知到時會唔會相見呢?

伯爵府

jasminele 發表於 12-1-30 11:09
我都落左訂,應該都唔join package,希望有3人房又係香港人la....
知唔知今年法國加價加幾多??? ...

係呀,我都係諗住揀3人房~
希望3個香港人一間房啦~
我聽話好似加20-30%

複式洋房

我都落左訂,應該都唔join package,希望有3人房又係香港人la....
知唔知今年法國加價加幾多???

伯爵府

dormami 發表於 12-1-30 10:41
我都已經落左訂喇~ edd 7月24日.
希望到時同房唔好咁多b6啦
唔知係唔係到時入院先揀join唔join pack ...

我應該唔join package呀~
我都係淨落訂ja~

好似話法國會盡量安排香港人一間房ga~

大宅

我都已經落左訂喇~ edd 7月24日.
希望到時同房唔好咁多b6啦
唔知係唔係到時入院先揀join唔join package 架呢.

男爵府

法國劉煥聰e生ok 嗎 ?

伯爵府

外星人22 發表於 12-1-5 11:53
我第一胎生得超快,所以時間不能作準。半夜四點穿水陣痛見紅,六點去到法國,做哂檢查八點前入產前房(老公 ...

咁老公都可以係身邊好耐,咁都幾好~~
我就想順產,但又怕痛...又怕剪...好無用ga 我...
所以未決定要順產定開刀好~

你第一胎都可以咁快生,你好叻呀~~
成日聽人話痛十幾廿個鐘...真係諗起都痛都驚...

複式洋房

回覆:ivythepooh 的帖子

我第一胎生得超快,所以時間不能作準。半夜四點穿水陣痛見紅,六點去到法國,做哂檢查八點前入產前房(老公可以陪),八點幾再check已經開咗三度,入得產房(自己一個),九點幾十點開到七八度先比老公入產房,十點幾bb就出世。
我老公都係嗰日先決定入唻陪我,全程佢顧住我,咩都睇唔到,只係見到bb出來後未清潔嘅少少血。

伯爵府

yinichanwang 發表於 12-1-5 10:18
我親友在政府醫院生,我自己上次在法國生 政府醫院跟私家醫院一定有唔同. 政府醫院d姑娘同亞姐態度多數好 ...

所以我都揀左法國,
其實生bb都係一生人1,2次,真係想對自己好d~~

聽到你咁講真係安心好多~

伯爵府

Cici_Ng 發表於 12-1-5 07:08
係丫,我教書的,我哋7月mama會,有好多媽媽都係教書架^•^

係呀,係放產假個post都見到好多老師~~
辛苦你地啦,遲d我地仔女入學都想遇到好老師~~

大宅

我親友在政府醫院生,我自己上次在法國生 政府醫院跟私家醫院一定有唔同. 政府醫院d姑娘同亞姐態度多數好差, 遇到好的是好彩. 但私家醫院姑娘的態度好好多. 我朋友在政府生, 陣痛了超過40小時, 朋友要求下都不讓她開刀, 結果bb出世後因焗得太耐發高燒. 法國醫院會將香港人同國內人分開的, 上次我房間個個都係香港媽媽, 大家都好自律, 仲有傾有講, 非常開心. 最緊要係私院探病時間長, 老公親人等可以陪你耐d, 但政府醫院就每天只有兩小時, 每次只限1-2人. (咁當然有好有唔好啦)

仲有我聽朋友講, 生完之後政府醫院是不會幫你清理傷口及下體, 但私院每天都有姑娘幫你清洗下體(訓在床上用水幫你洗, 換m巾同床墊), 非常體貼呢.

禁止發言

伯爵府

引用:唔好咁講^•^我都唔係好識,工人湊bb我因日

原帖由 Cici_Ng 於 12-01-05 發表
唔好咁講^•^我都唔係好識,工人湊bb我因日番到屋企7~8點,但仲要一直改簿改至深夜!

...
你教書?

禁止發言

伯爵府

引用:我第2胎啦! +

原帖由 Cici_Ng 於 12-01-05 發表
我第2胎啦!
哈哈~可能請教你

禁止發言

首頁