親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知點plan, 能同一日去

請指教,謝謝

大宅

yanyvonne 發表於 12-3-25 19:49
煤礦博物館真系幾合小朋友去. ... O廿其實一早 去 9 份先好, 定 10 份先較方便呀 ?????

我其實想去 9份 ...
十分先比較好, 因為九份地方比較細, 主要都係 行"基山街", 有很多茶座可以飲吓o野休息吓, 而且很多都開到七﹑八點, 可以揀間有風景睇的慢慢坐. 而且九份有巴士直接返到忠孝復興, 車程大約一小時, 通常都有位坐, 班次也算多, 大約20~30分鐘一班. 如果唔去金瓜石, 假日下午四五點先去到九份比較好, 可以避開人潮, 不日就沒所謂.
悠遊咭可以坐九份的公車, 但留意好似要上落車都拍咭, 建議問一問司機.

子爵府

RossoPig 發表於 12-3-15 13:55
十分去菁桐大約20分鐘, 瑞芳去十分大約係25分鐘
詳細時間:
http://twtraffic.tra.gov.tw/twrail/

煤礦博物館真系幾合小朋友去. ... O廿其實一早 去 9 份先好, 定 10 份先較方便呀 ?????

我其實想去 9份+ 10份2個地方 , 邊個地方玩完返台北車站比較方便 因為有小朋友 .

THX!悠遊CARD, 坐公車去9份可用得嗎?

大宅

winniepoon 發表於 12-3-21 23:17
回覆 RossoPig 的帖子

有老有嫩,想問如果我都定唒行程,可唔可以早d買定車票由台北往瑞芳同埋由瑞芳往十 ...

可以預早買. 但係因為是短途所以即使對號車都可能買唔到座位票的, 我試過買對號車票都係買唔到指定座位的.

十分車站到瀑布大約20~30分鐘, 視乎行得快唔快, 中途會有遊客中心可稍作休息.

侯爵府

夏天玩到顛

sophiella 發表於 12-3-22 09:26

好詳細。感謝!
依~~我都諗緊去唔去科學館好,如冇時間唔去,唔知會唔會蝕咗??

大宅

好詳細。感謝!

另外,你有無去過台灣科學館?

RossoPig  台北的沒去過,只去過台中及高雄的科學館.  發表於 12-3-25 10:52

男爵府

有老有嫩,想問如果我都定唒行程,可唔可以早d買定車票由台北往瑞芳同埋由瑞芳往十分?係咪可以買"指定席"有位坐呢??
另外,想問由放天燈那裡行去瀑布,要幾耐?謝謝!!

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

RossoPig 發表於 12-3-21 15:33
清明節很多台灣人都會去拜山/祭祖的, 所以火車亦加開了班次, 但主要人潮是台北到高雄之間, 所以去十分平溪 ...

Thx for your detailed explanation.

大宅

htts 發表於 12-3-21 14:38
THANKS.

我打算清明節當日去10分, 平溪, 唔去9份喇, 夜晚去松山個繞河街街市食DINNER/五分埔行街, OK嗎? ...

清明節很多台灣人都會去拜山/祭祖的, 所以火車亦加開了班次, 但主要人潮是台北到高雄之間, 所以去十分平溪應該沒問題, 而且不去九份時間會充裕很多, 沒問題.
饒河夜市嘛, 逄假日都多人的. 反而五分埔在清明節會否較多店舖休息就不肯定了.

饒河夜市 從松山車站-北面的八德路出口便會見到一座很大的廟, 廟旁便是饒河夜市.
五分埔則在鐵路南面的松山路/松隆路出口
地圖http://www.wufenpu.tw/supp/

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

RossoPig 發表於 12-3-21 14:24
區間車即係好似我地的東鐵咁. 有位座的, 但是先到先得
莒 : yu3 , 讀音可在這裡查: http://pth.linqi.org/p ...

THANKS.

我打算清明節當日去10分, 平溪, 唔去9份喇, 夜晚去松山個繞河街街市食DINNER/五分埔行街, OK嗎? 會否好多人呢? 打算即日買車飛.

繞河街街市/五分埔在松山站易找嗎?

大宅

htts 發表於 12-3-21 14:13
區間車有往瑞芳嗎? 區間車有無得坐架?

另: 莒光點讀呀?
區間車即係好似我地的東鐵咁. 有位座的, 但是先到先得
莒 : yu3 , 讀音可在這裡查: http://pth.linqi.org/pyzd.html

p.s. 莒光 源自於 蔣介石 "毋忘在莒" 的訓示

大宅

sophiella 發表於 12-3-21 09:31

rossopig,
如果只到十分瀑布及放天燈, 停留時間大約1.5 ~ 2hr, 一個上午/或下午已足夠. 瑞芳-> 十分 大約搭30分鐘火車假設你搭到 9:19 在瑞芳開的4714 火車, 10:00 便到達十分, 玩大約2小時, 可以搭 12:15 或 13:00 在十分開往瑞芳的火車. 從瑞芳出發包括車程預大約4hr 便可以了.

台北到瑞芳車程大約40~50分鐘

h.l  嘩, 你的資料都好詳盡喎! 勁!  發表於 12-3-21 14:28

寶石宮

RossoPig 發表於 12-3-21 14:06
台北 瑞芳對號車 (自強/莒光, 指定班次) 有機會買唔到,
但係區間車就實買到, 因為無指定班次只要迫到上 ...

區間車有往瑞芳嗎? 區間車有無得坐架?

另: 莒光點讀呀?

大宅

htts 發表於 12-3-21 12:32
想問買火車票, 即日買係咪都有飛架? 會否無呢?

台北 <-> 瑞芳對號車 (自強/莒光, 指定班次) 有機會買唔到,
但係區間車就實買到, 因為無指定班次只要迫到上車就得, 平日就基本上無乜人搭.

平溪線都係區間車, 所以都唔怕無票. 同埋台北出發可以在八堵站轉車, 台北到八堵的區間車班次較多(車票參考 #30)

寶石宮

想問買火車票, 即日買係咪都有飛架? 會否無呢?

大宅

rossopig,

如果我想去十份放天燈,半天時間會否太趕。

能否幫我計一計車程時間?

大宅

maycheng 發表於 12-3-20 16:59
請問如果去到十份, 又MISS左班火車去下一景點
除左火車, 仲有無其他車可以去?
...

基本上是沒有, 所以一定要將當日的火車時間表print出來, 平溪線火車基本準時的.

十分到菁桐的公車每日只有幾班:
http://www.tpebus.com.tw/image/5163.html

順便介紹一下, 在台灣很多的景點/遊客中心(e.g. 中正紀念堂﹑野柳 etc)都會有自助蓋紀念印章的, 大家可以帶一本小簿或在 十分的商店﹑菁桐/台北車站的台鐵本舖都有機會有買到空白的小簿可以買來蓋印的.
e.g. http://www.pcstore.com.tw/azuin9/M03490923.htm

禁止訪問

大宅

RossoPig 真的謝謝你的回覆, 搜集資料真的花很多時間.

好在在這裡可以看到其他網友提供更多資料, 謝謝!

RossoPig  唔好客氣! 有問題再上o黎傾  發表於 12-3-20 09:12

大宅

h.l 發表於 12-3-18 00:22
RossoPig 謝謝你的回覆, 睇到你其他的post好詳細, 資料好有用呀!

我重有問題想問呀!

唔駛客氣! 搭火車係個好選擇.

先去金瓜石都無問題, 如果是假日就唔怕夜的, 因為商店都開得比較夜, 但平日就早一些好, 平日傍晚菁桐﹑平溪係好靜的. 但九 你會不會去十分瀑布? 如果不去瀑布, 就可以把十分安排在最後, 傍晚時候放天燈. 菁桐的景點有舊煤場, 木造火車站(那些年拍攝地點), 小型展覽館

網友的blog
http://blog.udn.com/bluejohn/5634322

平溪好細, 就是一條小街, 不過如果想找 "那些年" 放天燈的位置, 到平溪便對了.

有時間的話去埋菁桐就完整d咁, 如果唔夠時間就集中在十分玩, 到時隨機應變. 自由行好多時都會 "計劃趕不上改變"

見到咁多JM有興趣搵資料自己搭車去玩我一定會盡量提供資料俾大家.

小小分享, 每次出門資料準備都好花時間, 但係經過搜集資料同埋睇一些當地的歷史背景後, 旅程當中會更投入, 同埋旅程順利完成後的記憶都會深d, 好有樂趣, 希望各位JM 都enjoy!

首頁

尾頁

跳至