在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有一對twins,出街時途人會說一定湊得好辛苦啦。但我真係一D都唔覺得辛苦,因為我只係下班及放假湊佢地,又有工人姐姐。我上班時就奶奶湊。有時我會回答"唔辛苦,我番工,都唔係我湊"總覺得在職媽媽好像欠缺了什麼,沒有全職媽媽那種辛苦,辛苦中看到小孩子成長的喜悅。

還有,佢地近來對我說,媽咪你好耐冇湊我放學啦,真的! 次數是少得很呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我想唔做野... 主要係我自己懶多過話想湊仔... 我本身性格係唔可以做ftm... 加上同99住... 更加唔可以24小時對住佢... 雖然佢對我好好... 但老人家, 始終都會煩下你...

我個仔小一, 每日放工就會返屋企同佢check功課及練習樂器... 有時都覺得好大pressure, 好似時間唔夠用... 不過所有野都係有好有唔好... 到我日日係屋企, 成日捉佢溫習等等... 佢實怕鬼左我.... 哈哈...

大宅

引用:回覆+summertown+的帖子 同意,+唔做野唔代

原帖由 kcmandy19 於 12-05-08 發表
回覆 summertown 的帖子

同意, 唔做野唔代表對小朋友好, 真係要睇下自己識唔識教, 如果唔識, 又可以揾到識 ...
好同意!

大宅

回覆 summertown 的帖子

同意, 唔做野唔代表對小朋友好, 真係要睇下自己識唔識教, 如果唔識, 又可以揾到識教既人幫手, 小朋友先算有好既照顧...
我都同好多媽媽一樣, 好想唔做野, 係屋企湊仔, 但係一放長假, 就發覺自己唔適合做FTM, 一來自己身體唔係咁捱得, 始終湊仔都係體力勞動, 又要做家務, 又要買送煮飯, 仲要帶埋個B周圍去, 冇人幫... 個B開始大, 又開始百厭, 每日都Routine做o個d野, 冇時間休息, 呢份工打得耐, 相信人都會癲....
我都係覺得每個人都需要空間, 就算幾錫d仔女, 都要有番少少私人空間或休息時間, 最好梗係有份part-time, 又有人照顧小朋友一陣或者返學, 完全唔做野去湊仔真係唔係咁好....
不過, 我講咁多, 我都係冇得揀, 要請工人湊, 兩公婆齊齊做野....

子爵府

我諗做FTM都係要睇個人性格,未必人人都適合,
另一方面,其實放工同放假見到小朋友,
都可以同佢地經歷好多成長趣事,
唔需要太輕看自己呢!!

有時,我見到我認識的FTM,
佢地係全時間湊,有d有請工人,有d就自己落手落腳,
但係又未必比到quality time小朋友,
你知啦,小朋友,有時真係超naughty,真係會火滾的......

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要揾食,無辨法

公爵府

回覆 Dragonmama2012 的帖子

我媽媽都話之前唔識湊,會專登去叫醒BB飲奶,但原來唔使,由得佢一覺訓天光,自己又舒服D~等我遲D O係產假完結前Train到bb 介夜奶先~

公爵府

引用:Quote:原帖由 Dragonmama2012 於 12-05-06

原帖由 wendymatthew 於 12-05-07 發表
老實講,真的要睇BB幫唔幫忙!我都係在職媽咪,兩個女也是早上返育嬰園夜晚自己湊。她們剛滿月便自己戒夜奶 ...
多謝你支持同實證去鼓勵我,我都同家人講財政方面不容許做全職媽媽,所以我會試左先,如果bb真係好唔合作,我精神又頂唔住先考慮辭工。

複式洋房

引用:想問各位在職媽媽,bb初初出生時,曰頭俾人

原帖由 Dragonmama2012 於 12-05-06 發表
想問各位在職媽媽,bb初初出生時,曰頭俾人湊,夜晚自己接返,無工人,晚間會會好辛苦,無覺好瞓,第二朝 ...
老實講,真的要睇BB幫唔幫忙!我都係在職媽咪,兩個女也是早上返育嬰園夜晚自己湊。她們剛滿月便自己戒夜奶,每餐奶唔會用多過15分鐘時間;食飽就瞓,所以我一點都唔覺得難攪!我是由懷孕開始便每天胎教,跟她們說話要"幫幫忙";再加上我自己唔係一個"嘆飯"的人,我估有點影響。

我好讚成每晚自己湊,親子關係會keep得好些! 加油呀!努力呀!

vickymok717  agree!!!  發表於 12-5-7 11:27

公爵府

在職媽媽的遺憾

想問各位在職媽媽,bb初初出生時,曰頭俾人湊,夜晚自己接返,無工人,晚間會會好辛苦,無覺好瞓,第二朝又要返工?皆因我家人不斷叫我做ftm,話bb咁細,你夜晚無得瞓ga,曰頭又要返工,邊搞得掂啊,所以我想知實情係咪咁惡劣?

vickymok717  其實係你未返工之前(產假期間) train到BB戒夜奶, 可以瞓到7-8個鐘, 唔太辛苦  發表於 12-5-7 11:26

大宅

回覆 wendymatthew 的帖子

係..大家都要加油

複式洋房

引用:回覆+wendymatthew+的帖子 你個bb幾大?+我

原帖由 gigimonster 於 12-05-05 發表

你個bb幾大? 我個剛半歲, 所以早兩月開始常有小病, 最近發了兩次燒
我大女六歲了,之前都未試過病咁重!細女三歲,佢哋六個月至八個月時就經常病。因為用晒媽媽的抗體,要開始由佢哋自己build up. 加油呀!

大宅

你個bb幾大? 我個剛半歲, 所以早兩月開始常有小病, 最近發了兩次燒

大宅

這就是生活0麻
New Year New Start Go

複式洋房

引用:冇法子LA,+老公又唔係李嘉誠....唔可以做專

原帖由 gigimonster 於 12-04-28 發表
冇法子LA, 老公又唔係李嘉誠....唔可以做專業生仔...HAHA!!
不過我無請工人, 晚上自己跟, 所以其實都可以見 ...
我也是在職沒有工人晚上自己跟;上星期大女病了兩星期,好無耐!直頭想調轉,等我幫佢病!

男爵府

回覆:在職媽媽的遺憾

公司嘅五十幾歲既洗碗ah姐.佢話99係超好,好多人恨唔到.話我無同女女一齊住喎.怪人

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我都超級想做ftm啊!無奈生活迫人啊!
我自己細細個都好想媽媽唔上班陪我玩;到現在自己做咗媽媽就更加渴望做ftm!!!但老公又唔明喎,成日覺得ftm會養懶人,嬲c他啊!

大宅

我都好明白, 但冇辦法啦要搵食, 你係用緊第2種方式去照顧佢地嘛~

子爵府

要揾食,無辨法

別墅

回覆 Gitgitmama 的帖子

我係在職媽媽, 每日返到99度20:00, 食完DINNER 10:00 ( 好夜食), 再同阿B返屋企 10:30, 11:00 BB先訓, 訓左我仲要做家務, 其實我都好累, 我每日沖埋涼, 做完家務都成12:30, 不過都係值得.

早兩日唔知係咪太累, 我竟然唔記得洗奶樽.....

首頁

尾頁

跳至