烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

如果食譜教整6吋,但我想改做5吋或4吋,咁分量應該點計呢?

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 02:55
你真係好嘅啫,特登post埋相比我睇,不過睇完相又有問題,焗蛋糕應該放焗爐最低果層?定中層呢?

...
中間偏低會好d ~

因為用低火焗, 150度, 所以唔洗怕會快焦 ~

18升...我第一個焗爐係忠臣18升....用佢焗過好多野架, 8寸蛋糕都係咁焗...咩豬屎蛋糕, 梳乎你, 心好鬼軟....反而而家人大咗, 少整咗呢d花巧野...

18升都好多野玩架 ~ 努力啊~

珍珠宮

畀面勳章

有時自己的蛋糕模, 跟人地食譜模尺寸不同都有用
希望可以幫到你

不同蛋糕模的材料換算
食 譜 原 尺 寸
4" 5" 6" 7" 8" 9"
4 1.00 0.64 0.44 0.33 0.25 0.20
5 1.56 1.00 0.69 0.51 0.39 0.31
6 2.25 1.44 1.00 0.73 0.56 0.44
7 3.06 1.96 1.36 1.00 0.77 0.60
8 4.00 2.56 1.78 1.31 1.00 0.79
9 5.06 3.24 2.25 1.65 1.27 1.00

大宅

醒目開學勳章

回覆:tammy2008 的帖子

你好叻呀,已經收藏咗你個BLOG,可以慢慢偷師喇

大宅

醒目開學勳章

下面高身紙杯模我有呀,9個啱啱夠位放tim,正

你D蛋糕仔好靚呀,個面一D燶都冇

大宅

醒目開學勳章

你真係好嘅啫,特登post埋相比我睇,不過睇完相又有問題,焗蛋糕應該放焗爐最低果層?定中層呢?

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 02:41
我個真係焗爐嚟架,不過得18升咁大把囉

18升焗到啦 ~ 唔洗驚喎~

不過呢款焗好會收縮架, 所以最好要用厚身既紙模架 ( 如果整小蛋糕 )
用軟薄紙模就要加金屬模係底 ~ ( 我用惠康4cm左右紙模 )

跟佢份量可以整到 14個....

我整既....凍咗收縮了 ~ 可是仍然超濕潤啊~

如果用一般 muffin 模 ( 好像 4.5cm) 因為比較高身, 同一份量做到 9個左右 ~

大宅

醒目開學勳章

我個真係焗爐嚟架,不過得18升咁大把囉

大宅

醒目開學勳章

咁都好D,雲尼嗱油我有嘛。
依家重邊得閒算六合彩,成個腦都諗住蛋糕,消泡,蛋白打至挺身

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 02:30
比你講到我想即刻去整囉,但我整唔到咁多,係咪全部分量減半就ok架喇?

...
係呀, 係咁減半ok架...

妳個咩爐來架.. 幾多公升呀......喂喂喂...多士爐 / 無火力調校嗰d..都唔得架喎......

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 02:33
你住粉嶺嘅?
妳又知既... 點算出來架....

唔好講笑, 今期六合彩開咩先...

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 02:20
你#8比我果個食譜囉,佢有酒同白醋喎。
咁死啦,啫係蛋糕類係一定要一次過焗唒呀?

...

oh 賣吉.....

係第一個條 link嗰個人無拉拉攪咁多野既....

睇打後嗰幾個啦.....其他人無用呢2樣野架....

2樣野可以唔加架, 不過酒真係 for 去鯹架, 妳可以加雲尼那香油 ~
白醋真係 for 穩定, 我都無落架 ~

大宅

醒目開學勳章

你住粉嶺嘅?

大宅

醒目開學勳章

比你講到我想即刻去整囉,但我整唔到咁多,係咪全部分量減半就ok架喇?

水晶宮

樓主妳整 清水小蛋糕 啦..

無點條黑路妳行架 ~

就算海綿蛋糕妳焗成功...佢都唔夠清水小蛋糕同戚風蛋糕咁濕潤 ~ 絕對不能比 ~

清水小蛋糕會比紙包蛋糕更軟滑一點, 剛出爐即食, 會好似食燉蛋咁滑 ~

食個蛋糕會好似食燉蛋咁....妳想唔想試吓....

大宅

醒目開學勳章

你#8比我果個食譜囉,佢有酒同白醋喎。
咁死啦,啫係蛋糕類係一定要一次過焗唒呀?

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 02:12
唔好意思,重想問多樣,我個焗爐細,一次焗唔唒,咁淨返果D可以點?等下轉嘅話係咪會消泡?

...
係架唔得架 ~

消硬....

水晶宮

samantha. 發表於 12-5-2 02:08
咁我明喇,原來消泡係唔得嘅。
果個食譜有個係酒同白醋,可以用其他代替嘛?

...
咩蛋糕來先..... 佢酒既作用係去鯹 or 增香味....

醋係for 穩定 or 咩呀....

即係如果係酒味蛋糕, 就梗係唔可以攪佢啦...佢用白難地...就梗係唔好換雙蒸啦....
如果只係為去蛋鯹味...那可以唔用都無所謂....

醋又係做咩先得架...如果整醃酸蘿蔔...就梗係唔可以換...
如果只係為打蛋白而用....當然可以用少少 lemon 汁代替 ( 其實都可以完全唔加任何野架 )

大宅

醒目開學勳章

唔好意思,重想問多樣,我個焗爐細,一次焗唔唒,咁淨返果D可以點?等下轉嘅話係咪會消泡?

大宅

醒目開學勳章

咁我明喇,原來消泡係唔得嘅。
果個食譜有個係酒同白醋,可以用其他代替嘛?

首頁

尾頁

跳至