2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢幾日超熱呀
日日沖3-4次身
遲D生完坐月唔沖得咁多次涼點頂呀
睇個勢都可能要長開冷氣一個月囉~
窮...

大宅

引用:+本帖最後由+WunieCon+於+12-5-3+17:23+編

原帖由 WunieCon 於 12-05-03 發表

呢幾日超熱呀
丿

男爵府

引用:我有開小小冷氣比阿b,不過奶奶要我著長衫長

原帖由 coraor 於 12-05-27 發表
我有開小小冷氣比阿b,不過奶奶要我著長衫長褲外套+頸巾。一樣咁熱
咁同冇開有咩分別?我條頸唔帶頸巾都長期痴立立

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Fat_BBB 發表於 12-5-28 13:05
我估薑醋有幫助排惡露,昨日食咗2大碗Tim~~ 餵人奶,個肚細返好多,但我過了12朝有日日"初"下個肚,我記 ...

但係我摸唔返個子宮位嚟搓喎....

伯爵府

Fat_BBB 發表於 12-5-28 13:00
因為我日日用薑水抹身,所以會用沖洗瓶洗下會陰位和江門位,保持乾淨~~
另外我開刀,惡露不是太多,但我有j ...
我都有睇余人生呀, 都係睇余醫師. 薑醋我都仲未食得呀....而且本身都唔好薑醋嘅~

余醫師叫我仲食梗個療程就唔好補. 淨係普通飲湯就OK

咁其實係咪要用沖洗瓶用到惡露完全清家?

男爵府

引用:回覆+Fat_BBB+的帖子 好勁呀你~+我仲要捱

原帖由 WunieCon 於 12-05-28 發表
回覆 Fat_BBB 的帖子

好勁呀你~ 我仲要捱多個幾禮拜先可以脫苦海呀.....
我估薑醋有幫助排惡露,昨日食咗2大碗Tim~~ 餵人奶,個肚細返好多,但我過了12朝有日日"初"下個肚,我記得開完刀,護士都叫我地得閒就初下,幫助收細返~~

男爵府

引用:回覆+Fat_BBB+的帖子 好勁呀你~+我仲要捱

原帖由 WunieCon 於 12-05-28 發表

因為我日日用薑水抹身,所以會用沖洗瓶洗下會陰位和江門位,保持乾淨~~
另外我開刀,惡露不是太多,但我有join 余x生產後療程,問過余醫師,15朝才可食薑醋,未食之前惡露淡啡色,食完之後即時多返變鮮紅色,但排多3日又轉返淡啡色~~
我再食薑醋,之後都冇事。現在冇曬惡露,還曰日燉鹿茸食。我餵人奶+奶粉的~~

伯爵府

我想問下你D惡露清晒點呀? 去完洗手間仲使唔使用沖洗瓶???
我發覺我好似無乜, 多數都係流D淡黃色GEI分泌物ONLY,
但有時好間唔中又仲會有D紅色GEI流出嚟, 懷疑可能因為餵人奶關係....
唔知幾時會真正清晒呢~

個肚臍仲好大個, 個"燶"好似唔使收番埋咁 >.<

伯爵府

回覆 coraor 的帖子

我都係長袖衫褲, 凍先會加外套.頸巾未免誇張咗D喎.....

男爵府

回覆:熱到出汁~ 坐月點算....

過多2日就坐完月啦我由1號忍到27號頂唔順才洗頭+洗白白!要讚下自己先得
因為未有B之前,我是日日洗頭~~

珍珠宮

唔好唔信邪. 我係醫院餵人奶冷親, 出院時隻腳開始腫, 後期隻腳仲瘀黑色, 而家坐完月都仲腫, 中醫話我血氣差, 要食藥.

所以我成個月只係月姜水洗過幾次頭, 仲要即刻吹乾, 沖涼都係用姜水淋下算, 以免再冷親.

大宅

引用:我有開小小冷氣比阿b,不過奶奶要我著長衫長

原帖由 coraor 於 12-05-27 發表
我有開小小冷氣比阿b,不過奶奶要我著長衫長褲外套+頸巾。一樣咁熱
長衫長褲外套頸巾?殺左我好過

子爵府

回覆 回覆:purple_k的帖子

伯爵府

回覆 kpfz 的帖子

咁有煲嘅薑水就梗係用煲嗰D啦.諗住嗰支係FOR用完煲嗰D之後用囉, 又或者日後用嚟浸腳驅風都好呀~
我生之前一直都係勁寒底家, 而家EVEN生完中醫都話我勁虛.
所以我諗留定無死家啦....

子爵府

WunieCon 發表於 12-5-21 00:48
見佢訂購紙有賣過喎。阿媽買咗比我啦,好奇怪,竟然係倫敦做家,所以最終阿媽都係煲咗薑水比我,枝嘢放咗喺 ...

點解買左唔用 咁o米浪費左

伯爵府

回覆:kpfz 的帖子

見佢訂購紙有賣過喎。阿媽買咗比我啦,好奇怪,竟然係倫敦做家,所以最終阿媽都係煲咗薑水比我,枝嘢放咗喺度未開~

子爵府

WunieCon 發表於 12-5-3 18:53
回覆 Amberme 的帖子

西醫、姑娘嗰D話其實沖涼時小心唔好吹到風冷親沖完之後盡快極速抹乾身同暖風吹乾頭就 ...
在八珍個綱搵唔到有薑油, 請問是否要去店舖買才有?

伯爵府

回覆 Bearbearbear123 的帖子

係咪因為洗完手之後抹得唔夠乾呀?試下用熱/暖水洗手, 跟住抺得有咁乾得咁乾~

男爵府

引用:回覆+Bearbearbear123+的帖子 有無話點解

原帖由 WunieCon 於 12-05-16 發表
唔知,中醫同陪月都話坐月坐得好會好返。但要湊b又要去厠所冇可能唔洗手呀?

伯爵府

有無話點解呀?

首頁

尾頁

跳至