自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我家屋苑可以養狗!

某日我DOG WALK完畢回家,狗有戴口罩(要再講多次,沒有法律規定狗狗係公眾地方一定要用口罩,但OVER20KG就一定要拖繩我用口罩,係唔想比一D無知的人話我同狗狗.所以先用),同時狗狗係短繞繩貼腳行.

到自己個座,我前面有個女人入先,我地跟住入,立即有LIFT開門,我同狗狗SIT好係大門口,沒有行近LIFT門,因為都唔會同前面個女人一架LIFT.

當個女人入左LIFT,佢轉身望返出來,見到我地,大叫仲要手指指,'你地唔好入來,你地唔可以坐LIFT,我最憎就係狗,我唔會忽比你入來,你地行樓梯...坐貨LIFT....',無資格坐LIFT"

當時我火遮眼.立即禁返開部LIFT,問佢'我做咩唔可以坐LIFT,我有比管理費,大廈公契或守則有寫,養狗的人一定要讓唔養狗的人優先用LIFT?咩叫無資格坐LIFT呀?????

不過我無同佢繼續嘈,之後,我鬆開手,比佢上去...!!!

我覺得,係HK養狗就好似低人一等,要比人白眼,要比D無知人多多要求,其實搭LIFT已經讓,行又讓,落雨都只好行無COVER地方,流留條路比你地怕狗人行,仲想點呀...?????....!!!!真係好嬲好嬲......

jenniferzhu  呢個女人好過份  發表於 12-5-9 11:46
styh  佢都痴線,lift有寫唔比狗搭咩?!佢比狗更可怕!  發表於 12-5-8 18:12
Energy  "當個女入左LIFT,佢轉身望返出來..."  發表於 12-5-8 17:04
jnkbb  咁怕狗, 又住可養狗既屋苑  發表於 12-5-8 16:51

伯爵府

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我本身係狗痴,咩狗都好鍾意,但我都好明白有D人係好驚狗,大多數因為D老人家同小朋友講狗係會咬人既,你唔聽話我叫狗狗咬你。
不過果位亞嬸,如果你真係好驚狗,可唔可以好聲好氣同人講一句呢?

子爵府

shannnb 發表於 12-5-9 10:17
我忍d人一步, 佢迫緊十步..
我2隻狗 都係被高度整古下成長
朋友既小朋友, 任拉任咬 我d狗都唔會發惡 唔會俾 ...
我啲(除咗柴犬)都係呀,由細到大都比我久唔久整古吓,食飯攞走個碗,拉尾巴/耳仔,捉住隻手/腳唔放,擘大佢個口,總之唔傷到佢地都會做,所以佢地都習以為常,佢地知道發惡就仲 c ,我仲搞耐啲

翡翠宮

shannnb 發表於 12-5-9 10:17
朋友既小朋友, 任拉任咬 我d狗都唔會發惡 唔會俾 ...
like你最後果句
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

珍珠宮

水晶宮

朋友既小朋友, 任拉任咬 我d狗都唔會發惡 唔會俾反應
無啦啦係街被人話, 我真係會爆炸..
唔好因為我忍一步, 就追擊我地..
我隻狗係唔咬人, 但係我咬人架!

男爵府

回覆:如果你唔喜歡人養狗,你一定唔好入來!

如果有賤咀咁樣話我狗狗, 就算本來唔入, 我依家都會拖住狗狗人, 佢咁驚咪自己出返去囉!!

男爵府

叻叻勳章 爸B勳章

比我一定照入,啋佢都傻!

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

2024年龍年勳章

我住的大廈係舊樓, 唔知大廈公契比唔比養狗, 不過有一次同阿仔搭 lift , lift 裡面有一對男女, 分別拖住兩隻大狗, 佢地係好刻意將對狗靠牆企, 佢地就企在狗的前面, 隔開同 lift 的其他人. 我本身好鐘意狗, 只可惜環境唔容許, 對男女見我拖住阿仔, 都表現出好審慎...

我之後忍唔住, 撩佢隻狗 " bb, 去街街呀 ? 開心囉 ", 狗主聽到 , 覺得我唔係討厭狗的人, 面上即刻展現笑容, 答我 " 係呀 ! 而家冇咁曬, 同佢地去跑下囉 ".

所以 , 好多狗主係好克制的, 只有少部份唔守規則.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

陪月勳章

引用:Quote:八婆仔@+發表於+12-5-9+09:35+其實我

原帖由 kapomama 於 12-05-09 發表
我o係facebook見過有個藏獒主人話~佢一向都唔比隻狗打交~睇得好緊~

盡量放狗唔行去其他狗度~
係呀, 所以唔會比隻狗同細狗玩, 驚玩得忘形踩親呀

大宅

我係你既話就會專登同佢坐埋同一部lift呀...

侯爵府

我其實幾驚狗嘅, 大細狗都驚, 但屋苑都可養狗, 因c6住咗嗰度20幾年, 6299又住喺嗰度, 佢堅持要喺嗰度住

但基本上只要啲狗主睇實啲狗, 搭lift時唔好俾啲狗掂到我就ok. 有啲好似樓主咁唔同其他人同lift, 我覺得已經做得非常好, 個女人啲反應就真係好差下

翡翠宮

八婆仔@ 發表於 12-5-9 09:35
其實我真係好怕自己狗狗蝕底,所以點都忍,但人真係你讓一步,佢踩你多一步...
...
我o係facebook見過有個藏獒主人話~佢一向都唔比隻狗打交~睇得好緊~

盡量放狗唔行去其他狗度~

有個人帶住隻狼狗行埋去撩佢隻狗打交~

話想睇下獒係咪真係咁好打

正白痴~~

有時我覺得養大狗更蝕~次次有事都係話大狗多.......
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

水晶宮

2024年龍年勳章

你都做哂一個盡責狗主可以做的事 , 其他野唔駛理佢 . 係呢, 你隻狗狗係咩品種 ? 好大隻 ?? 我都好鐘意狗, 尤其大狗, 貪佢好好攬.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

翡翠宮

八婆仔@ 係呀.其實我都係抱住你好我好大家好心態,但總有D人步步進迫! 發表於 14 分鐘前

係~!!!
最憎d人人地就佢=自己大q哂

我養狗~屋又係我既~$$又係我既~狗又係我既~
得罪佢d咩~?我隻狗冇吠佢~
冇咬佢~冇4圍痾~

:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp:

咁巴閉就買起果一區~唔好比狗入啦~~~

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

claudia 發表於 12-5-8 17:44
我覺得住樓的狗主, 絕大部份其實好自律又忍讓
因心知有事一定自己蝕底, 連累到狗狗.
其實我真係好怕自己狗狗蝕底,所以點都忍,但人真係你讓一步,佢踩你多一步...

大宅

我都養狗,通常會比人搭先,再等下一部,但如果遇著你環境,一定衝入去,先襟頂樓,陪佢慢慢坐,吹咩:;pppp:

子爵府

hashtag影視迷勳章

樓主你太有修養...俾我實入去同佢一齊呀....等佢自己等下一架囉,呢D人只會覺得你怕咗佢, 下次佢又係咁.
(同埋平時人唔多都會照入)
我都試過一次, 佢一回頭見到隻狗就係咁閙...都CHICHIDAY...

首頁
12345...11

尾頁

跳至