自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

港人的中國人身份認同感跌至13年新低。港大民意研究計劃最新調查發現,港人對中國人的身份認同評分7分,是99年人大釋法以來新低。其中29歲或以下組別由去年12月的6.1分,跌至本月的5.1分。計劃總監鍾庭耀表示,年輕受訪者對中國人身份認同自09年起下跌,「過去半年更加急劇下瀉至5分邊緣,需要正視」。

今次調查日期為61320日,其間發生2.5萬人圍中聯辦要求徹查李旺陽寃案,及中國首名女太空人乘神舟九號。5月至調查之前,先後發生失明維權人士陳光誠到美國大使館、曾蔭權被爆超豪外訪住宿並道歉,還有維園六四燭光集會。

「完全沒涉身份對立問題」

上一次身份認同調查於去年底發佈,中國人身份認同感已經創新低。當時中聯辦宣傳文體部部長郝鐵川批評調查不科學及不合邏輯,質疑鍾庭耀目的是要市民在港人與中國人二擇其一,暗示有「顛覆」政權之意。

今次民研計劃發現,受訪者對香港人的認同感仍然最強,達77.4分(滿分100分),其後依次為中華民族一分子、亞洲人、中國人、世界公民,中華人民共和國國民排最後,僅59分,比半年前的61.1再跌2.1分。民研計劃罕有地強調,此部份的數據來自獨立評分題目,「完全沒有涉及香港人與中國人身份對立的問題」。

科技大學社會科學部副教授成名指,09年底劉曉波被捕之後,年輕人的中國人認同感開始下滑,也普遍認定中央透過梁振英干預香港。「年輕人尤其對國民教育、23條好反感,如果佢一出手,隨時之前做嘅嘢一筆勾消」。

講真....由細到大我只會話自己係香港人, 特別出外旅行既時候, 強人出外真係好唔得

milktealai  貨真價實香港人  發表於 12-6-27 21:05
車厘厘   無錯無錯  發表於 12-6-27 18:01
cat_koo    發表於 12-6-27 10:37
Never Too Late!

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

Hong Kong citizen!!!
(窮蒼派)第88代大弟子:窮蛋蒼老人

大宅

你是中國人還是香港人?

其實有好多次去其他國家時,填入境表格,寫chinese 都被海關改為HK。相信有好多香港人都唔係刻意唔想認中國人架。mouth: 特區有政策上唔同,國際上都會區分我哋。樹大總有枯枝,唔好再爭論邊個高低啦。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

港人的中國人身份認同感跌至13年新低。港大

原帖由 Karen124 於 12-06-27 發表
港人的中國人身份認同感跌至13年新低。港大民意研究計劃最新調查發現,港人對中國人的身份認同評分7分,是9 ...
hk ppl

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

你是中國人還是香港人?

兩樣都係

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

小小bb 發表於 12-6-28 09:51
我接受自己是不折不扣的中國的香港人(六四.....四川地震......華南水災.....我都哭了, 我都感到好傷痛), 中 ...

同意!

所以我既係中國人亦係香港人

中國人呢個身份係點樣想切除都係無可能, 雖然我地既中國政府令人失望, 中國同胞有D好嚇人, 不過自己既國家永遠都係自己既國家, 血濃於水, 無辦法分割, 正如李旺陽事件我地香港人都會好悲憤一樣.

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港人

子爵府

香港人

伯爵府

畀面勳章

你是中國人還是香港人?

香港人

日本の平安を祈ります

禁止訪問

畀面勳章

你是中國人還是香港人?

大宅

你是中國人還是香港人?

香港人,真係唔想做強國人

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 回覆:Karen124的帖子

大宅

你是中國人還是香港人?

兩樣都係.

男爵府

你是中國人還是香港人?

香港人內地人那種文化,我永遠都不可能會學到

珍珠宮

hk
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

禁止訪問

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Karen124 的帖子

貨真價實, 童叟無欺, 土生土長既

!!!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我接受自己是不折不扣的中國的香港人(六四.....四川地震......華南水災.....我都哭了, 我都感到好傷痛), 中國人在外給別人"希"負, 我會痛恨他國, 我會支持中國取回釣魚台和南沙羣島, 我各方表現都是中國人, 而且不是97後才是這樣, 是我懂事後已經是這樣。

身為中國人, 中國人有這多的問題(醜陋的人性...........等), 難道就要劃清界線, 難道在外國生活的中國人就可以大大聲話自己是美國人, 英國人, 別人有當你是自己人?????? 我們在他們的心中只是一隻黃皮中國豬。

願我們13億的中國人自強, 自知, 不要再因為他們令人掉面而離棄(這樣也是人性的醜惡), 血濃於水, 同胞們請你們自重, 正所為面是別人比, 假給你們在外掉光了

子爵府

畀面勳章

既是香港人, 又是中國人

侯爵府

100%香港人

首頁
12345...8

尾頁

跳至