跳至

首頁

尾頁

別墅

聽聞有很多老師走了,
新的園長好嗎?, 很多改革?
有無人知有什麼不同了?

複式洋房

我個小朋友1 年前在幼稚園 graduate, KY was very good. Unfortunately, I heard from my friends whose children studying in past year, I feel sorry for this school. Change is expected,but maybe too radical. If teachers are under great pressure, how can you expect them to teach our children with 'heart' and 'patience'? The management level should know good staff management is important than academic
change. Most of the staff teachers are very good, I feel regret that many will leave this year.

大宅

agree, 我小朋友每日都好開心

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:救恩學校(幼稚園)一問

總之小朋友笑住返學笑住放學就得啦!

複式洋房

新生會冇咩所謂!!
係舊生同家長要D時間適應!!
點都係間出名好既學校, 應該唔會攪到差晒既...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

本來收左我女AM班(原本我報全日班/ IN都係全日班)
不過IN完先通知冇
覺得安排唔太好
不過INTERVIEW時覺得老師都幾NICE

以前學校係出名好的.以家轉左園長唔知啦
不過我無要到個OFFER

男爵府

tattc 發表於 12-7-16 00:06
其實我覺得咁多老師走,都唔代表學校課程唔好,園長同校長都有心想攪好學校,亦想提高學生水平,所以先會做 ...

或許某些家長會中意,但身處其中既員工真係會感受莫大壓力

男爵府

tattc 發表於 12-7-15 23:53
好似仲未請夠老師,所以我諗唔介紹住啦!K3課程會緊密啲,無咁多自選活動,會比以前有更多親子功課,希望小 ...

重會有更多既親子功課?!講真而家已經很多親子功課了,美其名親子,實際係家長完成,唔係好認同

著住校服但對鞋各色其式,真係唔多好,最好跟返運動衫著白色波鞋,校服著黑皮鞋會整齊的.

大宅

其實我覺得咁多老師走,都唔代表學校課程唔好,園長同校長都有心想攪好學校,亦想提高學生水平,所以先會做大改革,但佢哋做事比較急進/進取。我諗係做得耐既老師接受唔到,又或者唔太認同新既教育理念,先自會走!

大宅

好似仲未請夠老師,所以我諗唔介紹住啦!K3課程會緊密啲,無咁多自選活動,會比以前有更多親子功課,希望小朋友可以自我探索,從活動中學習,而且希望功課係由小朋友自己做,唔想家長幫太多。
另外校外鞋唔好著涼鞋,而黑色鞋只係學期尾畢業相/畢業禮時著!

男爵府

救恩整體而言我係很满意的,但呢個園長就不是很清楚她了

複式洋房

我估係因為園長唔想我地咁快知咁多老師走,所以唔介紹新班子啫!

男爵府

tattc 發表於 12-7-12 12:09
明年每班既班主任好似都係一個舊一個新!

走咗咁多老師嗎?請問課程簡介會那晚校方有沒有講到新學年人手怎樣安排呢?課程與往年有什麼不同?

男爵府

bbaudrey 發表於 12-7-12 10:53
其實都唔係咁差, 冇錯岩岩開學嘅時候的確係比較混亂, 好多嘢都變咗, 例如:之前書包係放响教室裹面, 依家係 ...

你講既情況係2011年9月開學發生過的,不知今年開學會怎樣呢?

洋房

大宅

明年每班既班主任好似都係一個舊一個新!

大宅

其實都唔係咁差, 冇錯岩岩開學嘅時候的確係比較混亂, 好多嘢都變咗, 例如:之前書包係放响教室裹面, 依家係放响出面. 又例如:依家要帶鞋換~~~小朋友, 老師, 亞姐, 都要時間去識應, 但係之後已經好咗好多.

男爵府

淺雲 發表於 12-7-11 15:29
老師們都走了十多個,管理層班子也所剩無幾,基本上留下的都是新面孔多,來年變化基本上是全新的一間不同風 ...

一次走了十多位老師?!!!!!真的嗎?好嚇人喎!九月開學好似返新學校咁囉

複式洋房

markbean 發表於 12-7-11 14:55
martinbaby, 可否講透露少少? 因為有朋友考慮緊比唔比個女從Victoria轉過黎讀K1.
老師們都走了十多個,管理層班子也所剩無幾,基本上留下的都是新面孔多,來年變化基本上是全新的一間不同風格的幼稚園,好與不好實在難說,我想那位家長需要衡量一下風險,畢竟過去不同現在,就算是上年家長的評語,也未必適用於下一年度。

複式洋房

tattc 發表於 12-7-10 00:26
園長是從國際學校過來,聽聞來年將會有大改革,應該會把她原來國際學校的那種教學型式加進來,而校社會再裝 ...
應該係...園長是從國際學校過來,聽聞來年將會有大改革,應該會把她原來國際學校的那種商業收費型式加進來....

首頁

尾頁

跳至