自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

南韓警官雨中替慰安婦銅像撐傘 民眾大呼感動!

2012年7月20日 17:11

一名韓國警官在雨中替慰安婦少女銅像撐傘,讓人感動。〔圖/翻攝自網路〕

國際中心/綜合報導

韓國民間團體為了聲援曾在日本殖民時期被當作慰安婦的韓國女性,去年在日本駐韓國大使館前,設置象徵慰安婦的少女銅像。而日前有一名南韓警官,在雨中為這座慰安婦少女銅像撐傘,讓韓國民眾極為感動。

據韓國《中央日報》報導,精神科專家鄭惠新博士在自己的推特(Twitter)上,放了一張警官替慰安婦少女銅像撐傘的照片,這張照片隨即在推特上傳開,成為韓國民眾最近熱烈討論的話題。

報導指出,這名警官名為金永淶,在首爾擔任警官已經23年了。金永淶前(18)天接受採訪時表示,上個月日本右派份子在慰安婦少女銅像旁,設立了「竹島(韓國稱獨島)是日本領土」的木樁,引發韓國民眾的強烈不滿,而雨中的少女銅像好像也在流淚,讓人感到同情,才會決定為少女銅像撐傘。

▼慰安婦少女銅像就設置在日本駐韓國大使館前。〔圖/翻攝自網路〕

男爵府

回覆:替慰安婦銅像撐傘 民眾大呼感動!

我只係諗到如果在香港,怕事的政府一定會沒收。唔敢面對歷史點樣教人愛國:;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章

我開頭覺得無聊,睇完內文都明點解會咁。香港人最悲哀的是沒有一個值得咁愛既國家。
乾脆移民台灣做中華民國人算了。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

珍珠宮

回覆:peoplepower 的帖子

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chinatea 發表於 12-7-21 10:14
日本激進份子仲覺得所有戰時霸佔過d地方都係佢地架啦,因為日本幾靚好有錢都好,佢地d島國遲早沉哂,仲唔向韓 ...
個警員係覺得雨水令到個銅像睇起上來流淚好傷心咁,佢先打傘者,佢內心諗緊咩而行動做左咩,要佢地有國家思想先了解明白.
<br><br>

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:日本激進份子仲覺得所有戰時霸佔過d地方都

原帖由 chinatea 於 12-07-21 發表
日本激進份子仲覺得所有戰時霸佔過d地方都係佢地架啦,因為日本幾靚好有錢都好,佢地d島國遲早沉哂,仲唔向韓 ...
對!應該尊重。我也有點感動

這是一種行動表達方式,向曰本對歷史行為的不負責表示不滿

珍珠宮

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

翡翠宮

畀面勳章

chinatea 應該讀近代歷史由文革時開始,古代歷史已經對二千年一代冇咩意思架啦. 發表於 2 小時前

tea姐,我唔係咁睇。古代歷史可以睇到中國文化的起源同發展,亦可以睇到歷朝政治的興衰。咁多朝代以來,所謂興衰既原因來來去去都係果幾樣,只不過係換左朝代名而已。

如果同意愛國係包括愛民族,我相信古代歷史絕對起到潛移默化既作用。只讀近代史,只會知其一不知其二。讀八國聯軍,見到列強橫蠻既一面,但如果知道中國(最聞名既就係漢朝)以前隨隨便便就可以消滅一個種族,就會發現其實政治冇所謂好壞,只有強弱,但如果強既一方唔立品,對外就會成為別人既心腹大患。要培養優秀的國民質責,歷史絕對要讀。
日日是好日

珍珠宮

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 醜樣豬 的帖子

當你讀埋人地國家歷史,你就知道,由明朝到清年間,中國對台灣同韓國做左幾多衰野,唔比日本仔好得幾多,只係日本仔先禮而後兵用陰柔手法去霸佔,而中國果時都成日似住係大國下下打完人一身就要人進供,唔理人地國家有冇得食都要人嘔哂出來.

<br><br>

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

韓國人愛國意識有其可取之處

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:回覆+丙丙+的帖子 韓國一向都係弱勢,明成

原帖由 chinatea 於 12-07-21 發表
回覆 丙丙 的帖子

韓國一向都係弱勢,明成皇后更加係比日本人搵d浪人衝入皇宮摲殺之後姦屍再脫光,吊屍一日 ...
嘩你好勁知道咁多,原來明成皇后咁慘,仲有無多啲歷史?好想知多啲

水晶宮

回覆 丙丙 的帖子

韓國一向都係弱勢,明成皇后更加係比日本人搵d浪人衝入皇宮摲殺之後姦屍再脫光,吊屍一日再燒屍,就因為明成太聰明攻破哂佢地霸佔韓國大計而被殺架.

之後日本人衰到要韓國皇帝娶日本妹做皇后,等佢生埋d日韓血統d什種,就係要令韓國人血統唔純正.果時日本下令,但凡攻佔一個地方,就叫d兵播種,越生得多仔女就越多獎勵,就係想任何一個國家都有日本人血統,所以果時日本鬼不斷去淫穢人地國家d女人,又張日本d低下賤女人嫁出國.

中國口口聲聲話保護韓國,但一同日本開火打敗就掉頭走人,掉低韓國比日本霸佔,唔比人著韓服仲要學日本著西服改日本名,又唔比人做首爾個名,只準人叫韓國,總之韓國夾係中國同日本中間到而家先叫做有d起色.

韓國人受氣就會自強不息架啦.
<br><br>

大宅

好媽媽勳章

慰安婦銅像放在日本大使館前, 真係好有意義
不過賊國厚顏, 仍然想偷得就偷, 霸得就霸

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

在大使館前⋯嘩⋯

翡翠宮

畀面勳章

peoplepower 發表於 12-7-21 10:52
政府當年係初中取消中國歷史科,而家又話要推國民教育,呢個兩個行為的連貫性係巧合定係有預謀呢?
...
sorry,我無意將任何事上綱上線,沒有任何證據底下,任何猜測都係無必要。

日日是好日

伯爵府

畀面勳章

替慰安婦銅像撐傘 民眾大呼感動!

子爵府

mother904 發表於 12-7-21 10:22
雖然只係一個銅象,但我覺得呢種象徵式既行為好有意思,表達左小市民既愛國愛人民既感覺。雖然已經變成歷史 ...
政府當年係初中取消中國歷史科,而家又話要推國民教育,呢個兩個行為的連貫性係巧合定係有預謀呢?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

真系好感動,雖然系鋼像,但好有象徵意義。一段揮不去歷史。

首頁

尾頁

跳至