烹飪搵食

跳至

首頁
12345...84

尾頁

男爵府

真係好感動呀,自己開嘅帖子居然有超過二十多萬人次瀏覽" />" />。既然大家咁支持,而家就開part 2, 等大家可以繼續交流心得同意見~~
另外我亦要多謝咁多位JM提供咁多正食譜,等好多買咗Airfryer嘅新手都可以變成烹飪高手
請大家記得放相之外最好同一個帖子內寫埋食譜,咁樣我就可以放晒去第一版方便大家查閱~~

如果想睇番之前嘅食譜,Please click --> Airfryer 學習交流區~~Part 1

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

民房

引用:今日我對BK徹底失望。眼見自己辛辛苦苦放相

原帖由 bullbull1 於 14-10-31 發表
今日我對BK徹底失望。眼見自己辛辛苦苦放相和食譜上BK,目的只是為了跟各JM一起分享,現在卻被一些我控制不 ...
雖然覺得可惜,但尊重同支持你,多謝你之前的用心分享

男爵府

今日我對BK徹底失望。眼見自己辛辛苦苦放相和食譜上BK,目的只是為了跟各JM一起分享,現在卻被一些我控制不到的問題而被封。我對版主的處理方法非常不滿。有睇開我寫嘅JM一定會明白,在我之前post過的所有主題內容(包括日本Vitantonio 鬆餅機分享、Airfryer 交流區I 和II 、Miele蒸爐交流區、Lc cresent 坑紋pan分享、鵝姐煲分享、我最近學的蛋糕麵包分享......等等),只係單純地同大家分享食譜和心得。但今天版主卻說我其中一個post(旦本Vitantonio 鬆餅機分享)犯規,並留言給我說是因為“禁止任何未經授權的(集體)團購/訂購/代購活動”。請問我曾幾何時有做團購?訂購?或代購?間中有些JM在Post上留言問代購資料,我亦已經一而再再而三請她們自行PM當時人及不要再在Post內詢問。如果她們沒有理會勸告,版主理應向當事人發出警告(PM她們)或取消她們的留言,但現在卻只是向我處分把我的post封了,這是否公平呢?我之前亦有一個post(我最近學的蛋糕麵包分享),也在無通知我的情況下說要『待查』,已經查咗幾個月了,一點消息也沒有,亦不見得有任何交待給我…。

人的容忍度是有限的,要是往後再有新post出,或又再有人問我購買資料,那豈非要有心理準備,隨時會因為有其他會員唔守規矩而封我真心分享嘅post?既然版主或BK都覺得我的post是有問題,我也沒有興趣再留在這裡了,正確來說是心淡。稍後我會將之前曾放上BK分享的所有post,要求BK全部delete以示我對BK和版主的不滿!!!
我可以說由星島日報開始上BK, 直到而家已經十幾年。但發覺BK的處理手法越來越有問題,BK自己本身也應該要好好檢討往後管理和處理的方法,要是繼續這樣,只會令BK的可觀性減低。
雖然如此,我也想藉此感謝大家這麼多年對我的支持和鼓勵。希望將來會有機會在其他地方跟大家分享美食心得。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆:Airfryer學習交流區Part 2 (牛油蒜香雞翼P.83)

好正既Post

bullbull1    發表於 14-10-31 15:24

男爵府

tommyemily1022 發表於 14-10-24 23:42
可以分享食譜嗎?thanks!
要等我稍後整理下先再post食譜上黎~~

大宅

回覆:bullbull1 的帖子

可以分享食譜嗎?thanks!

男爵府

昨日上網搵下食譜,見到有個blogger做了牛油蒜香雞翼, 我又好like哩個餸,所以即晚試煮咗。

但哩款牛油蒜香雞翼同平時餐廳食唔同,係辣㗎,所以小朋友唔係咁啱食(除非小朋友都食得少許辣),但大人會好like,好好味~~

Selinaomcheung  請教食譜。謝  發表於 14-10-25 18:22

別墅

回覆:Airfryer學習交流區Part 2 (照燒汁三文魚扒P.79)

波羅包

bullbull1    發表於 14-10-22 00:14

男爵府

npMaMa 發表於 14-10-16 12:15
bullbull, 想問下用AF整三文魚, 我之前試過, 但勁痴網, 攞唔起。
我有用廚房紙索乾D水, 同埋在網上掃油。我 ...
你抺乾魚頭之後,可以眼睛嗰邊用牛油紙墊住,放入airfryer先焗5﹣6分鐘,跟住先移開張牛油紙,再焗。之後反就唔會痴住個網㗎喇。

大宅

bullbull, 想問下用AF整三文魚, 我之前試過, 但勁痴網, 攞唔起。
我有用廚房紙索乾D水, 同埋在網上掃油。我整肉無問題, 但每次整魚都痴實個網。

男爵府

venus.c 發表於 14-10-15 23:49
想問煮出嚟啲嘢係咪好熱氣架?我見好多都係炸嘢。
點都會熱氣,不過用少咗油真係健康好多。

男爵府

pigpat 發表於 14-10-15 23:39
麻煩晒你呀bullbull!你真係好好人 之前v仔好多野都跟你食譜做: ...
唔駛客氣~~用多啲V仔啦~~方便又好玩~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:Airfryer學習交流區Part 2 (照燒汁三文魚扒P.79)

想問煮出嚟啲嘢係咪好熱氣架?我見好多都係炸嘢。

大宅

引用:回覆+pigpat+的帖子香腸包食譜:高粉200G糖

原帖由 bullbull1 於 14-10-15 發表
回覆 pigpat 的帖子

香腸包食譜:
麻煩晒你呀bullbull!你真係好好人 之前v仔好多野都跟你食譜做

男爵府

回覆 pigpat 的帖子

香腸包食譜:
高粉200G糖30G
奶粉6G
即溶依士3G
溫水100G
牛油25G
全蛋30g
鹽少許

其實哩個包底我都會用黎做埋叉燒包~~

大宅

請問P牌機可放幾多寸的焗盤

大宅

引用:Quote:原帖由+pigpat+於+14-10-13+發表Bull

原帖由 bullbull1 於 14-10-15 發表
好似之前都有人問我腸仔包食譜,我都唔記得post 。等我返屋企搵下食譜先。

...
好呀,麻煩你呀

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+12-08-21+發表

原帖由 pigpat 於 14-10-13 發表
Bull bull 請問腸仔包點整呀?我搵唔到食譜呀 thank you
好似之前都有人問我腸仔包食譜,我都唔記得post 。等我返屋企搵下食譜先。

大宅

引用:+本帖最後由+bullbull1+於+14-8-8+23:34+編

原帖由 bullbull1 於 12-08-21 發表

之前都曾經做過嘅鹽燒三文魚頭,今次因為細個啲,所以時間 ...
Bull bull 請問腸仔包點整呀?我搵唔到食譜呀 thank you

大宅

tckc6789 發表於 14-7-27 18:48
當佢焗爐用
新手一問, 請問有食譜嗎?

首頁
12345...84

尾頁

跳至