跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇08年生第一個BB的媽媽,依家先追第2個小朋友??我想生多個,但仔仔就5歲,會唔會相距太遠?

王國長老

畀面勳章 王國長老

回覆:ozoz 的帖子

好同意,我都有六兄弟姐妹,凡事有商有量,家庭聚會又熱鬧,大家庭有大家庭的溫暖。

伯爵府

回覆:生多個~

我有3個哥哥,最細阿哥大我7年,最大哥大我12年,好細時大哥就曬我乜都讓我,2哥大我11年,超好玩,成日最like同佢玩,不過,我幼稚園階段時2個哥哥出咗國,一年甚至更耐先見到一次,陌生咗好多,幼稚園時3哥小學,日日放學同我玩,但自從佢升中一返全日,我升小一功課多到嘔又學呢學路,同佢距離好遠,佢放學已經唔會同我玩,當時話就話兄弟姊妹多,但我覺得好寂寞。時間就咁過,直到大學,出黎工作,呢d日子有d人生交叉點時會問大哥意見,屋企有乜嘢壞會問2哥,後來結婚生小朋友,會約3哥同d小朋友出街,幾個表一齊玩,近年,父母身體有問題,大家會商量下,雖然主要係我攪父母d嘢,有佢地商量下都好,如果遇着星期六日,揾阿哥過黎協助下處理父母事,都叫做有人幫下。所以,大家唔駛擔心,差幾多年都好,呢個係無價嘅禮物,佢地人生行到某個位,點都叫做有個人商量下,父母亦唔會雙眼只放在自己一個,感覺壓力都細d,大家輕鬆又開心d。

別墅

wingfriendss 發表於 15-5-12 23:38
第一胎08年,第二胎13年,差5年!暫時可以,一齊玩得好開心,但大個啲就唔知!我驚個女大多一兩年就同自同 ...

我都一样

別墅

回覆:wingfriendss 的帖子

得埋

別墅

大女今年7歲,細仔2歲!相差5年!暫時都玩我埋

別墅

回覆:wingfriendss 的帖子

我而家都第2胎, 差7年...

別墅

第一胎08年,第二胎13年,差5年!暫時可以,一齊玩得好開心,但大個啲就唔知!我驚個女大多一兩年就同自同學仔去玩唔同細佬玩啲幼稚遊戲

複式洋房

我第一胎 08年 而家先第二胎
相差7年 我都有d驚 驚佢地有代溝
但我囡囡知道我有左 變得好貼心 亦揚言話會幫手照顧bb 會好錫bb

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

若果囝囝勁自我, 生多個會否多D同理心?

不過差成7年, 我怕佢打BIN細嗰個

子爵府

引用:Quote:yeeyeey2k 發表於 14-8-26 19:38 我

原帖由 bosch 於 14-09-13 發表
我3個分別係仔仔女, 細女1歲, 好期待佢地好似你3個仔女咁玩埋一齊. 我兩個仔之間會又玩又打架, 但 ...
我細果2個fd d,可能哥哥由細到大都成熟啲cool啲,冇兩個細既咁傻氣,兩個細既相對黎講搞笑好多,少少嘢都笑一餐

phoebe_ming5    發表於 14-9-18 16:21

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yeeyeey2k 發表於 14-8-26 19:38
我有三個小朋友,大仔08年5月,次女10年6月,細仔12年3月。三個宜家成日玩角色扮演,好鬼得意,哥哥扮daddy ...

我3個分別係仔仔女, 細女1歲, 好期待佢地好似你3個仔女咁玩埋一齊. 我兩個仔之間會又玩又打架, 但兩個都對個妹好好. 唔知妹妹第日大左會點呢...

你三個仔女入面, 會唔會是但兩個會夾d?

民房

回覆 carman1011 的帖子

我都計劃生多一个

子爵府

我有三個小朋友,大仔08年5月,次女10年6月,細仔12年3月。三個宜家成日玩角色扮演,好鬼得意,哥哥扮daddy, 妹妹扮媽咪,細佬扮bb,入晒戲 佢哋都算幾錫對方,好少郁手郁腳,萬一有人蝦是旦一個,三個一齊對付對方,嚇到啲曳既小朋友即走 三個咁接近我覺得好好,對仲未生第二個而又有心生既媽咪,我會鼓勵你生多個,有多個弟妹真係好事黎,加油!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

無得生,注定得阿囝一個

大宅

我今年6月生了第2個,佢兩個差5年半,哥哥好錫BB,仲幫手照顧添!

子爵府

我都上年12月生咗細佬, 相差5年幾, 但可以幫手揍~

複式洋房

趣教勳章

我上年10月都生啦個細佬,哥哥勁開心,仲幫手湊細佬添!

男爵府

引用:Quote:ivymeoow 發表於 14-7-3 08:22 我2個

原帖由 sheung1126 於 14-07-03 發表
咁快搵K1?
唔係下年先咩? 你細嗰個幾年幾月出世呀?
12年8月

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ivymeoow 發表於 14-7-3 08:22
我2個都係爭4年半,果頭叩門升小,另一邊就撲k1,其實都辛苦。。。
咁快搵K1?
唔係下年先咩? 你細嗰個幾年幾月出世呀?

首頁

尾頁

跳至