網購天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我第一次用集運, 剛收到集運公司送的貨, 但當中有一貨品是爛的, 想旺旺賣家但他不在綫, 請問我應否與集運公司確認收貨?

複式洋房

集運公司會不會幫我做退貨 ? 叫集運公司將你件貨送大陸再退, 應該不收手續費呀 ???
HIHI

別墅

Siu_so_so 發表於 12-11-3 00:52
我當然不是,當你收到的是一个破碎的東西你又是否會收貨呢?

會收. 坦白說, 叫自己學聰明一點, 下次如想購易碎, 易壓壞的東西, 不要用集運 , 直送HK. 或者叫賣家包多點泡泡紙.

我試過購買相架, 集運到HK , 結果仍斷了一腳.... 但我體諒賣家, 因她真的好細心給我包了幾層泡泡紙, 亦在盒面寫上易碎品.

大宅

回覆:麥豬豬 的帖子

佢地是有用發泡膠,但是係玻璃包住發泡膠,唔碎就奇,最后是退款了事

子爵府

Siu_so_so 發表於 12-11-3 00:52

明顯係快遞掟爛架啦,試吓換轉個角色諗如果你係個賣家吖,你明明發貨時件貨仲係好地地的,而且也用了發泡膠和紙皮包裹好才發貨的,要做嘅都做咗咯,但結果個客唔收貨話要退款喎,但你貨就已經比咗人嘞,咁你仲會唔會再蝕埋錢比人吖,如果真係快遞掟爛嘅你會唔會覺得係自己的責任吖?將心比已呀!

複式洋房

上左一課, 無話可說.

大宅

別墅

麥豬豬 發表於 12-11-3 00:40
明知你在香港的,緊係堅持要你寄番件貨番去至肯退款啦,明刁難你啦!因為快遞費隨時仲貴過件貨的啊,好多人 ...
我同意呢種諗法,除非件貨好貴,
如果唔係既叫佢收少D好過=-=

子爵府

idac_c 發表於 12-11-3 00:11
而家賣家肯退款, 但要我退回貨品先, 咁我要點做? 係咪要自己搵速遞送去?

明知你在香港的,緊係堅持要你寄番件貨番去至肯退款啦,明刁難你啦!因為快遞費隨時仲貴過件貨的啊,好多人都會就咁算架喇,當買個經驗算囉,我買咗嘢唔啱,一係就比人,一係就丟以後再冇幫襯就算架喇,因為退貨番大陸隨時得粒糖跌間廠架,我真係唔會為件唔啱嘅貨品再花一分一毫呀,仲有時間精神呢!

大宅

回覆:idac_c 的帖子

申請退款要寫退款原因(如因貨物有損壞好似可upload相片),賣家亦有權唔退,淘寶會唔會做中間人我唔清楚,淨係知你申請原完退款要等賣家確認先退到
我之前都試過收到有問題貨品同賣家週旋係用唔用得問題上,因為我件貨packing冇損壞一定係品質問題,最後我同賣家講我唔會比好評,佢即刻主動退回部分貨款,同埋佢地係直接過數入我支付寶冇經淘寶退款,可能唔想淘寶有record,你試下再同佢傾傾...

子爵府

Siu_so_so 發表於 12-11-2 23:28
誤解!收貨不等於確認收貨,你完全有權拒絕確認收貨,立刻退款,退款一進行无得解除除非双方傾掂咗,最后可以 ...

最近淘寶,見到一店有以下聲明,很不是味兒,雖然自問不是,但香港不乏這些人啊!身為香港人的一份子,你是嗎?

买家必读

货到后务必请亲先验货后签字

本店4种客人不卖,如果亲们属于以下4种类型的,请绕道到其它店购买吧!谢谢;

1:花几元想买到几十元、几百元品质的;

2:东东各方面非常挑剔的;

3:遇到买回去不合适的,需要退换货,以种种理由拒绝承担退换运费的;

4:动不动就给卖家中、差评的;

伯爵府

而家賣家肯退款, 但要我退回貨品先, 咁我要點做? 係咪要自己搵速遞送去?

大宅

誤解!收貨不等於確認收貨,你完全有權拒絕確認收貨,立刻退款,退款一進行无得解除除非双方傾掂咗,最后可以啓動淘宝維權保障自己,不要心軟

伯爵府

麥豬豬 發表於 12-11-2 23:16
(集運)都簽收咗咯,講明檢查確認無誤至簽收加嘛,這情形賣家係絕對有權唔退架!
...

明白

別墅

idac_c 發表於 12-11-2 23:16
我都係咁諗
咁你確唔確保到係佢寄之前就爛唔係速遞整爛先?賣家有冇話速遞爛佢都包先?

子爵府

idac_c 發表於 12-11-2 23:00
賣家終於都覆我, 但就死都唔肯同我解決, 成日問我可唔可以用, 但唔係可唔可以用既問題, 係無理由比錢買爛 ...

(集運)都簽收咗咯,講明檢查確認無誤至簽收加嘛,你係可以申請退款呀,但這情形賣家係絕對有權可以唔退架!

得不要領就發洩性的比差評,唔贊成囉!整整下咪就越嚟越多店,一聽見係香港客就寧願唔做香港人的生意,就係因為有一撮香港人郁下就拿差評來做談判籌碼,搞到所有香港客都被內地賣家標籤為麻乜煩的、使少少但就要求多多的problem maker囉,因而加深中港間的矛盾,我罵你係蝗蟲,你就鬧番我係港燦,其實四百年前咪又係一家嘅!

我就認為協商比用差評來做要協來得有文化嘞,你細個有冇聽過太陽伯伯與北風伯伯比賽誰可令人先脫衣的故事呀?懷柔係勝過使強架!就算唔成功退回款項都好,起碼唔使搞到所有香港人被標籤為「港燦」嘛?你首次用集運都唔想被歸類為「麻乜煩」一派架,係咪?好學唔學,處事文明D啦!

ikab  係呀, 佢地都怕怕地hk人交易  發表於 12-11-3 19:04

伯爵府

Siu_so_so 發表於 12-11-2 23:14
比我會退款,比个差評佢

我都係咁諗

大宅

引用:Quote:winnie1105+發表於+12-11-2+22:51+集

原帖由 idac_c 於 12-11-02 發表
賣家終於都覆我, 但就死都唔肯同我解決, 成日問我可唔可以用, 但唔係可唔可以用既問題, 係無理由比錢買爛 ...
比我會退款,比个差評佢

伯爵府

麥豬豬 發表於 12-11-2 23:11
我的睇法認為就係一事還一事,你同集運的交易係只轉寄你的貨物到香港而已,實情係你有冇收到貨、或少收咗貨 ...

明白!

子爵府

idac_c 發表於 12-11-2 22:41
唔怪得之佢愛理不理咁啦.

咁集運我係咪都係要確認咗先呢?

我的睇法認為就係一事還一事,你同集運的交易係只轉寄你的貨物到香港而已,實情係你有冇收到貨、或少收咗貨吖?咁你自己話應唔應該拒絕確認集運收貨嘞,至於你點同賣家商討,退唔退款的事宜,我就覺得同集運無關嘞!

首頁

尾頁

跳至