烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

特福易潔鑊好唔好用? 邊度買至平 ?

珍珠宮

虎到金來勳章

原來工聯會個優惠中心買野好平,
tefal煎鑊28cm $180, 平過我係吉豬島$210

別墅

回覆:特福易潔鑊

Groupxx 依加有28cm 不鏽鋼小炒wok 呀

珍珠宮

大廚勳章

oasis18 發表於 13-5-7 09:48
其實係唔係所有鑊都有紅點 ? 紅點有什麼用 ?

t~fal 就好似係所有 易潔塗層鑊 都有紅點 .
另一個大陸牌子 supor , 亦有出產 有紅點 嘅 易潔塗層鑊 .

其實 , t~fal 同 supor 都係同一間母公司 :

http://en.wikipedia.org/wiki/Groupe_SEB

應該都係用同一種技術 .

廠方就話 : 當個 pan 加熱到 180°C , 紅點就會有上圖所顯示嘅變化 .
紅點內嘅圖案會逐漸變得矇糊、消失、變成一個冇圖案嘅紅點 .
圖案剛剛消失嘅這一刻 , 溫度剛好達到 煎封食物嘅最佳溫度 180°C .

當溫度下降到 180°C 以下 , 紅點內嘅圖案 就會逐漸顯現返出嚟 .

不過 , 有鬼佬測試過 , 以上嘅變化 可以 在 165°C 就已經出現 .
t~fal 有時 又話係 190°C 才會出現 這種變化 .

所以 , 唔好對呢個紅點功能 太認真 ....
當妳實際使用時 , 到妳發現佢個圖案消失咗 , 個溫度就可能以經過哂火 㗎 lar ~
老實講 , 我覺得用 180°C 嚟煎食物 實在係太燥熱 lar , 我鍾意用 150°C 多 d

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

引用:Quote:Purecane+發表於+13-5-7+15:50+用緊

原帖由 khman 於 13-05-08 發表
好多牌子 個 pan 中間都會有少少拱起 , 例如 : 孖人 .
呢個設計係預咗 pan 底圓周 嘅熱力上升之後 , 圓周外 ...
原來個設計係咁,thank you

khman  You are welcome 發表於 13-5-8 15:54

珍珠宮

大廚勳章

Purecane 發表於 13-5-7 15:50
用緊紅點,好難煎太陽蛋,因為中間有少少拱起,啲油流晒去邊位

好多牌子 個 pan 中間都會有少少拱起 , 例如 : 孖人 .

呢個設計係 預咗 pan 底 加熱之後 , 底部 圓周外圍嘅金屬 會膨脹得 比 pan 中央 較多 ,
於是 , 加熱、膨脹咗外圍嘅金屬 就會將整個 pan 底 "撐翻平直" .

妳煎太陽蛋 , 可能個 pan 仲未完全熱透 , 所以中間仍然會有少少拱起 .

亦可能係因為 妳只係開咗 明火 gas 爐 嘅 "爐芯" 火 (外環火 熄咗) ?
以至 pan 底部 圓周外圍嘅金屬唔夠熱、膨脹得唔夠多 , 不足以完全撐直個 pan 底 .

如果 次次都係咁 , 就算整其它餸都係咁 , pan 中間都係有少少拱起 .
咁就可能係妳個爐頭嘅火力有問題 , 爐頭嘅外圍 唔夠火力、或者 爐芯/爐中央 火力太強 .

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

hildachanpy 發表於 13-5-7 14:11
回覆 khman 的帖子

特福的代理公司不叫特福. 佢仲有其他x澤都有賣的幾個牌子. 但我唔記得點串, 好粗略咁 ...

呵呵 :idea: 原來如此 .......
驟眼嚟睇 , 代理公司唔叫特福 , 仲代理埋其它牌子 .....
其實 , 所有牌子都係同出一脈 , 來自 同一間母公司、同一個集團 :

http://en.wikipedia.org/wiki/Groupe_SEB

呢間 鬼佬 大集團 , 多年來 南征北討 , 都收購咗唔少公司/牌子 喎 ~

hildachanpy  噢! 就係呢4個牌子啦!!  發表於 13-5-8 14:14

ご馳走様

子爵府

用緊紅點,好難煎太陽蛋,因為中間有少少拱起,啲油流晒去邊位

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我之前都用特福易潔鑊,庥庥地,好鬼易花 ,2 ,3 個月玩完

複式洋房

回覆 khman 的帖子

特福的代理公司不叫特福. 佢仲有其他x澤都有賣的幾個牌子. 但我唔記得點串, 好粗略咁只記得有 rowanxxx, moxxxx, krup..... 我買過 rowanxxxx, 平過市面一半有多, 比換購價更平. krup 都平成半, 但已經係3-4年前的事了

珍珠宮

大廚勳章

hildachanpy 發表於 13-5-7 10:57
回覆 1mocha 的帖子

直接去總代理位於葵興或上環個陳列室買; 或打電話去訂, 然後去買. ...
t~fal 代理 嘅牌子 , 係咪 Lagostina 啊 ?
請問 仲有邊隻牌子㖭啊 ?

ご馳走様

複式洋房

回覆 1mocha 的帖子

直接去總代理位於葵興或上環個陳列室買; 或打電話去訂, 然後去買.

公爵府

iamling 發表於 13-5-6 21:57
我會*會瘋*售用咭加錢換的,
紅底,不銹鋼底都用過。
不銹鋼的好用些!

點樣*會瘋*售用咭加錢換 ? 響邊樹買呢 ?

珍珠宮

虎到金來勳章

其實係唔係所有鑊都有紅點 ? 紅點有什麼用 ?

公爵府

畀面勳章

我都用緊有紅點個只。。。2XX。。。但係唔知點解表面好似有幾點花佐想換。。但係用佐幾個月又唔捨得。。

伯爵府

引用:買特福,+問下代理啦,+我以前直接上佢度買另

原帖由 hildachanpy 於 13-05-06 發表
買特福, 問下代理啦, 我以前直接上佢度買另一個都係由佢代理的兩個牌子產品, 比市面平成半呀. ...
點買?

大宅

引用:Quote:bonbonfufu+發表於+13-5-4+10:07+我

原帖由 oasis18 於 13-05-06 發表
多謝報料, 買左個28cm$210.00, 原價$300.00
有無相?thx^^

禁止訪問

大宅

我會*會瘋*售用咭加錢換的,
紅底,不銹鋼底都用過。
不銹鋼的好用些!
由其是最大煎牛扒個pan,唔加油都唔會癡底!

大宅

十分好用呀~ 新年時特價$7XX 買左4件 (連埋個柄呀, 蓋呀ETC...有11件囉).

不過有時覺得好難洗到完全無油.

洗完都好似有層油咁. 大家有無計仔??

首頁

尾頁

跳至