單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同前夫分開兩年,小朋友都兩歲,呢兩年一直都有人追!直至年初識一個好好,好錫我同小朋友既男朋友,佢好好,又夾同溝通到,好多朋都話佢係絕種恐龍。而家佢話想結婚,但又好似想,但又驚,又好似未ready 咁!
點算?

大宅

我離左婚識在現任個男朋友都十幾年啦,我都仲諗住睇定D啦,你識左4個月就話結婚好似快左D喎,睇定D好,唔好怪我太直,唔好比自己再後悔呀,自己既幸福真係要自己諗清楚,加油呀!

大宅

其實你已經接受左個男人,只是對婚姻無信心啫,其實只要自己開心就得啦,自己諗下啦,最後都係自己決定架,加油!

複式洋房

回覆:ngnglailaiww 的帖子

你都係呀!

複式洋房

回覆 aikoww 的帖子

幸福真係好簡單, 只要我地唔放棄, 一定會搵到真正幸福, 我祝福妳同囡囡, 男朋友三個開開心心

複式洋房

Kit 一聲笑出嚟!
原來幸福咁簡單!我都成日傻笑

複式洋房

妳以前個老公咁不知所謂,離開其實係上天對妳嘅恩賜,俾機會妳再揀過個更好嘅,我都恭喜妳搵到個愛錫妳同囡囡嘅男朋友,我嗰時初初離婚日日以淚洗面咁,而家諗返起都覺得自己儍,而家先覺得真正幸福係點嘅,就係妳會突然諗起一啲生活鎖碎事都會kit一聲笑出嚟

複式洋房

哈哈,你就sweet啦!

不過,我而家呢個男朋友,對我同對囡囡都好好,感受到佢都好愛錫我,處處為我諗,也有故慮到囡囡感受!相反,以前果個只有我愛他,從來都唔為我著想,亦無當過自己有個囡,一點都唔愛我地。
所以,我遇到現在既男朋友,真係好感恩!結唔結婚都係其次,最緊要開心

複式洋房

有呀,我明白到感情係雙向嘅,佢對你好,同樣妳感受到亦會對佢好,而事實上一次失敗唔代表永遠失敗,將來嘅事大家唔會預計得到,大家一齊開心,前日母親節,我再次有家嘅感覺,我會珍惜眼前嘅一切,因為幸福唔係必然

複式洋房

Ngng, 咁你呢?有無接受到新對象?

複式洋房

凡事睇兩面,對方同樣用四個月時間就決定願意照顧妳下半生啫,網上朋友嘅意見都有正面有反面,大家對妳真實情況唔了解,好難有正確決定俾到妳,其實最俾到意見妳嘅係妳身邊好朋友同佢身邊嘅朋友,因為佢地先係真正認識妳嘅人,係咪?最重要係妳對佢嘅感覺係咪真實,信自己嘅感覺!

複式洋房

回覆:支持你 的帖子

咁又係!用四個月時間就比左下半世人,真係快左D!

複式洋房

aikoww 的帖子

其實唔洗急於一時,你慢慢諗下用4個月决定將你下半生交比第2個人會唔會太快 雖然你30 。萬一有咩唔夾又眼淚一堆自己後悔。比多2至4年睇下,用幾年換40年條數好合理。 再講基督徒又唔一定百分百好或唔好。基督徒要婚後性行為,又會唔會因為呢個原因佢想推前結婚。你又不如接觸佢d教友去睇下佢係一個咩人。不景 我地結過婚 盡力唔想再搞錯第2次。慢慢再了解下。

別墅

引用:哈哈,我都三字頭啦!不過,我覺得女人只要

原帖由 aikoww 於 13-05-08 發表
哈哈,我都三字頭啦!
不過,我覺得女人只要活得有自信、開心,相信自己會搵到真愛,就有一天一定會成真! ...
agree

HI~

別墅

回覆:aikoww 的帖子

agree

HI~

大宅

回覆:要用幾耐時間先接受到第二個?

既然仲要諗,就再睇下先啦,到五再諗就會結架啦,如果佢走左咪睇清囉

大宅

回覆:aikoww 的帖子

隨心吧

大宅

BK Milk勳章

4個月既時間太短啦!每個星期family day只是短暫相處!我唔知基督徒可唔可以同人同居!如果可以我建議先同居,因為只有一齊生活先知同對方夾唔夾得o黎,可唔可以磨合到!

之前我身邊有個case,有個朋友離左婚想同另一個男人結婚,個男人都同佢個囝相處得好好,點知未結婚已經發現其實存在好多問題之前大家一直唔發覺!好似點樣教佢個仔?係咪真係接受到一齊生活無問題?等等

到最後佢地都係分開左!所以要將兩個家庭變成一個真係有好多問題要面對!你都係比d時間大家真係瞭解清楚再談婚論嫁罷啦!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

ngnglailaiww 發表於 13-5-8 15:53
回覆 littlegoldfish 的帖子

有好多相處十幾年都係離婚收埸,真係好難用時間長短去衡量,個人意見,相處開 ...

矛錯.. 相處開心最緊要.. 但係點樣維繫開心, 永遠都保持到呢種心態呢?? 呢個先係學問呀...

好多離婚收場夫妻包括我在內.. 拍拖初期唔係講到明一生一世, 只愛你一個嗎? 婚姻誓詞講到明不容許第三者介入, 一夫一妻終生自願結合嗎???

人就係善忘架啦.... 努力經營雙方關係好重要因素之一囉
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

心只有你 發表於 13-5-8 16:34
大姐^^你一句"棄婦"...我睇到笑左你唔好甘老實啦

咁我真係棄婦麻... 矛講錯 wor.... 老老實實, 簡簡單單先可以開心快樂... 上網都要咁假... 我唔想囉...呵呵呵
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

首頁

尾頁

跳至