嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一路以來, 只有在這看看別人的文章, 從來沒想過要開戶跟別人分享什麼. 今天終於開戶來分享一下, 因為看到很多父母正是過著我之前艱辛的日子....每天看到兒子血床的心情真不好過. 很感恩...終於過了.
我的小孩由出世開始有濕疹及蠶豆症, 几年時間花了很多錢看西医, 食中藥, 身心疲憊, 當我沒有方法下唯有呀Q地當了濕疹為他的朋友就他一起成長吧. .....偶然机會下, 經朋友介紹下在健康店買了一种艾葉椰子油膏, 用後當然不能立即好了, 但最少由用的第一晚他已痕少70-80%了, 以後我就當它為濕疹止痕藥膏. 慢慢血床也不見了. 慢慢他好了. 我介紹了我的一位朋友用, 她的兒子中學了, 濕疹十分嚴重, 他兒子用了都很好, 沒有血床了. 其後都介紹給几個朋友用, 每個效果都不太差.
最後就是講講我自己, 自從生小孩後可能身体差了, 長期會外陰痕癢要用類固醇止痕, 有一次剛巧西藥用完未買, 試試用這藥膏, 就由第一晚用開始就沒痕了, 我真的感到很開心及意外. 另外我在經期間由於皮膚較為敏感, 外陰皮膚很容易會變得敏感, 現在每次經期來時早晚用藥膏抺一下, 就再沒有敏感了. 希望其他有此煩惱的人可以一試吧.
婆婆有長期風濕痛, 痛到不能入睡也試試這藥膏, 果然用了也能減輕痛楚入睡了.
由於這藥太神奇了, 一查之下才認識到原來艾葉及椰子油分別都有很好的消炎殺菌去濕功效, 特別對治療濕疹有很好的去濕止痕功效, 驅蚊程度約可有90%. 這麼好的藥膏, 為何沒太多人認識呢, 希望有天你在健康店看到了也買來試試, 有什麼驚喜的話, 就跟別人分享一下, 讓多點朋友認識它, 天然的它又可令地球更加美麗!

濕疹小孩除用這藥膏外, 蝦蟹牛所有發物都少吃為佳. 但小朋友成長期, 我不建議戒口太清(因有些人連魚,雞蛋, 豆, 香蕉...都會戒), 全部戒了我怕會缺乏營養, 但如太多傷口那一兩星期就一定會少吃發物. 另外每星期我都用艾葉粉/艾葉沖涼(可天天沖, 视乎情況), 艾葉在藥材舖可買到, 但我較愛用艾葉粉, 不用開火, 放進保暖柸焗即可, 可以焗少量來用棉花full有需要部位, 小朋友玩到周身汗, 我就用這替他抺身. 兩者比較, 我覺得艾葉粉效果好一點, 可能它是粉狀會容易溶入水中較易被皮膚吸收. 但由於艾葉粉 訂購及郵寄需時, 有時沒有得用, 藥材舖的艾葉都可作後備之用. 如用藥材舖的艾葉,我會先用凍水浸半小時, 因怕有琉璜或其它防蟲劑. 而艾葉粉都要小心購買, 隨了在健康店找到的都信不過, 因大部分都加色素及防腐劑, 用錯了就辛苦了孩子.
另外我的兒子每天一定最少三次全身揸cream, 如果用少一次, 很快問題又會出現, 家長門一定不可偷懶. 還有的就是食完飯飯抺咀不要用水/ tissue, 要先塗cream才用tissue抺, 用這方法後我孩子的面面經常很靚靚. 近排仔仔手指經常生倒刺及爆拆, 每隔几個鐘就用lotion抺手, 效果不錯.用水洗手當然好, 但洗完要揸cream, 如環境限制下可以用lotion抺手. 床單清潔也不容忽視, 一星期清洗一次. 毛毛公仔不要玩, 太難清理了.

希望我這些經驗對你們濕疹媽媽有用吧! 當我有時間再有什麼好東西會在這告訴大家! 大家交流交流吧!!!

因健xx未有貨, 剛收到朋友電話在25/6流xxx買了艾葉椰油膏, 今批的很稀, 藥力不太好, 大家請注意.

請大家不要再留下pm或email等相關字句,否則本文將會被關閉!要資料請直接pm我!

新地嘜  因我想買更好品質的艾葉給囡囡沖涼,可分享嗎?  發表於 13-6-27 00:39
新地嘜  不都是艾葉嗎?而且艾葉粉/艾葉都是來自大陸的,是否有來自外國的?  發表於 13-6-27 00:38
新地嘜  不明白,你用艾葉粉/艾葉沖涼效果咁好,為什麼艾葉泡包唔work?  發表於 13-6-27 00:35

洋房

gromitsang, 請問那裡可買到艾葉椰子油和艾葉粉?
新地嘜, 請問那裡可買到艾葉沐浴泡包?
請兩位幫忙提供資料,我的仔仔濕疹問題非常嚴重,好心痛! 今天會帶他試睇中醫,希望有好轉!!
我的電郵 [email protected]
謝謝

大宅

边度有得買藥膏?

複式洋房

YY(芝芝媽咪) 發表於 13-7-2 10:51
請問用艾葉或艾葉粉煲水俾小朋友沖涼,份量要多少?同埋係未好似過年煲碌柚葉水沖涼咁,煲好之後倒落BB盤的 ...

其實都冇咩所謂, 睇你几大問題同埋係bb定係大人. 個個人体質吾同. 如果係bb同小朋友, 穏陣啲稀少少開始, ok的就加多啲. 偱序漸進...
啱, 好似煲碌柚葉水咁, 但係隔起啲葉, 怕刺激到皮膚. 如果用粉就放一陣, 倒面頭啲水用, 因啲粉吾會全部溶係水. 我通常每日焗一次一柸, 待凍放雪櫃, 有需要時用. 又或者有需要時先焗. 我呢家用嚟沖完涼拍身or full, 因我個仔吾肯浸, 如果浸效果當然會更好.

男爵府

請問用艾葉或艾葉粉煲水俾小朋友沖涼,份量要多少?同埋係未好似過年煲碌柚葉水沖涼咁,煲好之後倒落BB盤的水到沖?而且係未用艾葉沖涼,就唔再用沖涼液?

唔好意思,問題多多。

複式洋房

因健xx要20/7左右才有貨, 朋友25/6在流xxx買了艾葉椰油膏, 今批的很稀, 藥力不太好, 大家請注意.

複式洋房

全部查詢已pm, 請查收.

洋房

回覆:濕疹血床不見了...真的很感恩!

可否Pm我呀!係邊到有得買艾葉椰子油!thx

珍珠宮

引用:一路以來,+只有在這看看別人的文章,+從來沒

原帖由 gromitsang 於 13-06-21 發表

一路以來, 只有在這看看別人的文章, 從來沒想過要開戶跟 ...
請問邊度可以買到你所講嘅產品,你B依家是否全好啦冇反發?

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員。如再有會員留下pm或email等相關字句,本文將會被關閉,謝謝合作!並請各會員保障自己私隱,請勿於版面留下電郵地址!

複式洋房

回覆:gromitsang 的帖子

我都想知艾葉椰子油同艾葉粉係邊度有得賣??thx~

男爵府

回覆:gromitsang 的帖子

Can u pm me plss

大宅

請pm我哪裡買艾葉包,thx!

複式洋房

所有資料已pm大家. 請查收.

大宅

睛靈勳章

我想問艾葉粉同艾葉椰子油膏係邊度買呀?

複式洋房

THANK YOU SO MUCH Gromitsang!!

複式洋房

Gromitsang: 請你PM告訴我那兒可買到你介紹的產品,謝謝你﹗

別墅

gromitsang 發表於 13-6-27 09:34
新地嘜,
我估上次用果隻沖涼包吾夠純正/加左其它野, 因為我焗完後啲味都吾係好濃, 所以吾work, 真係自己 ...
其實我都好驚用大陸嘢,但走投無路下什麼都要試,用過好咪繼續用,所以就算貴啲都要同廠買,安心好多,因大陸好多贗品,而家我又可多個選擇,謝謝你的分享。

另就算大家一齊用同一款艾草包,都會有唔同效果,因每人體質唔同,有媽媽同我講用完仲衰過唔用,結果要睇專科,但我就用得幾好。同埋焗唔得架,要煲先出味同濃。

gromitsang  好明白你講"走投無路下什麼都要試"的心情, 做媽媽真的不易做.  發表於 13-6-27 10:41
gromitsang  同意, 每人體質唔同, 人地用得好, 你又未必得. 好似睇医生咁, 睇吓夾吾夾!  發表於 13-6-27 10:31

複式洋房

新地嘜,
我估上次用果隻沖涼包吾夠純正/加左其它野, 因為我焗完後啲味都吾係好濃, 所以吾work, 真係自己煲好過. 我覺得我個仔對農藥敏感掛. 因如果我用艾葉, 我要先浸半個鐘, 洗干淨先煲就好好多. 如吾浸佢就會周身痕咁.

大宅

引用:囡囡受濕疹困擾,曾嚐試各式各樣治療方法希

原帖由 新地嘜 於 13-06-25 發表
囡囡受濕疹困擾,曾嚐試各式各樣治療方法希望其濕疹得以舒緩。最後,她一面看中醫,一面用艾葉水浸浴,濕疹 ...
請問艾葉泡包邊度可以買到啊,,,

首頁

尾頁

跳至