2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

護士幫我足足照左3次 (每次照唔到仲要行成個鐘等BB轉位)先照到,仲要按肚按到鬼咁大力(真係好大力,到夜個肚仲痛痛地)晚先見到BB。唔知係咪個護士又叫埋D學生入黎睇但又照唔到,講野D語氣真係好差。
第3次足之照完就叫我對資料,問我填的出生日期啱唔啱,有冇填左農曆(好寸,但我忍)。問我家人有冇唐氏嘅historical background;又問我老公家人有冇;又問我大仔係咪正常;最後仲問我如果今胎驗出唐氏會否終止懷孕(請問這些是否正常問題呢???)
佢講完我只係問一句,姑娘你頭先係咪見到BB頸皮比較厚呢?嘩!一問左呢句,比佢連續駁我10句! 乜我有話你BB有問題咩?你邊隻耳聽到我咁講xxxx
就係咁,佢攪到我仲擔心左。好唔好再去私家道照照呢?剛打去book左,要成$2200.明明可以慳返但又有D擔心...

複式洋房

我在廣華照左3次,3次都係唔同的醫生照,3個都超級好从,好有耐性,而且有問必答,可能樓主果日遇著個姑娘心情唔多好啫,唔係個個姑娘都係咁衰嘅!幫我抽血果d姑娘知我驚痛,都好好人同我講笑分散注意力。

大宅

我係聯合照,姑娘態度正常,但佢度頸皮真係度咗好耐,度咗又計,度咗又計,最後都話好正常。

其實照oscar前兩日剛去了私家檢查,醫生順手幫我度咗,佢都話正常,所以o個刻都無擔心。

只係我第一次抽血話可能有貧血,不過再去驗多次+埋c6一齊驗,醫院話無事先放心!

洋房

我都是在廣華照的。醫生梁永昌(原來佢系婦產科的部門主管)好好人,好有耐性!

大宅

MommyPanel勳章

我兩胎都響屯門醫院照,兩個護士都好到不得了。

可能你咁啱撞著個心情唔靚,下次就唔同。

btw, oscar 如果係高危, 兩星期內醫院會打電話俾你, 應該唔駛等到照structure先有report. 如果兩星期內冇電話即係冇事。

大宅

回覆:響政府照Oscar一肚氣

我都是廣華姑娘照,好好人wo, 又叫我睇頭仔手仔腳仔,又話BB張開囗,我多囗問男定女,佢話而家咁早唔準,但又幫我睇,不過話唔肯定。最好既係話俾我知頸皮厚度正常,唔駛我擔心。樓主妳今次唔好彩,但廣華仍有d好姑娘既,唔好咁嬲la!!

大宅

我都係廣華照, 個姑娘都OK.. 仲同我傾計. 抽血果個有D惡, 但係手勢勁好, 一D都唔痛, 無感覺就攪掂.

伯爵府

我係廣華照,雖然個姑娘講野好大聲,但其實佢都幾好人,照完我都好開心

大宅

我係贊育照,照左先2次照到,姑娘都好細心好好人

大宅

回覆 Marie.K 的帖子

Kwong Wah. As for the copy of the report, it has to apply plus you have to pay for it with very minimal charge). However, it takes 40 days for admin, which is ridiculously long.

大宅

引用:老公昨天打去醫院問result,+當然姑娘又係答

原帖由 queenie_li 於 13-08-21 發表
老公昨天打去醫院問result, 當然姑娘又係答2個星期唔通知你就你冇事。因對上一胎響私家照, 幾日後醫生已唔 ...
請問你邊間醫院 我QE. 問姑娘 姑娘話冇得攞

大宅

老公昨天打去醫院問result, 當然姑娘又係答2個星期唔通知你就你冇事。因對上一胎響私家照, 幾日後醫生已唔知個ratio係點, 安心D。所以今次響政府照而透明度比較低加遇到個惡死姑娘, 感覺有D差兼冇乜安全感。o個日本想同個惡死姑娘問申請copy of the report (share with 我私家醫生), 當然又比佢鬧話都末檢查完, 仲未抽血同磅重就問report copy……唉!
之後問G/F reception, 申請report copy要40日 (OMG, 冇諗過咁耐囉!) 。

複式洋房

我係屯門醫院照过2次,第一次話size不足,護士態度麻麻。第二次,個護士就好nice! 解釋得好清楚。

大宅

回覆 queenie_li 的帖子

我都係係廣華比姑娘檢查,問左同樣問題,姑娘態度唔會差喎,之後仲打過電話比我改期照結構,我順便問佢檢查結果,佢話正常就唔會特別打電話喎。

大宅

回覆 queenie_li 的帖子

有問題的話佢唔係會兩星期內比電話你咩?應該唔駛等到10月架!

複式洋房

我系瑪嘉烈照,系護士照,態度都5錯。但抽血個呀姐就勁COOL,5比人郁張櫈,不過覺得距個樣幾Q葛,需然cool cool 地,但抽血都5覺得痛。

複式洋房

我係威院照,個姑娘都好細心好好人喎!仲成日問我有冇唔舒服添!

大宅

遇著個姑娘心情唔好,樓主唔好彩

子爵府

我上次去東區護士照都GOOD GOOD...係甘同我講..邊度係手,心,腳丫甘....又話BB 好精令....

差就差在抽血D 姑娘仔...比佢插左2次

樓主今次唔好彩姐...下次可能好D ..THINK POSITIVE....

大宅

佢有資格度頸皮就無問題啦!bb健康最緊要,過關就安心!唯有當黑仔一次啦

首頁

尾頁

跳至