嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

這幾天為了研究買那款機真的頭痛不已...以下是研究多天的心得:

采用蒸汽消毒法消毒完的奶瓶,奶瓶壁会附上大量水珠, 潮湿的环境容易造成细菌繁殖,为了提高奶瓶的保洁时间,这类产品在普通蒸汽奶瓶消毒锅的基础上增加了烘干功能,也就是常说的烘干奶瓶消毒锅,这类带烘干功能的奶瓶消毒锅,其烘干方式分为两种:一种是从外部抽入空气吹干奶瓶;另一种是采用内部热涡流来烘干,无需抽入外部空气来吹干奶瓶。前者对空气环境要求较严,且要定期清除消毒锅进气风道及风叶,否则会给奶瓶造成二次污染http://baike.baidu.com/view/4509075.htm
二次污染的意思就是把有細菌和潮濕的空氣吹入原本已經消毒好的奶瓶!使原來已經消毒好的奶瓶又再粘上細菌!

個人建議:
1) 蒸氣消毒而不帶烘乾功能的, 各大牌子都OK, 例如AVENT, PIGEON, NUK.. 等等

2)蒸氣帶烘乾功能的, 建議買PUKU, NAC NAC, PIGEON, COMBI, 不過這4款機香港都冇得賣! 要網購!
PUKU 說明進行烘乾時有負離子仰菌(http://www.puku.com.tw/content/detail/products/48/166)
NAC NAC 說明進行烘乾時有負離子仰菌(http://www.nacnac.com.tw/products.asp?co_sn=&k1_sn=3&k2_sn=12&pd_sn=131)
PIGEON 說明烘乾的抽風有過濾棉阻擋細菌(http://pigeon.cn/product/detail-2607.aspx)
COMBI 說明抽風口可拆下來清潔(http://www.combibaby.com.tw/products_info.php?itemView=pro_class&class_name=17&item_no=140)
(http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.1.1000638.43.EPXIa8&id=21186043899[/url])
***PUKU,NAC NAC只有台灣機, 電壓和香港不同, 香港用要買變壓器, PIGEON只有大陸機香港沒在賣, 建議去大陸的PIGEON官網買比較有保證, 大陸和香港用的插頭可能不同(2腳或3腳要查清楚, 可能要自己換插頭) , COMBI台灣和大陸都有, 建議買台灣的比較有保證***

3)紫外線消毒加烘乾, 建議買NAC NAC, 因為紫外線一般不太適合用在塑膠產品! 容易使塑膠老化對BB健康可能有影響! 市面上只有NAC NAC的紫外線消毒櫃說明有智慧功能減少對塑膠產品的老化, 以及在烘乾功能上加上負離子仰箘. (http://www.nacnac.com.tw/products.asp?co_sn=&k1_sn=3&k2_sn=12&pd_sn=134)

結論:
1) 用蒸氣消毒是最安全的, 但如果奶瓶己存放過了一段時間, 就要再從新消毒才可給BB用, 避免細菌再滋生, 另一方面消毒完的奶瓶給媽媽有濕漉漉的感覺, 所以是有點不方便
2)蒸氣帶烘乾是方便, 但不能保證烘乾時抽入的空氣質素, 有機會烘乾奶瓶後又再粘上細菌
3)紫外線帶烘乾是最方便的! 但紫外線會容易使奶瓶和配件塑膠老化! 有可能對BB健康有影響
4)香港最常買得到的2款帶烘乾的蒸氣消毒機(DONBABY & MEBBY, 比唔到意見, 因為資料不足, 2間都沒有說明烘乾時抽風的仰菌/防菌情況)
5)以上LINK連接和建議只係個人搜集出黎比大家做資料參考及交流, 不喜勿插, 本人亦不承擔購買或使用以上牌子消毒機可能出現的風險, 購買時建議找相熟和有信譽的賣家和商店, 買台灣或大陸機要注意電壓和插頭! 此外本地貨有原廠保養, 台灣或大陸的機保養維修會有困難

其他媽媽有冇心得交流下?! 因為始終是BB會放入口既野, 對BB健康有影響....

baby_ju  謝分享, 對新手媽媽好有用  發表於 13-12-22 02:31

複式洋房

本來我都想買普通蒸煲有埋烘干就算,睇完樓主介紹nac nac,最正係可以當存放櫃用,咁就唔洗入盒放雪櫃,都慳唔少功夫,但要係台灣買都几麻煩,所以都考慮緊upang,但呢個就冇nac nac咁講明既智慧防护,所以又要再糾結下,哈哈

複式洋房

睇完之后真係。。。其實有冇甘複雜
我呢排成日睇baby kingdom

我成日覺得做父母當然想比最好既仔女,我都係
但係。。
如果用膠又話驚有毒,如果用鍋又話驚熔
有烘乾又話有塵,有紫外光又話冇用
甘如果聽日話D膠同紫外光治癌甘點算
甘如果消毒太勁,一D菌都冇會唔會大左低抗力差左

我頭先同老婆講完,佢鬧我
你生一對呀,一個要幾百萬,買呢D做乜呀
用最傳統方法,攞個蒸鍋加玻璃奶瓶
呢個係最環保,最省錢,最安全最消毒方法。
以前D醫院,細個阿媽都係甘做
你依家咪鬼甘大隻,一次攪大兩件

然後,再黎一句,依家佢地細唔識揀
留返D錢到大D,iPhone 20s都要買4部呀

聴完之後。。唔揀啦,訓覺

別墅

回覆 sillywing 的帖子

我見佢寫住MADE IN PRC...

洋房

咁其實用玻璃瓶係咪就解決擔心高溫溶膠問題?

別墅

引用:Quote:mimiG+發表於+16-3-4+12:50+我最近買

原帖由 sillywing 於 16-05-16 發表
我見而家sogo & 一田都有賣呢部babymate, 呢個價錢連兩大一小奶樽.你知唔知邊到做架? 上網搵唔到官網....
...
我都唔清楚

大宅

mimiG 發表於 16-3-4 12:50
我最近買左哩個
我見而家sogo & 一田都有賣呢部babymate, 呢個價錢連兩大一小奶樽.你知唔知邊到做架? 上網搵唔到官網....
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

別墅

引用:我係台灣買左部Nac+Nac番黎覺得好好用,初

原帖由 Nadiabbc 於 16-04-22 發表
我係台灣買左部Nac Nac番黎覺得好好用,初頭買左個tt嘅,但之後用落覺得成日蒸完有好多水勁濕好煩 ...
其實真係幾好用,個仔兩歲半都仲用緊

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:選購奶瓶消毒機心得交流(蒸氣, 蒸氣帶烘乾, 紫外線帶烘乾)

我係台灣買左部Nac Nac番黎覺得好好用,初頭買左個tt嘅,但之後用落覺得成日蒸完有好多水勁濕好煩,之後去台灣本身諗住買部combi番黎,跟著百貨公司sales介紹我買NacNac,就買左好好用

複式洋房

Thanks for your sharing

別墅

Forever16 發表於 16-4-4 11:34
My Upang!
好整齊啵

別墅

Forever16 發表於 16-4-4 11:34
My Upang!
又幾靚仔播

大宅

回覆:選購奶瓶消毒機心得交流(蒸氣, 蒸氣帶烘乾, 紫外線帶烘乾)

My Upang!

大宅

引用:回覆+VIVIANTAA+的帖子沙田一田bb展都有好

原帖由 littlebabe123 於 16-04-04 發表
回覆 VIVIANTAA 的帖子

沙田一田bb展都有好似14xx
我係一田BB展買架!一田卡仲有額外九五折!

大宅

我買咗Upang兩個星期、好好用!可以裝晒我所有嘅奶樽、奶嘴、同埋pump配件、一次過消毒烘乾!超級方便又唔使濕立立!

複式洋房

回覆 VIVIANTAA 的帖子

沙田一田bb展都有好似14xx

複式洋房

大宅

普通蒸氣消毒,簡簡單單就夠
有烘乾的話會抽風所以入塵
紫外線個人覺得好難判斷消毒效果,但相反,蒸氣要夠熱先有蒸氣,傳統放心

別墅

引用:回覆+mimiG+的帖子請問你在那千色店看到實

原帖由 VIVIANTAA 於 16-03-11 發表
回覆 mimiG 的帖子

請問你在那千色店看到實物? 我想去睇睇.
在將軍澳新都城2期間千色,BB用品果邊

大宅

回覆 mimiG 的帖子

請問你在那千色店看到實物? 我想去睇睇.

首頁

尾頁

跳至