自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

發表帖子 還可輸入 80 個字符

[url=]全屏[/url]

[url=]高级[/url]

[url=]Arial[/url][url=]2[/url][url=]B[/url][url=]I[/url][url=]U[/url][url=]Color[/url][url=]Url[/url]

[url=]Left[/url][url=]Center[/url][url=]Right[/url]

[url=]表情[/url][url=]圖片[/url]

[url=][/url]

041年料男平均84.4歲女90.8歲香港電台 – 1小時16分前

[p=29, null, left]政府發表人口政策諮詢文件,將會諮詢公眾4個月,領導人口政策督導委員會的政務司司長林鄭月娥表示,希望透過諮詢引發社會更多理性討論,制定下一步工作。

[p=29, null, left]林鄭月娥形容,人口政策包羅萬有,但有些課題假如已經有機構正在研究,包括退休保障和房屋政策,人口政策督導委員會則不會重覆研究。

[p=29, null, left]林鄭月娥說,香港人口老化速度較預期快,估計到2041年,每3人便有1人在65歲或以上,屆時男性和女性的平均壽命分別為84.4歲和90.8歲。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

其實長命百歲係咪真係一件好事呢?好似我姨婆咁,佢人生最後個十幾年都係老人院,最後果五年仲完全失去認知同自理能力,長期臥床,吊奶維生…

有時都希望日後自己都係自然走既老人家,噚晚仲可以同兒孫閒話家常,晚上一覺便乘鶴仙去,唔駛痛苦掙扎,走時逍遙自在,生命短一點都沒所謂…
阿女可能要做四眼妹…

男爵府

homommy 發表於 13-10-24 17:45
回覆 草八刀 的帖子

死啦, 我驚我生抱日日望我早死呀, 我唔會同下一代一齊住啦 ...

點解你會覺得你既生抱會日日望你早死呢???

子爵府

回覆:2041年料男平均84.4歲女90.8歲

90嵗咁長命我唔想咁耐都未死丫

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:esmehouse+發表於+13-10-24+17:24+舊

原帖由 jodyfan 於 13-10-25 發表
你講得對, 綜援戶養尊處休, 無憂無愁, 我地打工食自已, 唔開心, 如果仲留係到被壓搾, 真的很可悲。
...
同意

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

EVA222 發表於 13-10-24 18:46
普通人家,無乜銀兩,咁長命把鬼,多病痛會惹人生厭.
只會累身邊人 ⋯⋯

公爵府

esmehouse 發表於 13-10-24 17:24
舊香港人應該冇咁長命,家下都比政府、中央玩到得番半條人命,長命個 d 應該係攞綜援 / 新香港人個 d :noth ...
你講得對, 綜援戶養尊處休, 無憂無愁, 我地打工食自已, 唔開心, 如果仲留係到被壓搾, 真的很可悲。

複式洋房

長命你估好

男爵府

引用:普通人家,無乜銀兩,咁長命把鬼,多病痛會惹

原帖由 EVA222 於 13-10-24 發表
普通人家,無乜銀兩,咁長命把鬼,多病痛會惹人生厭.
我都一樣想法、唔想太長命!!!!
我見我婆婆年纪大、又多病,又去唔倒街、有時又食唔倒野!好惨!!!

她说等死

公爵府

回覆 EVA222 的帖子

Va 姐, 妳幾時講野都咁啱我咀型。

大宅

回覆 Honey2003 的帖子

x2

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

到2040年,d 80後已經60歲,70後就70歲,因為呢幾年係70後同80後生育下一代既年份,卻遇上雙非爭床位奶粉同學位,相信70後同80後家長們極可能零舍短命,將平均數拉低,尤其女性

我是一隻喵

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:jodyfan+發表於+13-10-25+00:15+我唔

原帖由 EVA222 於 13-10-25 發表
睇李純恩寫,比利時有安樂死,除了病痛外,精神痛苦一樣可以申請,對那些唔想玩到尾人類,絕對是好事. ...
老左多病痛,有幾多人真係想挨。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔想咁長命

男爵府

BK Milk勳章

呢個世界愈來愈多污染,仲可以長壽咩?剩係比呢個垃圾正苦,雙非問題激都激到命都短幾年啦,阿林鄭!

水晶宮

禁止訪問

禁止訪問

引用:普通人家,無乜銀兩,咁長命把鬼,多病痛會惹

公爵府

我唔想咁長命呀!希望未來會有合法安樂死。成日話勞動人口唔夠去養老野,加上新代代愈來愈懶,自私,啃老,唔願打工⋯⋯不如比我舉手,早D返舊時嗰度,減輕地球負擔。我還完債便想走了。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我讀精算,果個唔係平均壽命,而係叫預期壽命

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

首頁

尾頁

跳至