跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

想同個女轉學校,各位可否比一些意見~

我個囡囡今年係五邑讀緊小一,真係好想同個女轉校,因為見佢讀得好辛苦,成績又差,各位媽咪,想請教下你地我仲有冇其他學校選擇呢 :-( :-(

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 想同個女轉學校,各位可否比一些意見~

公爵府

好媽媽勳章

其實如果你囡囡成績好差, 會無乜選擇, 好的學校又未必收, 唔係咁好的你又唔喜歡, 好難攪喎!

一係你有無諗過比你囡囡轉校重讀小一, 咁就可能會多d選擇

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ada29,

讀得辛苦 <<< 即係想轉去d無咁多功課, 無咁多要求的學校?
成績差 <<< 是想要小班教學,老師可兼顧多些?

如果成績差,真係好難轉......我諗只可以考慮轉去一d收生不足的小學。

mmmmm......我早幾個星期去過一趟"興德小學",入面的老師很好人,學生也很有禮貌有規矩, 學生人數很少, 而且校舍及設備都是蓄新的, 環境清靜, 應該可以考慮一下。唯獨是派位升中band 1率低。因為不是熱門學校,所以沒有甚麼人有評價。我估你要親身去一趟,同校長及老師傾下計, 了解一下才可決定。我對這校不熟悉, 並不是推介, 只是提提有這麼一所學校。

複式洋房

如果小朋友進度慢,又讀一間催谷成績嘅學校,大人同小朋友都咁辛苦,長此下去,小朋友會讀到無哂自信心 :cry:

其實有心轉校最好越細越好,大左相對適應時應較長.

一年級難有插班位,因幼稚園升小一有人同你爭,叩門都有一堆人,一年級下學期通常無咁快有人退學(不過可一問心儀學校).最多學位應該喺三,四年級.到左五年級呈分試D人就唔會轉校喇.

返學時間短,近屋企都喺考慮因素,小朋友始終唔洗咁辛苦嘛!

致於比意見健朗媽咪就最多選小學心德,你再問吓佢la.

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

公爵府

好媽媽勳章

ada

我想問你囡囡係唔係細b(年尾出世)
如果你細b, 升小一跟唔上都係正常喎
慢慢會跟得上

如果唔係就可能真係學校的教法唔啱或溫習的方法唔啱

大宅

健朗媽咪 寫道:
ada
我想問你囡囡係唔係細b(年尾出世)
如果你細b, 升小一跟唔上都係正常喎
慢慢會跟得上
如果唔係就可能真係學校的教法唔啱或溫習的方法唔啱

me too
好啦你幫助小轉校, 到時小朋友讀書冇心機咪你要幫佢轉校. 所以你喺要幫小朋友找出真正問題. 唔喺x腳止被沙松.
你有冇同老師講過小朋友學習問題, 有冇比甚麼意見啦.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

禁止訪問

民房

我個仔仔今年係仁德讀緊小一, 國語班, 不太深也不太淺, 十分適中, 仔仔讀得十分開心, 老師好好及有愛心,下個月好似有參觀日, 不防去看看

大宅

如果唔想程度高, 聽聞何福堂程度會淺些, 可能會適合你小朋友.

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

多謝各位媽咪意見,近日就係為個女嘅問題同老公好多意見,佢唔想個女轉校,怕個女將來跟唔上中學,加上個女成績咁差,可能冇學校收,但我自己就想個女可以開開心心過童年生活,都唔知點做先好,轉定唔轉校呢個問題真係好頭痛,我好怕落錯決定比老公怨我害左個女,學校又唔比留班,話仲有小朋友差過佢,真係好苦惱 :-( :-( :-(

大宅

你有冇同學校傾過呀, 你有冇同個囡傾, 問吓小朋友心底話.

ada29 寫道:
多謝各位媽咪意見,近日就係為個女嘅問題同老公好多意見,佢唔想個女轉校,怕個女將來跟唔上中學,加上個女成績咁差,可能冇學校收,但我自己就想個女可以開開心心過童年生活,都唔知點做先好,轉定唔轉校呢個問題真係好頭痛,我好怕落錯決定比老公怨我害左個女,學校又唔比留班,話仲有小朋友差過佢,真係好苦惱 :-( :-( :-(
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

公爵府

好媽媽勳章

ada29 寫道:

ada

其實如果你個囡成績咁差, 你覺得學校有無做d野嚟幫助下你個囡, 老師有無主動同你傾下(見家長)咁, 同你商討下或建議下你有乜辨法令個囡d成績會好d

如果有, 其實你都可以留返喺呢間學校, 因為學校都有心教好你個囡,你都唔好放棄, 繼續努力

但係如果無,你就真係要諗下同個囡轉校, 因為你個囡就係入咗傳說中的成績唔好就唔多埋的學校, 就算你比個囡照升班, 佢的情況只會越來越差, 對讀書越來越抗拒

其實如果你囡成績唔好, 真係都難搵學校轉校, 熱門小學一定唔收, 你只可以搵d收生唔太理想的學校, 而家啱啱過咗統位, 你可以打去d學校問下睇下仲有無後補位, 比你囡重讀小一, 不過你要快d決定la

複式洋房

五邑既是好學校, p1雖然女女讀得不是太好, 但將來升中仍有其價值, 如父母倆能豁然開心d接受, 女女也會感染到你們的那份信心. 相信會在五邑有好轉的機會, 現階段我認為確不是好時間, 手持差的成績, should not be used as bargaining chips, 不如努力為女女加油, 待成績好再考一級學府.

一定要深思而遠行, 謹慎行事.
當將你的事交託耶和華,並倚靠祂,祂就必成全。     (詩 37:5)

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

真係好多謝各位媽咪嘅分享,我同老公都再傾過,暫時都唔轉校住,再睇睇囡囡升小二後嘅情況先,如果佢真係讀得唔開心,先再打算同佢轉校,不過真係好想請教一下各位媽咪你地點同小朋友溫書呀,可唔可以分享一下呢 :wink:

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

hi 囝囝2000 :

你小朋友係邊間學校讀書呢?

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

hi 囝囝2000 :

你小朋友係咪梁周上午班呢,我本來都想囡囡入梁周上午校,不過派唔到,其實我問樓下幾間補習社,佢地都講過兩間都好谷學生,不過我估你會比我好些,因為五邑係圖書教書,好難同佢溫書,淨係一個學期中文好似13本,英文都12本,根本好難溫習,加上英文默書句子太多,連個補習老師都話間學校離譜,一個小一嘅小朋友要默咁多句子,實在太辛苦,但係做媽咪嘅就冇辦法,只好迫下佢溫習,但係番來成績唔好,我地都唔敢鬧,只係講盡左力就算 :-( :-(

首頁

尾頁

跳至