跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位jm,我有d關綠卡問題唔太明問想請教下。

首先,老公94年持有綠卡,96年返左HK直到現在。今年綠卡到期,想返去續卡並長住。
我地09年係香港結婚,現有4歲大的囡囡。

1:老公返左過去後,可以用綠卡持有人身份申請我同囡囡嗎?時間約多久?

2:是否入籍後先申請我地比較安全同快?

3:因我同囡囡要繼續係HK等佢入籍,期間想飛過去探佢,是否申請普通的travel visa?會唔會影響之後申請綠卡?一般travel visa批幾耐時間?

4:其實99,叔仔,姑仔都已入籍。會唔會99申請我地都得同比較好?

5:一般佢現在想入籍,坐移民監時間需時幾耐?

我見到領事館d visa類別申請多到頭暈,我都唔知邊款適合我地。

分開咁多年,真係好慘

大宅

回覆:有關綠卡問題

若你C6當初沒有申請回美証,咁多年又冇file US tax return,你都係搵律師搞好d。

大宅

I think most likely his green card might got cancelled when he re-enters the US custom unless he's really lucky and won't got caught that he's left the States for so many years!

You better consult with an American immigration attorney before he comes back! Good luck!

複式洋房

唔該哂各位。都係要睇下佢下個月返唔返到去先算啦

大宅

無申請回美證又一直冇申報oversea tax就真係幾難攪,我朋友都係咁比取消左綠卡

複式洋房

回覆:hikiko999 的帖子

我62之前返去就係咁俾人收返。不過我99已入籍,62應該不是問題。但我c6就煩d啦。我想問下你朋友俾人收返綠卡,會即時叫佢離開嗎?

複式洋房

報告:剛剛入境,十分good luck.完全無阻礙呀。咁依家佢係咪可以係當地申請我同囡囡啦? 般時間需多久?thx

複式洋房

我咦家都等緊greencard.懷第一胎,先生已入籍,我已等了11.5月了! 現分開兩地如想入境普通visa 不適用,要另行申請indefinite visa.申請時間亦很久所以我們沒有申請

複式洋房

回覆:Verenal 的帖子

我未申請線卡,咁可以申請travel visa 先嗎?另外我問過團聚申請within 1年可以拎到綠卡既?

複式洋房

你先生已入籍,你唔係1年內已可拎到綠卡的嗎?咁你一直係香港無過去?

複式洋房

如果你未開始申請,咁你當旅遊過去是沒問題的.但申請一開始後海關會有紀錄及有理由相信你會想留在美國唔走,所以大多數都唔俾入境.我申請咗就冇再去usa啦,先生幾個月番嚟一次見我。

複式洋房

分開咁耐真係好慘呀。我囡囡已經問爸爸呢?點解你咁耐都未有綠卡?我見2014年3月話排期,2A係排到13年9月8 日既申請。

另外我想問下你係自己係香港申請定搵律師攪?同埋想問俾移民費用應該係幾多?

複式洋房

引用:分開咁耐真係好慘呀。我囡囡已經問爸爸呢?

原帖由 lehcar_208 於 14-02-27 發表
分開咁耐真係好慘呀。我囡囡已經問爸爸呢?點解你咁耐都未有綠卡?我見2014年3月話排期,2A係排到13年9 ...
What is 2A? 其實不嬲如果分開兩地去申請都要9-12個月.我申請嗰段時間個個都係差唔多進展.你可去www.visajourney.com. Very useful information. 好多人話先入境後申請會快d.俾我再揀我都會咁做.咁耐唔見一d都唔好受.不過都慣了.你都加油呀.一個人照顧囡囡一d 都唔容易
我哋所有嘢都係自己搞,冇搵lawyer

複式洋房

你意思係先入境後申請?唔知我地今年7月過去住1個月可唔可以攪埋呢。等我睇睇你條link先thx

複式洋房

我想問下,你申請既時候係你先生係美國申請你定你係香港自己入紙申請?你interview 左未呀咁?

複式洋房

引用:你意思係先入境後申請?唔知我地今年7月過去

原帖由 lehcar_208 於 14-02-28 發表
你意思係先入境後申請?唔知我地今年7月過去住1個月可唔可以攪埋呢。等我睇睇你條link先thx

...
可以

複式洋房

引用:我想問下,你申請既時候係你先生係美國申請

原帖由 lehcar_208 於 14-02-28 發表
我想問下,你申請既時候係你先生係美國申請你定你係香港自己入紙申請?你interview 左未呀咁?

...
先生喺美國申請

男爵府

環保接龍勳章

其實我都想知綠卡返香港最長可以留幾耐

複式洋房

回覆:lehcar_208 的帖子

我想問你老公向美國邊度入境?

複式洋房

引用:報告:剛剛入境,十分good+luck.完全無阻礙

原帖由 lehcar_208 於 14-02-27 發表
報告:剛剛入境,十分good luck.完全無阻礙呀。咁依家佢係咪可以係當地申請我同囡囡啦? 般時間需多久?thx

...
我想問你老公向美國邊度入境?

首頁

尾頁

跳至