自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

近呢幾日阿囡成日話個頭好痕,跟手就係到丫頭,工人姐姐都有留意到阿囡成日丫頭,初時以為洗頭水唔岩用所以頭痕,點知今早幫佢梳頭扎頭髮返時,見到有一隻灰啡色細細隻既野係頭髮到,捉都捉唔到好快唔見左跟手再留意,見到有啲白色點點跟住撕落嚟撳佢有啪一聲架,咁點算呀!? 阿囡3歲半咋點辦呀?

偷懶喵星人  睇醫生確定咗先  發表於 14-1-25 15:18
momoakira  頭蝨係高傳染性,女女個頭已經有成蟲有蝨旦分分鐘已經好幾代,佢d同學都應該有,互相傳染,除左自己要杜蝨睇醫生,都要通知學校,只要有一同學仲有蝨就會惹到個個都有   發表於 14-1-24 11:56

禁止訪問

回覆:阿囡好似有頭蝨呀! 點辦呀!

珍珠宮

晤好返學!去睇e生

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:近呢幾日阿囡成日話個頭好痕,跟手就係到丫

原帖由 frogmaggie 於 14-01-24 發表
近呢幾日阿囡成日話個頭好痕,跟手就係到丫頭,工人姐姐都有留意到阿囡成日丫頭,初時以為洗頭水唔岩用所以 ...
睇醫生
千祈唔好返學,會惹比其他小朋友架!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:近呢幾日阿囡成日話個頭好痕,跟手就係到丫

原帖由 frogmaggie 於 14-01-24 發表
近呢幾日阿囡成日話個頭好痕,跟手就係到丫頭,工人姐姐都有留意到阿囡成日丫頭,初時以為洗頭水唔岩用所以 ...
快d去買藥房問吓有d係專洗頭蝨嘅洗頭水,不停洗,日日早午晚都洗啦…睇吓有冇好d…同埋最徹底做法剪晒d頭髮佢…keep住日日洗頭,保持清潔,所有用過的頭髮用品通通掉咗佢,枕頭床單通通消毒係啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

我小學時生過兩次, 因為一齊玩的表弟妹讀漁民子弟學校, 佢地從同學度惹番黎, 然後惹到全個家族的小朋友都有.

我媽咪去了藥房買滅頭蝨藥水, 然後塗在頭髮上, 再用個膠袋笠住D頭髮去焗. 我試過焗得太耐, 頭皮居然甩皮, 另外要小心眼睛, 藥水不可以接觸到眼. 仲有, 電髮和剪髮係無用的, 電髮的藥水不足以殺死頭蝨, 我電完髮回家檢查, 頭蝨仲未死.

Happymom2004  D藥水好臭  發表於 14-1-24 11:35

侯爵府

畀面勳章

一定係頭蝨,去藥房買杜頭蝨水,搽完焗一陣用密梳狂梳頭,全家都要用,好易野開架

男爵府

+3金熱血

用熱水清潔衣服,pillow cases,被,總之可以洗得既都要用熱水清冼。

大宅

一定要睇醫生。我細路女時試過,唔可以番學。用醫生的洗頭手加100%熱水洗頭幾日

珍珠宮

睇醫生??

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

剪短頭髮+杜頭蝨水+勤力洗頭

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:frogmaggie 的帖子

去藥房買杜頭蝨水,全家都要杜一次,搽杜頭蝨水上頭髮,用保鮮紙包住頭焗,所有枕頭袋,床單,被袋用消毒藥水洗乾淨

杜頭蝨後再檢查有冇蛋,如果有,要再杜過

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

點解咁細個會有ge???

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:frogmaggie 的帖子

同學校講,可能被其他同學嘢返嚟…

公爵府

畀面勳章

呢個年代仲有㗎

yumui61  係囉  發表於 14-1-25 13:49
yhchoi    發表於 14-1-25 00:01
yhchoi    發表於 14-1-25 00:01

伯爵府

BK Milk勳章

我地以前個年代就好多,點解而家仲會有既?阿囡去左邊度玩黎呀?定係學校度野返黎!!

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

杜左佢就得架喇

男爵府

而家仲有?

首頁

尾頁

跳至