自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好,我是個80後媽媽,有個小朋友4歲多,這幾天突然做了個很大決定,就係下年2015年考DSE,因為想有升職機會~
請問有谷友們有呢方面經驗嗎?
我本身只係讀到中五,ce全科合格,怕讀唔掂,又要番工,但我向家人提出這個決定,媽媽全力支持,幫我照顧我個仔!

大宅

畀面勳章

回覆:媽媽也進修?!

點解唔公開大學的高級文憑?

別墅

其實因為我想讀既科目要DSE或高考分數,如果讀其實科目既高級文憑再轉,會用好多好多時間但機會好微,所以先有咁既決定

伯爵府

引用:大家好,我是個80後媽媽,有個小朋友4歲多

原帖由 tintinchan9 於 14-03-19 發表
大家好,我是個80後媽媽,有個小朋友4歲多,這幾天突然做了個很大決定,就係下年2015年考DSE,因為想有升職 ...
做政府工嗎?

珍珠宮

畀面勳章

加油

子爵府

畀面勳章

引用:大家好,我是個80後媽媽,有個小朋友4歲多

原帖由 tintinchan9 於 14-03-19 發表
大家好,我是個80後媽媽,有個小朋友4歲多,這幾天突然做了個很大決定,就係下年2015年考DSE,因為想有升職 ...
係啦,你有CE全pass 應該報High dip 。
(Ive/hkcc etc)不過如果你係公營機構,就另計!

子爵府

Support! 但我冇經驗

別墅

大家講的沒錯,是政府工

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解唔以 年長生 身份報公大?? 公大,有機可報 DEGREE﹗

如真係讀DSE,咁你CE係文定理? 而家讀DSE又 讀咩科?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

別墅

全部資料亦看過,最直接方法是考DSE
我是理科生,將會考中,英,數,通識,生物和化學!

男爵府

依家要讀HD, 一定要有DSE合格或高考合格。會考已經冇用

伯爵府

我覺得考試很有壓力,樓主加油!

別墅

引用:依家要讀HD,+一定要有DSE合格或高考合格。

原帖由 isababy117 於 14-03-19 發表
依家要讀HD, 一定要有DSE合格或高考合格。會考已經冇用
冇錯,

大宅

加油!DSE唔易考,樓主要努力!

珍珠宮

減齡達人勳章

有家人支持好重要,但你要預咗好辛苦,做功課,考試,又要陪個仔.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tintinchan9 發表於 14-3-19 22:43
全部資料亦看過,最直接方法是考DSE
我是理科生,將會考中,英,數,通識,生物和化學!

讀理科 都 好d﹗﹗因為 你有個底, 同埋考 DSE 既 生物、化學, 以自修生身份讀,可以 免左做LAB嗰PART﹗

加油﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆:tintinchan9 的帖子

係我,我唔會返轉頭讀 DSE,就算係申請政府工,我會揀讀更高嘅 degree,再去考政府工。又唔係一定考到番工,考唔到讀完 DSE 係其他工又無用,有啲浪費囉!

珊瑚宮

JoanC 發表於 14-3-20 11:35
係我,我唔會返轉頭讀 DSE,就算係申請政府工,我會揀讀更高嘅 degree,再去考政府工。又唔係一定考到番工 ...

其實我都唔係好明,樓主自己ce有左5科合格,其實已經可以 讀 自資既 degree 課程(工作經驗+年長生身份)﹗

政府工係好重視 ce五科pass架(當然包中、英、數啦﹗)

珊瑚宮

不過,樓主都話 已經考慮過喇,咁我地作為外人,唯有同佢 加下油,鼓勵下佢,祝

佢成功﹗

男爵府

回覆 tomatoMM 的帖子

加油。叅加天王tutorial class

首頁

尾頁

跳至