夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

結左婚4年幾,有一個囡,而家肚裏面仲有一個。琴日同c6係天台嘈交,c6一路講d好難聽嘅說話, 又話我唔知足,話我所有野都有,要乜有乜,但我同佢講我只係想有人關心我錫我,之後佢話人就係咁,有左物質嘅滿足就足求心靈上滿足,之後我喊得好激動,c6之前唔係咁嘅,但呢兩年就咁,佢認為錢可以滿足一個人,但我唔係要呢d.。我要嘅只係關心。c6本身好少陪大囡,就算係屋企都想大囡快d訓唔好嘈住佢。

到而家有左第二個,我同佢講希望多d時間陪我地,而唔係得閒出去車聚,佢就仍然係咁話我唔知足,我激動到喊離婚,佢話我要離唔緊要,佢自己就慘d要輸一半比我。我話到呢一刻佢只係諗錢,佢話當自己倒霉,一路係到呻。

大宅

回覆:離婚嘅選擇!?

而我就係一邊好激動咁喊,佢就講如果我要走,叫我生埋肚裏面個個之後自己一個人走。話我到時點都會同我爭小朋友。

我覺得自己好冇用,個情況係佢一路走,我要wai 住佢唔放咁。

大宅

所以我想踏出第一步選擇離婚。我需要一個關心屋企嘅c6,爸爸。而唔係一個認為錢可以解決問題嘅c6。

複式洋房

甘您真系唸住放棄兩個小朋友? 有無得慢慢傾下?

大宅

回覆 hailey814 的帖子

一個人帶住兩個你攪唔攪得掂呀?

你有無工作?
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

子爵府

佢咁對大女,你仲肯再生?冷靜啲先

大宅

引用:佢咁對大女,你仲肯再生?冷靜啲先

原帖由 catlover1026 於 14-05-19 發表
佢咁對大女,你仲肯再生?冷靜啲先
其實問心,我琴曰有一刻諗住唔要bb, 但當我琴曰太激動肚好痛,c6送左我入醫院,佢個刻比我嘅語氣話係我扮肚痛,話真嘅米送你入院law!
我已經對c6 死心。真係想bb冇在。

但當醫生幫我check已經有手有腳,心跳正常,我即刻鬆口氣。大女同bb我都會養,我知會好辛苦,但ok gai ! 我唔想跟一個比錢我地而唔理我地既男人。

大宅

引用:回覆 hailey814 的帖子一個人帶住兩個你攪

原帖由 jocola 於 14-05-19 發表

一個人帶住兩個你攪唔攪得掂呀?
屋企有姐姐,平時我湊大囡,姐姐家務。我係屋企做d part time work.

大宅

引用:甘您真系唸住放棄兩個小朋友? 有無得慢慢

原帖由 manchingava 於 14-05-19 發表
甘您真系唸住放棄兩個小朋友? 有無得慢慢傾下?
我冇諗住放棄小朋友,我都會同佢爭。

男爵府

你同你C6講, 佢從前都唔理個女, 有咩資格爭. 甘鐘意爭個女就唔該佢而家對自己個女好D.

大宅

唉...男人都系甘...人都冇十全十美...
想問問本身佢個人LIKE小朋友嗎?
當年系有咗先結婚?
不過點都好啦...為咗唔想頭家散..
只可以忍耐.真系唔得啦.講都無用..
你做自己想做的吧..
不過...就算分開..仔女都系大家..
最緊要佢哋...

大宅

引用:唉...男人都系甘...人都冇十全十美...想問

原帖由 KATHYLEE123 於 14-05-19 發表
唉...男人都系甘...人都冇十全十美...
想問問本身佢個人LIKE小朋友嗎?
當年系有咗先結婚?
當初係結完婚先有,不過大囡出世之後,佢怨過冇私人時間

大宅

如果佢一直無理大囡,咁呢個BB佢都唔會理,好好為自己打算下,加油。

子爵府

你是否真的想清楚了?既然你C6在兩年前已經對你和大囡缺乏關心,即你們之間的感情由那時開始生變了,這個問題一直存在,他對大女都不是太關心和太花時間,你們還會有第二個孩子,你有想過你們之間的問題在何處嗎?要一個男人愛自己,多關心自己和孩子,必要找出他為何覺得錢就可以滿足到一切?一定有一個原因令一個男人心態變成這樣,你有想過嗎?他要爭取孩子,但平時又缺乏關心,這不是有點自相矛盾嗎?他喜好自由,但又要把孩子都留在身邊,你有想過原因嗎?

離婚是最差的威迫對方注意自己的方法,男人是迫不得的,先要找出你們夫妻感情變淡的原因,才可以對症下藥。離婚並不會令你好過點,也會影響兩個孩子,這個決定應三思而後行。先想清楚,再看看可以怎樣解決你和C6之間的問題。才去和你C6好好把心裡的話說出來。兩夫妻不應貿然就把離婚這麼容易就說出來。

melle  So agree  發表於 14-5-19 21:34
雲海  agree   發表於 14-5-19 14:59
mc <()>

大宅

你老公並非差到要離婚,他要有私人空間或去車聚可以諒解,雖然你說錢不能代替他的關心卻總好過不養家花天酒地吧,他說你不知足那你就冷靜下來想想自已能否退一步海闊天空。男人最怕女人煩,他在天台的說話可能是意氣之爭,他覺得自已沒錯而你竟然吵翻要離婚,當然更不會讓步了,他有經濟能力不愁沒女人是現今社會的現實狀況,要求完美好男人是不切實際,就算個女人好到無懈可擊又如何。今次你出到聲說離婚相信又會推他遠離你一點,你真的想離嗎?

anthonylam704  agree.更何況,好難評論,因為只得一面之詞。  發表於 14-5-20 21:22

大宅

我最怕係你C6經濟條件比你好,離婚後佢攞兩個小朋友嘅撫養勸就真係唔難。聽你咁講佢應該都搵得多錢,如果佢唔忿氣係要存心同你鬥,佢真係可能做得出請個工人專湊小朋友,可能個法官真係會將撫養勸判比你個c6...

另外就係,你有無諗過佢對你嘅態度咁差,當中應該唔止係有無自由咁簡單。佢講得出d咁嘅傷害性說話,佢仲有幾愛你,幾重視你,你應該心中有數。所以不能排除嘅係你哋感情變淡咗,你一直無發現到,而家佢咁嘅態度,擺明覺得係男專女卑,佢食硬你咁,但你都唔會為啖氣而喺唔理性嘅情況下做決定,其實你要離婚無話對定錯,只要你喺理性底下考慮清楚而做嘅決定,我做呢度嘅所有女人都會支持你!加油!愛自己多d,唔好再因為c6影響自己同BB嘅健康!!

子爵府

hailey814 發表於 14-5-19 10:38
所以我想踏出第一步選擇離婚。我需要一個關心屋企嘅c6,爸爸。而唔係一個認為錢可以解決問題嘅c6。

...

你是否覺得你離婚後你就會搵到個可以俾關心你又可俾錢你的男人?有冇冷靜下來後反省過自己的要求是否合理?一對couple 有咗小朋友後真係好難一世都keep住拍拖的心情,繼續做拍拖時會做既嘢,家家有本難唸的經,大家亦唔知你C6除咗工作後有幾多私人時間剩,工人壓力是否很大,需要和朋友聚會減壓

子爵府

hailey814 發表於 14-5-19 11:13
其實問心,我琴曰有一刻諗住唔要bb, 但當我琴曰太激動肚好痛,c6送左我入醫院,佢個刻比我嘅語氣話係我扮肚 ...

你愈係激動歇斯底里咁男人就愈討壓,覺得你用BB的wellbeing 來要脅佢,明明不是有很極端的想法,見到你個發癲樣可能就立定決心同你分開。我都唔明,人哋又冇話要同你離婚,係你自己覺得對方做得不夠都可咁激動,咁你勿怪對方反應也偏激了,呢啲叫 karma.

大宅

陪月勳章 BK Milk勳章

你生左大女知佢係咁, 你仲生都預左有今日. 真係有錢又煩, 無錢有煩. 不過我個人寧願有錢無老公陪, 都唔要有老公陪但無錢. 不過你個老公D態度咁差, 都好難做人世. 如果日後一個人揍兩個既生活無問題, 咪離開佢LAW… 支持你.

大宅

引用:Quote:hailey814 發表於 14-5-19 11:13 其

原帖由 Bling11 於 14-05-19 發表
你愈係激動歇斯底里咁男人就愈討壓,覺得你用BB的wellbeing 來要脅佢,明明不是有很極端的想法,見到你個 ...
其實你講得啱,我琴曰真係發左癲咁係咁喊,完全失左控制咁。琴日我都有提出離婚,因為佢個刻講d野好難聽。叫我生完bb大可以走,我走冇問題,bb同囡留低。佢冇理過小朋友但又要爭。

我只係想老公關心我,錫我同d 小朋友。有好嘅生活環境,但老公莫不關心; 還係一個普通家庭生活,有正常family meeting 好d ? 我好自私嘅想法prefer 後者。

首頁

尾頁

跳至