跳至

首頁

尾頁

大宅

我囝囝一日到黑都唔鐘意訓係到,日頭一定要抱住訓著左都要抱,一放落床就喊,一係要咩住先得,成日要打直咁抱,一係企係到,唔係就喊,但聽d姑娘講,BB兩個幾月唔應該打直抱咁多,而家BB兩個月零三週都係得58CM高,唔知係咪因為抱得多所以咁矮呢:cry: :cry: :cry:

大宅

原文章由 Le829 於 07-10-26 12:08 發表
我囝囝一日到黑都唔鐘意訓係到,日頭一定要抱住訓著左都要抱,一放落床就喊,一係要咩住先得,成日要打直咁抱,一係企係到,唔係就喊,但聽d姑娘講,BB兩個幾月唔應該打直抱咁多,而家BB兩個月零三週都係得58CM高,唔知係咪因 ...

我囡囡都係鍾意打直抱架, 由一出生就係咁, 不過我會用手攬住bb條頸, 而家bb條頸有力, 就攬住bb條腰, 我見佢好鍾意四圍望。但係我囡囡兩個月去健康院度高有61cm, 所以我覺得唔關打直抱事

大宅

原文章由 jecy媽咪 於 07-10-26 14:42 發表

我囡囡都係鍾意打直抱架, 由一出生就係咁, 不過我會用手攬住bb條頸, 而家bb條頸有力, 就攬住bb條腰, 我見佢好鍾意四圍望。但係我囡囡兩個月去健康院度高有61cm, 所以我覺得唔關打直抱事 ...

咁我個囝可能真係遺傳左佢爸爸的高度啦 ,希望大d帶佢打下藍球跳多d會高d啦

洋房

原文章由 Le829 於 07-10-26 12:08 發表
我囝囝一日到黑都唔鐘意訓係到,日頭一定要抱住訓著左都要抱,一放落床就喊,一係要咩住先得,成日要打直咁抱,一係企係到,唔係就喊,但聽d姑娘講,BB兩個幾月唔應該打直抱咁多,而家BB兩個月零三週都係得58CM高,唔知係咪因 ...

58cm唔算差,有幾重呀?
我個女都有59cm,加埋體重,啱比例,bb鐘意打直抱,可以睇多啲野.

大宅

你個囝唔算矮啦, 我個囡咪仲矮得55.5cm. 佢都鐘意我地打宜抱, 如果我地唔係甘抱佢會嘈到拆天.

洋房

原文章由 KicoMami 於 07-10-26 16:56 發表
你個囝唔算矮啦, 我個囡咪仲矮得55.5cm. 佢都鐘意我地打宜抱, 如果我地唔係甘抱佢會嘈到拆天.

原來好多BB都鍾意打直抱, 我囝囝"留"眼瞓時仲要一邊直抱一邊行先OK, if 直抱 + 坐低 就會喊...:-( :-(

大宅

我個case同你好似,囝囝又係一日到黑都要抱住訓著左都要抱,一放落床9秒9就醒,跟住就喊同扭計,又係鍾意打直抱. 咁你BB夜晚肯唔肯自己瞓呀? 我個B初生頭嗰兩三個禮拜都肯,之後就唔肯喇.....:tongue: 而家晚晚都跟我大床瞓. 最慘係佢又唔肯食奶咀(曾經係滿月後食過一個禮拜咁大把) 成日都要啜住我個人肉奶咀至肯瞓,唔比佢就喊到好似世界末日咁, 比佢嗰陣見到佢個琴青樣, 直情成個隱君子咁... 唔知係咪人奶B真係痴身咁多??
P.S.而家囝囝兩個月零四日,上星期係C+到度有60cm, 早兩日去健康院量得57.5cm高.所以我估唔關有冇打直抱事,返而要睇吓個姑娘度嗰陣有冇拉直阿B囉.

複式洋房

原文章由 bear2 於 07-10-26 19:33 發表

我個case同你好似,囝囝又係一日到黑都要抱住訓著左都要抱,一放落床9秒9就醒,跟住就喊同扭計,又係鍾意打直抱. 咁你BB夜晚肯唔肯自己瞓呀? 我個B初生頭嗰兩三個禮拜都肯,之後就唔肯喇.....:tongue: 而家晚晚都跟我大床 ...

我bb同你一樣,都係要同我一齊訓﹐搞到我要老公訓落地,haha 如果唔係都唔夠位
佢有時明明訓得好"淋",不過一放落床就醒和, 真奇怪,我mummy 話我種懷bb, 不過我試過唔理﹐由佢喊﹐但係佢真係唔收聲﹐最後我投降lu...:cry:

大宅

原來有咁多曳曳嘅小朋友搞到daddy mummy冇覺好瞓. 我mummy同家姐都有話我縱懷bb,但見到佢喊到成塊面紅哂,声又沙哂,仲有好多時喊得勁得濟,喊到條氣管her her声,真係心痛死,又點會唔投降.
不過話時話,我bb瞓覺成日 ‘摘’醒,成個彈起或震哂咁.你哋個b有冇呢? 有d mummy suggest 用毛巾包實bb等作有安全感, 但bb而家大個左d手腳郁黎郁去點包實佢呀?

別墅

我個b都係咁,不過我覺得包住真係好d

男爵府

原文章由 bear2 於 07-10-26 22:44 發表
原來有咁多曳曳嘅小朋友搞到daddy mummy冇覺好瞓. 我mummy同家姐都有話我縱懷bb,但見到佢喊到成塊面紅哂,声又沙哂,仲有好多時喊得勁得濟,喊到條氣管her her声,真係心痛死,又點會唔投降.
不過話時話 ...

bear2

其實初生bb係唔識扭計既,佢地真係有需要先會咁,我個仔都係呀,初頭既時候真係唔抱就成日喊,有時bb係會覺得冇安全感,始終係媽媽個子宮住左10mths嘛。
會唔會bb個肚有風、氣ur唔到、凍、熱、肚餓、要換片........好多野其實bb都唔識表達,只係喊....所以真係要俾d耐情bb,仲有呀,當你對得bb耐,其實你會分得到佢喊咩
慢慢黎啦,bb都要去識應依個世界,仲有呀,bb大d既時候就唔駛成日抱啦,不過就要你陪佢玩囉。
好似我仔既,可以放佢係床,同佢玩玩下就可以成個鐘。有時佢自己玩手拍又可以玩半個鐘。真係好鬼得意。

有時辛苦既時候,我同自己講,bb既成長真係好快,當佢愈黎愈大既時候佢就唔鐘意成日黏住你,而係自己去探索啦。所以好好
enjoy呢幾年啦!加油

男爵府

原文章由 bear2 於 07-10-26 22:44 發表
不過話時話 ...

bear 2

你仲可以整個米袋仔俾佢,扎住bb個肚仔,當然個米袋唔可以重啦,bb都會訓得沐d,不過我整左都好小用:mrgreen:

大宅

我囝囝都係一日到黑都唔鐘意訓係到,日頭一定要抱住訓著左都要抱,一放落床就喊,都唔知點算

大宅

原文章由 KicoMami 於 07-10-26 16:56 發表

laisa,kicomami
我個仔成6.18kgs,但係得58CM,我見其他BB咁的體重都成60CM高啦,我發覺我個仔可能係向橫發展:tongue: :tongue: :tongue: ,唔得高,我亞B都係要佢坐同埋訓就喊到飛起,我真係冇晒辦法

大宅

原文章由 emmy812 於 07-10-26 17:02 發表

原來好多BB都鍾意打直抱, 我囝囝"留"眼瞓時仲要一邊直抱一邊行先OK, if 直抱 + 坐低 就會喊...:-( :-(

我個仔都係呀,又唔比我坐喎,一定要行,以為佢訓熟左諗住坐抵,我個patpat都未掂到張櫈佢就look大眼望住我 ,搞到我要等佢訓半個鐘先坐抵

大宅

原文章由 bear2 於 07-10-26 19:33 發表

我個case同你好似,囝囝又係一日到黑都要抱住訓著左都要抱,一放落床9秒9就醒,跟住就喊同扭計,又係鍾意打直抱. 咁你BB夜晚肯唔肯自己瞓呀? 我個B初生頭嗰兩三個禮拜都肯,之後就唔肯喇.....:tongue: 而家晚晚都跟我大床 ...

我亞B好得意架,就算朝早幾扭計都好,夜晚到10:30至11:00佢就一定要訓覺,佢一定要食2安奶先訓,佢夜晚就自己訓床仔架,佢唔跟人訓,夜晚佢又幾乖唔怕好似人地果d話吵百日咁夜晚唔訓,但佢就倒轉係日頭唔訓

大宅

原文章由 clementying 於 07-10-27 10:05 發表

bear 2

你仲可以整個米袋仔俾佢,扎住bb個肚仔,當然個米袋唔可以重啦,bb都會訓得沐d,不過我整左都好小用:mrgreen:

係呀bear,用米袋得架,我B岩岩出世時都有用過,佢果時真係訓一陣"摘"幾次,用左就好d,初初仲以為我地生d豬BB會食飽就訓,點知呢班豬仔豬女都咁惡搞

大宅

我個女都係成日要我行嚟行去先得

大宅

Hi Le829,
bb喜歡打直抱,會唔會有肚風,因為有壓力給肚仔所以唔喊

大宅

原文章由 LOKLOK89 於 07-10-27 10:48 發表
Hi Le829,
bb喜歡打直抱,會唔會有肚風,因為有壓力給肚仔所以唔喊

hello LOKLOK89
咁我唔知佢係有肚風呀,BB一食完奶即刻同佢掃風,佢掃兩三下就掃到風出黎,但我都會幫佢掃多陣,有時又掃極都掃唔到喎,但係BB隻眼仔係有d藍,我亞媽話佢有風喎,但我亞B日日都要抱同打直架,所以我諗佢係鐘意直抱掛

首頁

尾頁

跳至