跳至

首頁

尾頁

別墅

話說今日我要返工(返下午), 老公請左假係屋企睇仔
我係出門口前準備定仔仔d 奶粉, 入定係粉格度
等老公容易開奶
我預左二餐分量(其實一餐已夠), 一餐(7安)一格粉格

好喇...我打電話返屋企問仔仔飲左奶未
原來飲左奶喇
到我返屋企...我發現兩格粉格都係空既???
我仲以為自己產後失憶未好番
問下老公俾左幾多餐奶亞仔飲
佢話一餐lor
咁我問頭先個粉格有幾多格有奶粉
佢話兩格
咁我即刻發晒癲咁問佢係咪兩格倒晒落奶樽到俾亞仔飲
佢話係...仲問我兩格加埋唔係7安咩????????
我果刻真係火到黎
狂鬧佢....我次次出街開奶用粉格都係一餐一格, 幾時見我一餐兩格???

我狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧狂鬧

宜家亞仔一餐飲左14安奶(用7安水開)
好擔心亞仔腸胃受唔住, 又驚佢開唔到大
頭先仲覺得佢有d 燒....(唔知係咪心理作用)

我宜家仲好嬲呀!!!!!!!!!!!!!!!!!

別墅

亮媽,好明你嘅心情,比著係我都嬲爆!D男人有時真係冇common sense架,我老公咪又係!我地呢D放假先接B返home嘅,嗰幾日可以成日對小慧媛真係super happy,但亦super tired!因為我真係覺得老公唔係咁幫到手,冇論出街or stay at home,只要小慧媛一cry 或扭佢淨係識叫我,佢好似成日好束手無策咁,唉,BB都9個幾月大,點解都唔可以令我對佢睇BB有多D信心!仲有次我地同小慧媛响大床玩,我去厠所,沖厠時聽到老公拖鞋聲,以為佢抱左BB出廳玩,點知我出來見到原來佢失左魂咁由得小慧媛响床自己出去厨房攞野!!!嘩,好彩小慧媛好投入玩緊玩具,otherwise如果跌左落床我唔知點算!睇BB好似佢D危機意識咁飄忽真係:-( :-(

別墅

男人真係比較粗心大意ga
亮爸試個睇住亮亮由大床跌落地下
跌到塊面瘀晒!!!!!!!!!!!!!

我又係發晒癲咁鬧佢~

我地呢D放假先接B返home嘅,嗰幾日可以成日對小慧媛真係super happy-------> 係呀, 不過真係好鬼攰~(攰都攰得開心既)

子爵府

唉, 我老公咪一樣, 平時就係我同婆婆湊亮晶晶, 亮晶晶見daddy既時間又少, 所以daddy掂下都唔得, 聖誕節果日daddy放假, 無帶亮晶晶返婆婆到, 亮晶晶訓左, 我係廚房洗洗下碗, 聽到亮晶晶喊, 就叫daddy開奶比亮晶晶飲, 我諗住daddy會餵亮晶晶飲奶啦, 點知一陣又聽到亮晶晶係房勁喊, 我就9秒9走出黎, 原來daddy係有開奶, 但係佢開完就放係梳化, 自己就坐係梳化睇電視, 我就即刻話daddy開奶都唔比個囡飲, 仲係度掛住睇電視, 所以我覺得有daddy係屋企我就勁辛苦, 又要照顧大又要照顧細:-( :-( :-(

大宅

男人湊BB,勁吾放心....:tongue:
真係吾知點講.....:tongue:

子爵府

原來daddy係有開奶, 但係佢開完就放係梳化, 自己就坐係梳化睇電視,
真係吹漲?-(

原文章由 Pooh529 於 07-12-29 11:32 發表
唉, 我老公咪一樣, 平時就係我同婆婆湊亮晶晶, 亮晶晶見daddy既時間又少, 所以daddy掂下都唔得, 聖誕節果日daddy放假, 無帶亮晶晶返婆婆到, 亮晶晶訓左, 我係廚房洗洗下碗, 聽到亮晶晶喊, 就叫daddy開奶比亮晶晶飲, ...

侯爵府

HB 咪又係, 只識用口叫我, 對手癈左甘!

"HH 係咪要換片喇? 幾點飲奶? 食粥仔未?" 問完就算, 又係由我做!!

複式洋房

回覆 #5 as_sheep 的文章

律媽

Chritmas party 見到 律爸 不是太差ga.

大宅

亮ma唔好嬲......jamie 返,亮亮咁叻無事既....喂,話時話,我地唔係有約既咩??果日做咩唔 我呀??next wed我見工喇,如請左我就無得成日出街呢.......

我mami寫左個blog比我呀,得閒黎睇下呀.....http://hk.myblog.yahoo.com/jamiequeenie/

複式洋房

我都有此同感,你比我好你老公仲識開奶而我老公,斷了擥一樣,廢人一個

原文章由 Pooh529 於 07-12-29 11:32 發表
唉, 我老公咪一樣, 平時就係我同婆婆湊亮晶晶, 亮晶晶見daddy既時間又少, 所以daddy掂下都唔得, 聖誕節果日daddy放假, 無帶亮晶晶返婆婆到, 亮晶晶訓左, 我係廚房洗洗下碗, 聽到亮晶晶喊, 就叫daddy開奶比亮晶晶飲, ...

大宅

好媽媽勳章

我老公係識做(開奶同換片) 但係佢見我响度佢唔會做, 叫佢做只會叫我等一陣, 結果咪又係我做. 不過依家學精o左, 如果凈係得我同老公, 我會死忍難忍, 就算阿仔喊到拆天都唔理, 等到我老公覺得煩佢自己就會做(當然得我同阿仔兩個一定唔會啦!) 咁樣其實係局我老公去做, 因為阿仔佢都有份, 所以有時難為阿仔一次半次都要.

大宅

佢極其量就係做到咁咋...吾好只係睇表面....當然如果要數...真係可以數好多好多.....其實湊BB呢樣野,真係女性的天職,男人真係吾係呢"飯"law.....如果咁諗....就吾會覺得佢好差....當然從女性角度,梗係對佢有期望,希望佢可以幫到手,結果就會失望同吾開心.

原文章由 LaLamimi 於 07-12-29 22:50 發表
律媽

Chritmas party 見到 律爸 不是太差ga.

[ 本文章最後由 as_sheep 於 07-12-31 00:33 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

認同,所以我呢排不斷同自己講,無期望就唔會有失望,亦唔會令我覺得佢討厭或唔緊個仔而嬲,所以唔會旨意佢,有咩自己做咗去,反而好過d。
原文章由 as_sheep 於 07-12-31 00:19 發表
佢極其量就係做到咁咋...吾好只係睇表面....當然如果要數...真係可以數好多好多.....其實湊BB呢樣野,真係女性的天職,男人真係吾係呢"飯"law.....如果咁諗....就吾會覺得佢好差....當然從女性角度,梗係對佢有期望,希 ...

男爵府

我老公咪一樣,又係咩都唔搞!不過自從我上次話過佢"你咁少理佢,你連想點,要d咩你都唔知呀"佢就好左d啦~不過所有家務都仲係我做晒,做到隻狗咁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

唉~自從我接返個仔返屋企, c6就唔多願理個仔, 成鬼日俾面色我睇, 好似我掛住理個仔唔理佢咁 :tongue: 我本來諗住SAT得我睇bb, 叫工人SUN放假, e+我都要試下要工人放SAT, 等大爺佢SUN有得做大爺 :tongue:

複式洋房

睇來我老公算幾好喎。佢放假時會幫手換片、開奶、餵奶/粥同冲凉,好間唔中會洗埋奶樽。

別墅

我老公好經典...唔識從教訓中學習ga...
今朝又攪到佢整親個頭!!!
我又發晒火咁~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

對住d男人真係
原文章由 ulam 於 07-12-31 10:27 發表
我又發晒火咁~

子爵府

BB無事吖MA

原文章由 ulam 於 07-12-31 10:27 發表
我又發晒火咁~

子爵府

d老公只係識叫人生bb, 生完佢地就唔理, 可能佢地覺得搵$$返黎就大晒咁,完全唔覺得照顧bb都係佢地既責任之一, 我老公平時就無咩野(佢係一d都唔理亮晶晶, 又唔會同佢玩), 但係亮晶晶一有事就怪我or勁話我, 其實有時佢又一d都唔了解亮晶晶, 只係識得話我

首頁

尾頁

跳至