懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有了bb 6-7週, 上星期五開始流粉紅, 到星期六晚, 更流紅色帶點血粒的東西, 星期日一早入急証, 個醫生照超聲(照肚), 話見到個胎, 但沒有心跳又看不清楚, 話已經無左的機會很大!:-(
安排了星期三入院再做檢查, 如果真的沒有了便要做手術!:-(
我流血的量大約等如是月經第四天的量, 肚沒有痛, bb真的沒有了嗎? bb就這樣走了嗎?
醫生說我做不了什麼, 只有等...
我今天還斷斷續續的流少量的血....:-( :-(

[ 本文章最後由 sulamita 於 07-12-31 10:39 編輯 ]

禁止發言

複式洋房

奇實星期三入院做詳細檢查, 如果個bb仲係度, 未有心跳我都會等。
剛剛打了電話給中醫, 佢話肚無痛, 都仲有機會可以試下安胎!
我就有點不知如何是好!
老公就傾向自然發展, 如果bb真的長唔到, 咁由得佢走都應該...
非常無助啊!

大宅

可能個bb真係太細咋, 等下先啦, 可能重有機會, 不要信哂政府醫生, 或者睇多個醫生聽下意見

複式洋房

我都係咁諗, 不過出血仍在進行中...
每一次去洗手間見到d血, 希望就小了一點...

原文章由 meimei333 於 07-12-31 11:24 發表
可能個bb真係太細咋, 等下先啦, 可能重有機會, 不要信哂政府醫生, 或者睇多個醫生聽下意見

大宅

咁你有冇食安胎藥或打針之類, 之前我作小產私家醫生開些藥俾我, 休息下就沒有流粉紅野啦

禁止發言

複式洋房

政府同c+個醫生都話食藥係無用的, 中醫就叫我去睇佢, 話肚無痛可以試下安胎, 你們的看法如何?

原文章由 meimei333 於 07-12-31 11:46 發表
咁你有冇食安胎藥或打針之類, 之前我作小產私家醫生開些藥俾我, 休息下就沒有流粉紅野啦

複式洋房

陳家大少奶:
我都有這個想法, 補好個身體, 下一次再努力, 但不竟就不捨不得這個小寶貝啊!
:-(

原文章由 陳家大少奶 於 07-12-31 11:49 發表

我初初都係怕 bb 郁下就無左,很多憂慮,後來老公話如果佢咁弱,都吾適合出世,bb會受罪!想想下,都有道理!我地其實無乜野可以做!

複式洋房

你現在應該:
1) 一定要訓床休息, 盡量放鬆!
2) C+醫生攞安胎medicine
3) 去看有信譽既中醫
如果安胎medicine真係一d用都冇, 就唔會有呢隻medicine在世上啦, 又點會叫"安胎medicine"!

男爵府

sulamita,我明白你的心情,因為我的情況同你差不多,早兩日流啡,結果第一次睇婦產科,點知又係照唔到bb心跳,醫生仲同我講我唔洗瞓床,因為冇乜嘢可以做到,聽到醫生咁講,我都好擔心同唔開心,宜家等緊睇第二個醫生,希望到時bb有心跳啦,
你都唔好太擔心,會影響bb架,互勉之

原文章由 sulamita 於 07-12-31 10:20 發表
我有了bb 6-7週, 上星期五開始流粉紅, 到星期六晚, 更流紅色帶點血粒的東西, 星期日一早入急証, 個醫生照超聲(照肚), 話見到個胎, 但沒有心跳又看不清楚, 話已經無左的機會很大!:-(
安排了星期三入院再做檢查, 如果 ...

子爵府

睇多個c+ confirm下先啦

如果真係唔得就唔好勉強, 可能呢個b同你無緣, 休養好身體再來過啦

伯爵府

好媽媽勳章

冷靜些,保持平常心。如果個胎係唔教康,留不住也沒辦法。不知你是否超陰道超聲波?因為現在BB細,照陰道超聲波是最好。而且我認識有人一路都出血到生,所以不要緊張,是你的就是你的!
原文章由 sulamita 於 07-12-31 10:20 發表
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

伯爵府

我陀到7個星期時都有出血既現象..但私家醫生都有比藥我食 (止血既) 同埋另一隻要塞係陰道既..佢話係黃體銅 (咁上下名喇..) ..打左一枝針..係安胎架..跟住佢仲要我休息..寫左兩星期假比我...依家我就快陀到8個月喇..

你不如搵多個私家醫生睇下喇..

子爵府

食安胎藥係幫助陀穩個bb,我之前聽過一個o係中醫o個度做o既姑娘講,飲左安胎藥,會令個子宮擴大d,等同於令bb o係入面住得舒服d咁解,如果係bb本身唔健康,安胎藥都係幫唔到佢o既~

大宅

我同其他 mami 都建議你搵多個 c+ check 清楚, 始終 bb 太細可能只係未聽倒心跳都唔定, 唔好擔心太多, 因為你情緒唔好只會對個胎有負面影響!
我就係見紅見到生既 mami, 由 2 個幾月知道有左開始一直到 8 個幾月都斷斷續續見紅, 開頭一去 toilet 見到成灘血真係喊住衝出黎叫老公同我去急証架, 但係學其他 mami 話齋, bb 係你既自然會留低, 唔健康/太弱既話夾硬要留住佢就你同佢都會辛苦, 做哂你可以做既野 (休息多 d, 打安胎針, 睇多另一個 c+ 等) 之後一切順其自然啦... bless u

子爵府

畀面勳章

我呢排阿囡有事冇上msn...咁o岩係呢度見到你,你冇野丫嘛,見到我回post打比我丫,你去邊間e院呀?你快d入黎睇左中醫先啦,使唔使我陪你?你拎幾日假休息下啦,o岩o岩先飛完,一定係呢排少休息ja,冇事o既,打比我呀!同埋而家週數咁少照肚唔準架!照陰道照聲波啦!

[ 本文章最後由 yan511229 於 08-1-1 01:47 編輯 ]

大宅

我好早期嗰陣睇個私家醫生,佢話我個胎唔識生長,又話冇心跳,已經寫咗紙俾我做刮宮。但我覺得佢太武斷,所以諗住遲多一兩個禮拜去睇另一個醫生,點知中間嗰段時間,我突然流血,所以迫住去睇急症。之後就照倒有心跳,而且個西醫同我打咗支安胎針。後尾我都有去睇中醫,佢開咗啲"阿膠"俾我飲,同埋一啲安胎藥,飲咗一個禮拜就冇再流血。
"阿膠"有止血功效架~~不過要戒凍野~否則又會多返啲血~

大宅

唔好擔心啦,呢度好多媽咪都suggest你睇多個doctor先可以作準,你而家唔好咁唔開心住,真係會影響到你自己同bb架! 你同bb都要加油呀!

男爵府

如果仲有一絲希望都唔好放棄, 揾多個醫生睇會好D.
我以前都試過胎兒無左心跳, 個醫生要我隔2日即刻去做人工流産, 唔比我隔一個禮拜再CHECK多一次. 因為佢話Booking full晒佢無時間. 但去到手術果日, 做手術的又係另一個醫生:tongue: 仲要係我响做手術前開口叫佢幫我再照多一次BB係咪真係無左心跳. 但一開始照畫面黑蚊蚊, 原來個醫生唔記得開機. 真係亂嚟.
而家唸起好後悔, 覺得個醫生太草率太求其, 如果我當時有去第2間睇過, 就算結果一樣但起碼個心舒服D:cry:

首頁

尾頁

跳至