婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上來BK又好, 同朋友傾計又好, 成日都會有唔少頂99唔順既分享..
當中有的方法我覺得超級重要同有用.. 值得分享下..

1. 千祈唔好同住.. 入得人地屋企就得跟人地規則.. NO WAY!
2. 唔好俾99湊BB.. (不過呢個好難.. 因為我都唔成功.. 輸了)

3. 由拍拖開始就要堅守自己底線.. 唔好做壞手勢..
拍拖時我都無討好我99.. 我上佢到食飯最多幫手開檯收檯.. 點都唔會洗碗..
要知過門都係客.. 有咩要做都由返C6做啦..

4. 不過基本禮都一定要做足.. 就算嫁左每年端午,中秋,做冬,新年,生日都有禮到..
去旅行手信都唔少得佢個份.. 理得佢岩唔岩用鍾唔鍾意.. 做好自己..

5. 唔好有任何金錢關係.. 就算我個仔99湊.. 佢要收咩錢我都唔會自己出手俾..
C6同佢自己計清楚佢地既事.. 要佢問我羅錢99又未必好受.. 要我習慣俾錢佢使我又唔得..

6. 唔好比較.. 唔好比較佢對邊個好的當唔當自己外人.. (因為我好接受做一個外人.. 事不關己己不勞心)
都唔好比較佢同自己父母.. 因為唔比都知道佢地永遠差好多皮..

7. 堅持一家一主.. 去佢屋企佢話事.. 來我屋企我話事.. 不過呢樣野一定要同C6妥協左先..
唔會放鎖匙俾99自出自入.. 都唔做佢上來做我家務管我家事.. 要知做開左好難收返..

8. 無咩事都唔好整咁多兩親家聚會.. 唔使大家知大家咁多.. 唔使比較.. 唔使有是非.. 唔使自己攪咁煩..

其實一定仲有其他有用TIPS.. 各位MAMA可以再加上去比意見呀~!

funbi0816  認同  發表於 14-9-7 21:05
WHCS  認同  發表於 14-9-4 10:22
peggypeggy820  好  發表於 14-8-31 21:24
emmyccemmycc  讚同!  發表於 14-8-29 14:01

大宅

回覆 Luckyhf 的帖子

除咗第2點我全部都有做, 所以我同99相處都幾好, 起碼相敬如賓

1. 千祈唔好同住..
婚前99已經強調唔好一齊住, 婚後C6搬咗得99一個住, 所以我成日叫C6同我搵99飲茶食飯

2. 唔好俾99湊BB....
無辦法啦, 我兩公婆都要番工, 屋企又容納唔到多個工人, 唯有俾99湊B啦.
阿B宜家6個月大, 99除咗緊張啲之外, 對阿B都好好. 我自己又順德人, 見阿B健康就無所謂.
有時覺得99有啲過份咗, 咪暗啞底同C6講, 叫C6同99講囉

3. 由拍拖開始就要堅守自己底線.. 唔好做壞手勢..
拍拖時我都無特別討好我99, 都係幫手開檯食飯, 同埋通常出街食, 費時99咁辛苦要煮

4. 基本禮都一定要做足.. 每年端午,中秋,做冬,新年,生日都有禮到, 有時仲係自己親手整俾99食添

5. 唔好有任何金錢關係.. 99份家用, 一向係C6俾. C6俾幾多我唔會太過問, 但從來只有多唔會少, 因為知99幫手湊BB其實好辛苦, 仲另外煮埋飯俾我地食

6. 唔好比較.. 問心我自己都唔可能當99係自己阿媽, 又點可能要求99對自己好似自己個女啊

7. 堅持一家一主.. 反而係我99覺得要咁, 我99上我屋企湊B都唔會要我地另外俾鎖匙佢

8. 無咩事都唔好整咁多兩親家聚會.. 從來都無, 因為我99唔喜歡應酬其他人

複式洋房

回覆 SillyApple 的帖子

係呀~~~ 做到個8大點就真係無咩問題~~~
雖然我都係99湊B.. 我同你一樣知道佢真心對BB好.. 所以有時小小野我都會提自己唔好執著~~

珍珠宮

回覆:對待99 的 8 大守則

我淨係做到樓主講既第七點

venusbbb  也好,呢點好重要   發表於 14-8-31 07:00

男爵府

唔一齊住就最好,大時大節見下面就最理想。
做人,5好難为自己

翡翠宮

第一點唔同住就已經少好多問題,不過你講嘅都好有道理

男爵府

引用:唔一齊住就最好,大時大節見下面就最理想。

原帖由 nanaaixi 於 14-08-29 發表
唔一齊住就最好,大時大節見下面就最理想。
yes,依加就係甘
但驚遲下生左之後,99會成日搵藉口上來

flowerbabe  我就係咁  發表於 14-8-30 16:40
bubuprincess  一定會...  發表於 14-8-29 12:53

子爵府

我除左第4,其他全部做到

amyzzzzzz  X2  發表於 14-9-7 11:44

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

八大守則可以用四個字形容---保持距離

大宅

認同樓主以上8點, 好彩我都做到. 有時問題出現的原因就係99想搬來住同想爭BB來照顧, 同埋話就話係一家人但真係唔好上當, 自己心中有數唔好比較就最好. 對住99, 我而家都會抱應酬心態, 間中見下面就算, 可能大家都唔係咁鍾意大家, 但至少表面OK, C6又唔駛受氣

珍珠宮

引用:回覆 Luckyhf 的帖子除咗第2點我全部都有做

原帖由 SillyApple 於 14-08-29 發表
回覆 Luckyhf 的帖子

除咗第2點我全部都有做, 所以我同99相處都幾好, 起碼相敬如賓
我想講,就算幾多守則,都要99肯配合嘅!

我除左未生bb,其餘我好似你咁,做足有突!不過我99真係令我無氣透,連未生bb,佢都可以話我湊b有問題!依加我唔想再同佢講野!唔想再理佢!

水晶宮

hashtag影視迷勳章

除咗第4點,因為每次買嘢比佢,都會比佢話,又話用唔著,又話唔食,又話比番我,所以我以後都唔買嘢送比佢,只係會係過年時買盒禮盒上去

Bubeau  我99都係咁!  發表於 14-8-30 19:10

複式洋房

回覆 bubuprincess 的帖子

係呀~~
真係唔好太上心.. 當應酬就最岩聽..
認真就輸了~~~~~~~~!

大宅

第6點我真係覺得好好好岩!!

男爵府

除第4點,全部做齊
同c6協議左大家理返自己媽媽,所以唔會送禮俾99。但亦唔會過問c6有無送俾99,如果有送會送咩等等。同樣,c6無權過問我送咩俾我父母。

男爵府

我暫時未有小朋友,所以(2)唔知最後會唔會失守。但已多次同c6做planning時,係請工人姐姐,我媽媽嚟幫手,希望最後無變啦。

而(7),因為之前層樓係我識c6之前佢自己買落,所以鎖鑰99一早有,俾咗就收唔番架啦,我初時都擔心99會自出自入。好彩嘅係,喺我呢個外人嫁入去之前,因為99好開心個仔靠自己買咗樓,成日帶啲親友上去好似示範單位咁參觀,自出自入,俾c6知道醒咗佢一鑊,再話一係就收鎖鑰,一係就咪再自出自入。99當然選擇後者啦.....所以之後上嚟都係攞湯嚟,亦會知會c6一聲。嚟緊我哋換樓,希望....可以唔使再要俾鎖鑰佢啦,我驚佢又話要攞湯嚟,要我哋配鎖鑰俾佢.....有咩好辦法?

男爵府

回覆:BabyFungT 的帖子

同佢講,要飲湯你地會上佢度飲,唔需要拎過黎。
key 俾不得。俾左就收唔返。
我都堅持唔俾key, 同c6講俾一次key就換一次鎖,但要扣c6錢。

男爵府

引用:上來BK又好,+同朋友傾計又好,+成日都會有唔

原帖由 Luckyhf 於 14-08-29 發表
上來BK又好, 同朋友傾計又好, 成日都會有唔少頂99唔順既分享..
當中有的方法我覺得超級重要同有用.. 值得分 ...
加多條

9.
唔好俾自己電話號碼99,亦唔好要99電話號碼。
有咩事叫佢打俾自己個愛兒,唔好打俾我要我傳話。假如佢搵唔到自己愛兒,同樣我都未必會搵到。所以打俾我都無用。加上無野同99講,所以無必要交換電話號碼。

阿流  我初初失守呢點,後來   發表於 14-8-31 10:30
toyamis  認同,我未來老爺問我   發表於 14-8-30 11:32

男爵府

我都係冇做第四,因為我買咩都比人話,我唔送野比你,我生日亦唔使你地送野!非常環保

大宅

回覆:Luckyhf 的帖子

首頁

尾頁

跳至