單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係呢段婚姻中,我覺得好辛苦(女~香港,男~大陸),我經常唸,如果距死左甘咪好囉,唔使我煩,唔使我驚,唔使比對女怨,唔使面對距.(當然如果距真係死左,我一定會比而家更痛苦,我都唔想甘黑心見到呢個結果.)拍拖果陣距真係對我好好,好好.結左婚4年喇,距依然口口聲都話一直以黎都甘愛我,但我已經感覺唔到.距話距都想將最好ge野比我地,但距而家無能力.但甘多年黎,我唔知距為我地做過d咩,或者距個心真係好想對我地好好.講錢,一個月賺得$1000,3兩個月過黎一次,除左搭車,買其他野過黎,剩下幾百或成千俾我,俾完我,然後買野比囡囡,買零食,或出街食飯咩都係我比,除返條數,比左錢我等於無比.講樣,又高又瘦,1米7幾,90斤.講學歷,f.3.講技能,電腦係最叻的,係大陸ge網吧做網管.講口才,直接(偶爾用詞有刺),不顧人感受.講人緣,除左同事,都沒朋友,沒交際.講孝順,24孝啦,見我買防曬油,距都要買返支比距阿爸.平時已經黑口黑面,面對我d親戚朋友都係甘,整到人地話以後都唔會去距屋企穩我玩啊,傾計啊,通宵啊等.我屋企人勁唔中意距.對我黎講,距ge衣食住行,生活習慣,甚至係距做ge每一件事,我都勁唔滿意,所以我成日話距,希望距可以改善下.但距話我煩,之後每次同距一齊見距做左d唔好ge野,我都好嬲甘唔出聲,唔理距.甘距又話我咩都收埋唔同距講,總要次次係甘同距因為呢d事而嘈離婚.結婚4年喇(有bb先結婚),結婚前夕,我唔開心到喊,因為距地過ge大禮,好唔體面,整到俾人講.結婚當日,我勁想逃婚,不過無勇氣,如果有人帶我走,我一定會走.結左婚,距阿爸問我屋企人借錢,勁唔比面我,又叫我叫屋企人將人地d人情拎黎找酒席錢.同距講返呢d事,距竟然同我講"真係無辦法先甘做."(聽左,我無出聲,因為我係一個唔識辨駁ge人).後黎更比我知道距屋企人從來無反對我同距一齊,原來係因為距地勁想距地兩個仔都可以落黎香港.bb出世,距第二日先黎(遲搞証件).距走左,距阿媽總未到,我返左屋企第二日又去醫院,整到我媽連工都唔返幫我湊bb,我覺得非常之對不起我媽媽.bb改名,原來距父母一早已幫bb改左,整到我一早幫bb改ge名落空.我同距講返呢個問題,距一d支持都無,只話"你中意啦."夜晚從來唔會主動起身沖奶,即使係我生左ge一個星期,一日總要訓十幾個中先夠.bb喊,可以半個中都唔理.我叫距叫距阿媽d bb粥煮爛d,"距當住我面話"d粥煮爛d喔!'激到我想死.當住我面係距屋企人面前話我爸係老骨頭.勁唔尊重我同我屋企人.但我係唔敢發脾氣(係距屋企人面前).好多好多ge回憶,都成為我ge陰影.等距黎到,我總要有心理準備出去返工,等距阿媽黎幫我湊bb.因為距父母離婚,距媽無家可歸.這也是她們兩母子無同我商量過ge事.雖然距而家唔會再甘唔尊重我屋企人,但仍覺得距問題多多.最近鬧過交,我叫距去cut左張申請緊ge單程証,距講左好多野,最後距同我講"拎單程証ge時候,你唔陪我去,係拎唔到架!"
有一個朋友同我講,唔好俾距黎,等距黎到,你地實有好多野嘈,等距落到黎,係咪真係會穩到野做,做到又夠唔夠支出?如果距有心比你地過好日子,一早就應該係大陸學d野充實自己,唔通因為無錢,就只可以穩份打公仔做?
我都好煩,我都唔知應該點做,如果話離婚,我又唔知點去面對父母,又驚比人睇唔起,又驚對女唔開心,而且我真係唔想過住呢d生活(經濟上的問題,大家應該明架喇).想距落黎,都係希望對女有個完整的家,唔使比人笑.經濟上有個依靠,唔使抬唔起頭做人,自己又可以出去做野,幫補下.我都知道白呢d大家都好明白,但點樣先係一個最明智ge決策呢?
請大家比個意見啊!!我真係好煩啊.(大家唔好問我愛唔愛距,呢個問題我都唔知道,如果唔睇經濟,我覺得無距好過有距.)

洋房

我本人覺得遠距離愛情係冇好結果~~~離婚係遲早既事

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

跟本由始至終你都係睇唔起佢,
啱啱開始拍拖時就愛得轟轟烈烈乜都唔理,
到激情過後就要面對現實啦,
佢對你好唔好外人好難講囉,
以你所講o個d都只係男人粗心大意咁ja,又唔可以講話對你衰囉,
一句講晒只要無錢就勢係假,如果佢有錢有家用俾到你以上o個d又點會係問題呀,
大家都係成年人,我諗要一個人為左遷就自己而去改變其實都好難同唔應該,
你話佢想落來香港,咁又係人之常情呀,無論愛唔愛你佢想來香港都係正常呀,
總括來講我覺得你老公除左係無錢ge大陸人之外又無乜問題喎,
但呢一點你當初都知ga啦,你都要選擇佢而今日來後悔就真係唔怪得人啦,

你同我ge情況都好似,只不過我老公係香港人,
如果大家之間有左yin棄或睇唔起咁就一定唔可以做得到夫妻,
個個都識得講兩公婆要互相遷就,
但如果兩個人之間出現左女強男弱,女富男貧,女勤男懶ge局面之後,往往就會有好多磨擦出現,而磨擦過後就會係感情破裂,
當初我都係唔理屋企人ge意見決定結婚,
而家我地兩個分開左,我好內疚同媽媽講左,我唔怕任何人點睇我,我只係唔想愛我ge屋企人傷心同擔心,
估唔到媽媽佢好明白我同支持我,佢只係同我講:跟住個擔唔起頭家ge男人倒不如靠自己,

我咁講唔係要你同佢分開,因為個個人ge情況都唔同,我只係想話如果你唔想分開就要好好地改變下兩個人ge相處之道,雖然係好難,但當初條路係你自己撰ge,今日你都要三思而後行,如果再係咁樣落去結果就只會分開,
暑假.....咁就過咗一半啦.

民房

其實你都講到佢咁差了,乜你仲可以繼續落去咩??點解要介意別人點睇你呢?你係為別人而活?講真,你數臭佢咁多嘢,我個人認為你已經唔愛佢了,做乜仲要勉強落去?你以為咁樣係為咗小朋友好咩?唔覺囉。。。。。。。。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實你由識佢個一刻都知道佢係點嘅人
但點解你而家係度講佢嘅所有不是呢???
可唔可以繼續只有你自己先知
我地呢d外人講唔係你自己嘅決定

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我覺得如果認為做錯事

改正佢就得囉 !

如果你認為行錯路!

你就行返轉頭就得!

如果係正確

唔係應該要一直向前嗎?

我年紀都係三十出頭

可能好多嘢我都未明白

但係為什麼要行一條為難自己的路

P.s 只係小兔的個人處事方法 事情始終要自己選擇
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

別墅

楼主,我又来了~
点讲好呢,我看了以上的妈咪建议,他们都说得很中肯~人家说宁教人打仔莫教人分妻,但我自己一句心底话阿,你别介意!人活着是为了什么?我的答案其中一个元素是开心!假如生活在痛苦的边缘的话,又何苦呢?如何才能创造开心,你就要自己想清楚了!改变他?改变你自己?还是。。。。。。。
是你就是你,不是你勉強都無用~

複式洋房

嗯,好多謝大家ge意見.不過大家都誤會左一d野.我同距都係好細個時係一齊(6年班左右),每逢假期我會返去大陸幾日,當時我有兩個好朋友係果度,我返去都係為左同距地玩,當距地唔同我玩時,例如夜晚,我就會穩距.所以係拍拖果時,我都只係掛住玩,邊有唸住結婚.甘少時間ge相處,自己係個點ge人都唔知,又點會知距係一個點ge人.至於點解我會係結左婚之後數落距甘多野,就係因為結左婚之後先有時間同心去睇呢個人,所以先會係甘jie.

民房

其實我覺得佢冇乜變到,以前都係咁嘅啦.依家係你自己開始睇佢唔順眼,做人都係現實d好,你講到佢差到咁咯,其實有冇諗吓你自已係佢心目中又何嘗唔係,你自己有冇諗諗為何會變成咁???
自由,我需要自由地生活,請不要嘗試控制我,不要將我當成你的扯線公仔,我不會為你而放棄自我,永遠都不會...........

禁止發言

畀面勳章

禁止訪問

大宅

其實睇落你老公唔算衰到離普,我以前個唔單此有大部份你老公的缺點....佢不單此無比家用我仲成日堵錢,又講大話(個時我個b仲未滿月)

複式洋房

原文章由 wingcma 於 08-1-21 17:47 發表
其實我覺得佢冇乜變到,以前都係咁嘅啦.依家係你自己開始睇佢唔順眼,做人都係現實d好,你講到佢差到咁咯,其實有冇諗吓你自已係佢心目中又何嘗唔係,你自己有冇諗諗為何會變成咁??? ...

比你甘樣問一問,令我唸到一d野.或者大家都無變,只係環境變左.以前唔使唸甘多野.但而家係要雙方一齊去面對生活上每一個問題,而大家ge立場都唔同.例如:我覺得無論而家ge環境係點樣都好,兩公婆都要為將來計劃一下,從而有個目標,就算將來沒辦法實現,起碼係呢一刻,兩公婆都可以為將來而努力.而距就唔係,成日話我唸甘多做咩,係你ge就係你ge,唔係你ge就唔係你ge.

複式洋房

原文章由 阿毛毛 於 08-1-21 17:52 發表
咁姐係你未清楚佢為人係點就因為有bb而嫁左比佢?
如果你真係咁唔中意佢覺得佢好無用咪離婚囉,數佢咁多缺點出黎都無用

係呀,你講得岩啊!! 同埋果陣時,大家都沒遇過生活上ge問題,點知距處理問題會係點.識距果陣時都fell到距屋企好似幾有錢下,距又好似一個大少爺甘.我總記得果陣時距間房好整齊,好干淨,嘩!真係從來都沒見過人地間房會甘囉.總以為距真係一個好講究ge人添.果陣我地見面ge時間好少,見到面昤唔係訓覺就係玩電腦,真係好平凡,點睇得出距係一個點ge人.結左婚之後先知距原來係無睡不歡ge人(係指距好中意訓教,一日可訓10個鍾或以上),拍拖時唔係甘架嘛.就連食飯都可掉低我同距屋企人一齊食.
離婚,真係講甘容易咩!!如果係距同我講離婚甘我就無所謂啊!

複式洋房

原文章由 suma607 於 08-1-21 20:30 發表

咁你果時同佢相處既時間都係差不多嗟
你而家會有更多時間同佢相處嗎
唔通當初你無諗過你同佢結婚後,會聚少離多架咩
淨係呢點已經係好大問題啦
如果你話我知你當初無諗過呢個問題既話
咁你未免做事太草率左啦:c ...

試問一個讀緊f.3ge細老女會唸到幾多野?
我覺得聚少離多唔係一個問題囉.問題係距從來都無為我地唸過囉.淨係唸到第日落到黎先補償比我地.如果距係為我地ge,唔係好應該係果邊學返一門手藝咩?(我有提過距,不過距話無錢.但我相信,如果距真係為我地想,如果距肯同距屋企人商量,甘呢一個一定唔會係問題.)

複式洋房

原文章由 BB.B 於 08-1-22 00:11 發表
其實睇落你老公唔算衰到離普,我以前個唔單此有大部份你老公的缺點....佢不單此無比家用我仲成日堵錢,又講大話(個時我個b仲未滿月)

聽落又係喔!

禁止訪問

公爵府

原文章由 80999121 於 08-1-20 02:50 發表
係呢段婚姻中,我覺得好辛苦(女~香港,男~大陸),我經常唸,如果距死左甘咪好囉,唔使我煩,唔使我驚,唔使比對女怨,唔使面對距.(當然如果距真係死左,我一定會比而家更痛苦,我都唔想甘黑心見到呢個結果.)拍拖果陣距真係對我 ...

一個月賺得$1000,3兩個月過黎一次,除左搭車,買其他野過黎,剩下幾百或成千俾我,俾完我,然後買野比囡囡,買零食,或出街食飯咩都係我比,除返條數,比左錢我等於無比

佢對你已經唔錯

點解唔想下佢係深圳都要支出, 2-3個月來香港來回車費, 都有幾百或成千俾你

不要將$想得太大, 一個男人肯將賺錢的大部分給你, 已是不錯

首頁

尾頁

跳至