懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我做咗5次IVF成功懷孕,依家20週
本來諗住順產,但諗諗下又怕順產過程唔順利,萬一到時有咩閃失會影響到BB,所以又想去開刀
不過不聽聞開刀對BB心肺功能無咁好,依家心大心細

之前問過醫生,佢又講到順產同開刀各有各好,無咩定案...

大家點睇?

男爵府

引用:我做咗5次IVF成功懷孕,依家20週本來諗住順

原帖由 LuyiuLady 於 14-09-10 發表
本來諗住順產,但諗諗下又怕順產過程唔順利,萬一到時有咩閃失會影響到BB ...
順產啦。。之後照顧bb 都方便d

男爵府

本來諗住順產,但諗諗下又怕順產過程唔順利,萬一到時有咩閃失會影響到BB ...
而且風險2 樣都有,點解唔自然d?

男爵府

meow625 發表於 14-9-10 13:49
而且風險2 樣都有,點解唔自然d?
順產風險係BB到開刀風險係媽媽到

岩唔岩?

大宅

回覆 LuyiuLady 的帖子

U have been thru 5 times IVF, go with C section seems better in my opinion. Plan everything and minimize risk. Natural birth is good, but in your case, i would prefer C section.

禁止訪問

回覆:自然分娩 VS 剖腹生產

男爵府

引用:Quote:meow625 發表於 14-9-10 13:49 而且

順產風險係BB到開刀風險係媽媽到

岩唔岩?
其實如果你去c+,順產都係好安全架

男爵府

開刀對bb 一定最安全, 順產媽媽復完快, 但我年紀唔細無運動開平時上兩層樓梯都索氣。。如果順產我怕焗到bb 所以一開始我都唸開刀, 過程好peaceful, 無後悔, 有機會有下胎都會開刀!

大宅

回覆:LuyiuLady 的帖子

我覺得開刀好安全好舒服呀,有能力嘅話就開刀啦,無謂自己太辛苦

伯爵府

開刀係38w開,係有機會肺無咁好,係事實。我2個仔都係開刀,係食奶同理身啜係無咁好力。
順產,真無足足足月成熟自己出來。
2樣都有风險。
做左5次,我會選擇順產政府。

公爵府

順產或開刀要聽從醫生建議…健康人就順產啊

bosch  x3  發表於 14-9-11 03:24
nn1984  健康人就順產,good   發表於 14-9-10 22:28

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

要衡量對bb 既利弊, 你既意願, 甚至係家庭計劃.

我個人揀順產, 老實講從來冇想過去開刀.

複式洋房

順產對媽媽同bb 都好,復元快,順產才會感受同經歷生bb果種無價嘅痛

侯爵府

引用:Quote:原帖由 LuyiuLady 於 14-09-10 發表

原帖由 芝芝吉 於 14-09-10 發表
開刀係38w開,係有機會肺無咁好,係事實。我2個仔都係開刀,係食奶同理身啜係無咁好力。
順產,真無足足足 ...
下.做5次ivf仲政府順產?俾我就私家開刀.雖然我唔係ivf,但我係私家試順產.試試下發燒加bb心跳跌。嚇死我.

伯爵府

引用:Quote:原帖由 芝芝吉 於 14-09-10 發表開刀

原帖由 小艾美 於 14-09-11 發表
下.做5次ivf仲政府順產?俾我就私家開刀.雖然我唔係ivf,但我係私家試順產.試試下發燒加bb心跳跌。嚇死我.

...
政府生係對bb 醫療最好。

男爵府

我個仔都係得來不易,由我一知道有個日開始我已經決定開刀,因為情願自己受一刀好過因為到時唔知自己身體有d咩應付唔到順產影響左bb...雖然開刀都有一定既風險,不過我真係好采揀開刀,因為我個醫生一見到我個仔都未拎出黎佢已經同我講“你個仔個膊頭好大呀!我要就一就位先拎到佢出黎“咁如果我順產就真係有d麻煩啦!我開完刀第二日都落到床過程都好ok...我都無後悔開刀,再比我生我都係開刀!

複式洋房

回覆 LuyiuLady 的帖子

I also bingo by IVF and my dr suggested me to go for C section, he said it's less risky.

大宅

如果咁難先懷孕,我唔會搏。我個女係足月但緊急開刀,過程驚啲,不過岀世後又唔覺有咩問題。

男爵府

多謝咁多位既意見!

我諗我都係book左私家先,到時有得選擇
聽日book左個醫生照結構,順便問下佢意見

大宅

希望你母子平安!

首頁

尾頁

跳至