婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題 ? 是否必須 ? 定係做人情都ok ?

仲有幾個月就結婚既姑仔, 早幾日同左班親戚去買金 (我地無去 )
買完果晚姑仔影左張戴左金器既手既相what's app俾c6, 話已經有幾隻金手鐲, 但係d圈好細
阿哥你買果對買大d 得唔得 ? (好似係一定要買咁既意思 )
果下我同c6都O左咀....姑仔點解咁厚面皮一下就單刀直入, 都無問過會唔會買, 一黎就expect 我地一定會買咁, 果下我地都嬲嬲地......

其實我同c6之前都有諗過買, 但係都係諗住買d手鏈仔 / 頸鏈仔, 而家成$13xxx 一兩,
買4-5 錢都要成$6xxx 啦......真係唔想駛咁多錢落呢個天真姑仔度

大宅

直接whatsapp返佢"下我地諗住折現咋woo,折現仲實際啦"

男爵府

引用:如題+?+是否必須+?+定係做人情都ok+?仲有幾

原帖由 nkygnkwbb 於 14-10-28 發表

仲有幾個月就結婚既姑仔, 早幾日同左班親戚去買金 (我地無去 )
結果你地點覆

大宅

回覆:姑仔結婚, 做阿哥的是否必須買金器 ?

最討厭d人老屈咁既態度

別墅

回覆 D-chan 的帖子

結果咪話未諗買咩, 遲d有時間先去睇lor ~~

大宅

回覆:姑仔結婚, 做阿哥的是否必須買金器 ?

叫你c6同佢講:
做呀哥諗住實際d折現做人情

男爵府

咁你c6同細妹關係唔好咩?
老實講,送咩俾姑仔,你唔好俾意見喇,等佢阿哥自己諗啦

別墅

lovepuikwan 發表於 14-10-28 15:19
最討厭d人老屈咁既態度
我都覺得好討厭~~ 一方面又諗, 點解佢覺得我地一定要買 ? 我地又唔係佢父母~~ 我諗係佢應該係同班親戚買金買到high左~~

別墅

nicolebean 發表於 14-10-28 15:32
咁你c6同細妹關係唔好咩?
老實講,送咩俾姑仔,你唔好俾意見喇,等佢阿哥自己諗啦 ...
關係普通lor ~ c6買咩我唔會出聲, 佢自己俾錢咋麻, 佢自己會衡量~~~
但係感覺c6俾人屈咁~~ 好討厭

男爵府

引用:回覆+D-chan+的帖子結果咪話未諗買咩,+遲d

回覆 D-chan 的帖子

結果咪話未諗買咩, 遲d有時間先去睇lor ~~
唉,你老公本來諗住點先?老實呢d野無一定,我自己結婚老公2個兄弟毛都無一條tim!我覺得俾幾多人情買唔買手觸,呢d你就唔好俾咁多意見了,主要真係睇你老公budget,有能力就俾多d,無咩一定囉!費時講太多,你呢個老婆好似黑薄自己個妹咁!

男爵府

引用:Quote:lovepuikwan+發表於+14-10-28+15:19+

我都覺得好討厭~~ 一方面又諗, 點解佢覺得我地一定要買 ? 我地又唔係佢父母~~ 我諗係佢應該係同班親戚買金 ...
因為阿妹要針茶俾阿哥吖嘛,阿哥咁親佢未諗住會有金器俾佢囉!

男爵府

引用:如題+?+是否必須+?+定係做人情都ok+?仲有幾

不過佢咁老實不客氣就真係

男爵府

D-chan 發表於 14-10-28 15:41
因為阿妹要針茶俾阿哥吖嘛,阿哥咁親佢未諗住會有金器俾佢囉!

我都咁諗
1.阿哥
2.有茶飲
唔送金器的確唔多好睇
budget唔夠既話,我諗送對龍鳳耳環+戒指仔囉
加埋都係6-8k左右

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:姑仔結婚, 做阿哥的是否必須買金器

咁搞笑??我地結婚,我個妹同c6大佬都有買金但唔係龍鳳囉,佢二佬直頭人情都無,毛都無條添,那又如何??

伯爵府

傳統上係要做既,如果做哥哥既,有環境得黎,同妹妹感情又好既,咁一定會/要買一對龍鳳金鈪囉!

但如果哥哥無乜環境,又同妹妹感情麻麻,咁真係買條金項鍊/金手鍊/俾人情就算。。。。

另一個選擇,可以買鑽石介指仔/鑽石耳環,去普通舖頭俾三四五千都大把選擇。。。

大宅

BK Milk勳章

如果姑仔同你c6關係感情好好我覺得都無乜所謂,結婚1生人1次咪豪俾佢囉

別墅

其實我地都無諗住唔買, 只係無諗過佢會開口問~~
問不特止, 仲要話大d

禁止訪問

男爵府

引用:其實我地都無諗住唔買,+只係無諗過佢會開口

其實我地都無諗住唔買, 只係無諗過佢會開口問~~
問不特止, 仲要話大d ...
咁可能阿妹覺得同阿哥好親,親到咁直接都無所謂呢!

別墅

D-chan 發表於 14-10-28 16:45
咁可能阿妹覺得同阿哥好親,親到咁直接都無所謂呢!
咁佢妹實在太天真, 因為佢哥見到個msg都 O 左咀

首頁

尾頁

跳至