嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Dear All,

我個BB宜家都10個月多了, 但佢D濕疹由三個月已經開始有喇!
1) 初時 1個月左右 比 S26 佢食, 但便便去唔到.
2) 就轉左食美素力, D濕疹都係咁上下, 但都試到6個月先轉奶粉.
3) 到要轉6個月奶粉時, 我就轉埋品牌, 食香港雪印, 直到宜家.
mouth:
但佢呢幾日又起得好犀利, 脫晒皮, 又紅又硬, 搽醫生D藥膏又係
"治標唔治本", 有無濕疹媽媽介紹下有乜奶粉品牌OK,
或者可以點做, 多多指教!

Claris

禁止訪問

別墅

我有問過醫生呀! 但醫生唔認同要轉食能恩(低敏),
醫生話係主要係腸胃敏感, 先至要食呢隻, 因能恩容易消化喎!
(私家醫生講ge)

但亞B嘅濕疹越黎越犀利, 宜家佢十個月多喇....!
我睇左幾次私家醫生, 每次ge藥膏都係一樣, 但都係出疹先搽...
見佢係咁响度r, 真係...........唉!!
真係唔知可以再做d乜......
我仲可以做D乜嘢?????

洋房

我個B食人奶+Beanstalk, 由3個月有濕疹(宜家5個半月), 起初只係面同頸, 醫生介紹用AI cream, 用埋金銀花都可以控制到。 跟住手腳起, 最嚴重時心口同背脊都紅哂,醫生叫用oilatum浸浴+AI cream, 但都冇改善。再改用Cetaphil, dermaveen, Aquarus cream亦冇起色, 轉過食森永低敏, 情況依然, 再轉明治低敏但BB食左肚痾(可能轉得太快), 宜家食返Beanstalk。苦冇辦法最後睇開中醫果間藥材舖伙計執左草藥返去浸, 神奇地浸在一次就退左一半, 第日再浸第二次退左9成。宜家通常只係"la"位紅, 會用清水沖涼再查AI cream 。見佢個身紅就俾佢浸身, 再keep住查AI cream, 已經冇再嚴重過。

洋房

原文章由 WKH 於 08-4-30 00:18 發表
我個B食人奶+Beanstalk, 由3個月有濕疹(宜家5個半月), 起初只係面同頸, 醫生介紹用AI cream, 用埋金銀花都可以控制到。 跟住手腳起, 最嚴重時心口同背脊都紅哂,醫生叫用oilatum浸浴+AI cream, 但都冇改善。再改用C ...

咩草藥呀,可唔可以分享吓,好想知呀!!

洋房

間藥材舖九龍城, 好出名下, 門口排哂長龍睇中醫果間。話俾佢地知要$15一包沖濕疹包就得。sorry我冇問過材料係乜, 所以未能夠post度。 如果都唔知係邊間就pm我啦。

別墅

有G6PD & 濕疹的bb媽媽, 有無乜嘢醫濕地方法介紹??

可惜吖! 我亞B有G6PD(蠶豆症), 有好多中/西藥都唔食得, 唔搽得....
我個B有G6PD, 但又有濕疹......所以好麻煩!!

我個B食人奶+Beanstalk, 由3個月有濕疹(宜家5個半月), 起初只係面同頸, 醫生介紹用AI cream, 用埋金銀花都可以控制到。 跟住手腳起, 最嚴重時心口同背脊都紅哂,醫生叫用oilatum浸浴+AI cream, 但都冇改善。再改用C ...

男爵府

醒目開學勳章

我bb差唔多出世無耐就開始食低敏﹐因為有肚風﹐跟住4-5個月大就開始有濕疹

一直食到bb10個月大﹐我試比佢飲豆奶﹐面嘅濕疹有好小小
但手腳嘅都差唔多

bb一歲﹐我幫佢轉左羊奶﹐飲左差唔多兩個月
都係差唔多

我會帶bb去做敏感測試
如果佢唔係對牛奶敏感的話
我會同佢轉番低敏或regular奶奶

你bb會唔會係對塵蟎敏感﹖
希望你bb快d好番啦~

原文章由 clarish2004 於 08-4-27 15:03 發表
Dear All,

我個BB宜家都10個月多了, 但佢D濕疹由三個月已經開始有喇!
2) 就轉左食美素力, D濕疹都係咁上下, 但都試到6個月先轉奶粉.
3) 到要轉6個月奶粉時, 我就轉埋 ...

大宅

WKH,

唔知點解PM唔到比妳....
我小b而家9個月, 由第4個月開始濕疹到而家. 已轉豆奶, 好左啲, 但仍很嚴重. 佢而家仲識成日抓. 好煩. 請問可否PM我九龍城濕疹包的地址/電話? 謝謝非常.

原文章由 WKH 於 08-4-30 23:22 發表
間藥材舖九龍城, 好出名下, 門口排哂長龍睇中醫果間。話俾佢地知要$15一包沖濕疹包就得。sorry我冇問過材料係乜, 所以未能夠post度。 如果都唔知係邊間就pm我啦。 ...

大宅

clarish

我b同妳個差唔多. 佢而家9個月. 4個月始起濕疹. 原本食a+, 之後轉森永低敏都唔得, 跟住佢6個月轉左豆奶, 好左一半左右. 原本成身連頭頂都有, 頸成日出水添. 食左豆奶好左, 而家剩係腳(嚴重), 手(小小), 面(小小), 其他就好左. 不過佢成日抓腳抓到流血, 好煩.

另外, 妳可以試下用"瑞士寶寶" 有隻黃色油立立cream比濕疹b, 我用左佢之後, 面仔, 手仔好左. 不過腳仍是一樣... 睇下妳有冇幫助?

原文章由 clarish2004 於 08-4-27 15:03 發表
Dear All,

3) 到要轉6個月奶粉時, 我就轉埋 ...

洋房

原文章由 PearPear 於 08-5-1 14:23 發表
WKH,

唔知點解PM唔到比妳....
我小b而家9個月, 由第4個月開始濕疹到而家. 已轉豆奶, 好左啲, 但仍很嚴重. 佢而家仲識成日抓. 好煩. 請問可否PM我九龍城濕疹包的地址/電話? 謝謝非常.

...

PearPear,

Please check PM! Thanks!

別墅

PearPear,

多謝提點!我試下先, 希望好d啦!

Claris

原文章由 PearPear 於 08-5-1 14:29 發表
clarish

我b同妳個差唔多. 佢而家9個月. 4個月始起濕疹. 原本食a+, 之後轉森永低敏都唔得, 跟住佢6個月轉左豆奶, 好左一半左右. 原本成身連頭頂都有, 頸成日出水添. 食左豆奶好左, 而家剩係腳(嚴重), 手(小小) ...

別墅

仲有呀! 我睇C+醫生唔work, 走左去睇政府醫生,
搽左佢d類固醇藥膏之後, 情況就好左好多.....
但唔知一唔搽佢d類固醇藥膏, 又會唔會好似之前咁起返呢......

要keep住同個衰b搽潤膚cream

別墅

回覆 #4 WKH 的文章

please pm the address or name of 藥材舖. Thanks

洋房

CKMA,

please check pm!

原文章由 CKMA 於 08-5-4 16:19 發表
please pm the address or name of 藥材舖. Thanks

別墅

clarish2004

我好明白有個濕疹B的苦況和感受. 我阿仔由第2個月開始就有濕疹, 依家15個月仍然有, 不過情況己經冇以前咁錯

我阿仔轉食能恩而依家, C+醫生話冇用, 但我地都轉, 因為想試.

你可以睇"濕疹bb媽媽論壇", 我係果度學到很多野, 好有用.

當阿仔起濕疹, 我都有搽類固醇, 不過係搽很少. 其餘時間是搽保濕cream.

別墅

我仔仔都係一出生就有, 但佢6個月我開始俾Flax Oil佢食就少咗好多, 你可以問下醫生好唔好呀, 我就冇問呀, 個藥劑師話好同埋上internet睇下資料我就俾仔仔食啦

洋房

royroy2007,

請問你個BB食緊邊個牌子既Flax Oil 呀? Thanks!

複式洋房

HI
可否PM地址我,我B濕疹都好嚴重下。唔該晒!
[img align=left][img align=left]http://img3.3lian.com/2006/010/24/213.jpg[/url][/img][/img] :angryfire: :veryevil: ?-( :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :verycold: :ranting: :yawn: :hammer: :evil:

伯爵府

畀面勳章

[i also want to know more about flax oil...
quote]原文章由 royroy2007 於 08-5-4 21:16 發表
我仔仔都係一出生就有, 但佢6個月我開始俾Flax Oil佢食就少咗好多, 你可以問下醫生好唔好呀, 我就冇問呀, 個藥劑師話好同埋上internet睇下資料我就俾仔仔食啦 ... [/quote]

首頁

尾頁

跳至