自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨午同C6 去食三哥, 同枱有5個小朋友, 估計高中至大一, 小朋友在吹虛自己怎樣不讀書都可以順級/升大學之餘, 中間一個女仔, 在表現自己英文好時, 還要說"我不喜歡中文"...中文既閱讀理解好多餘, 時常都要人估寓意等, 多無聊, 另一少男又附和, 唔明點解成日點解題目成日都問"為什麼", "個作者喜歡咁寫就咁寫啦".....
唉......一路聽, 一路倒胃, 是我老了, 我很喜歡中文的, 至少這是我的母語, 我講唔出 "我唔喜歡中文" 呢句話囉......
還有他們說, 不喜歡睇書, 就算睇, 都只是睇麥兜....
一路聽, 只是無言, 從來, 就覺得寫文章又好, 寫小說的人, 都是想表達比字面更多, 是很有意思的, 為什麼要給人指責呢?
而且香港既試題,就是因為英文不是我們的母語, 所以通常都不會出太深層次的, 所以小朋友就覺得英文好? 坦白說, 要學好英文, 根本都不是一件易事......
我同C6一路聽, 都一路覺得很激心, 點解現代的小朋友會這樣...

水晶宮

唔駛咁上心喎...一樣米養百樣人...樣樣都激心會死好多細胞

子爵府

咁每個人都有自己鍾意/唔鍾意既野
我都唔鍾意睇書,一睇好多字就好眼訓
外國人有d都鍾意中國文化,香港夠好多人鍾意韓國鍾意到過去讀書,都係佢既選擇
我夠好支持香港音樂同港產片啦,自己鍾意咪得囉,下下都要人支持自己咪好唔得閒,放鬆d啦香港人

大宅

回覆:代溝, 還是我偏見

唔知jm 有無讀過eng lit
我果時都覺其實好多野都夾硬估個作者點解咁寫
好似人地用多d有s音ge寫就話要表達好慘or silence
人地用d響d ge字就話人個tone 係決絕
可能我道行唔高理解唔到

伯爵府

回覆:代溝, 還是我偏見?

大鍋我都唔鐘意閱讀理解成日問作者點解會.....作者咁係想抒發........果啲
但我鐘意睇書,文字果d

珍珠宮

BK Milk勳章

no comment

用戶要求終止服務

引用:昨午同C6 去食三哥, 同枱有5個小朋友, 估計

原帖由 ychat600206 於 15-01-12 發表
昨午同C6 去食三哥, 同枱有5個小朋友, 估計高中至大一, 小朋友在吹虛自己怎樣不讀書都可以順級/升大學之餘, ...
其實好小事,唔洗激心

每個人都有佢嘅喜好,唔可以因為母語係中文就一定鍾意中文㗎

讀書嗰陣我其實都唔鍾意閱讀理解,因為啲問題真係好奇怪,我又唔係作者點解係要估作者心態,但係我好鍾意睇書

伯爵府

何只中文課本?? 有次我於 Sogo 頂層雜誌部, 個小朋友同大人講佢係日本人, 而佢父母不單沒有糾正, 而且仲笑.

珍珠宮

畀面勳章

咁似茶樓D吹水阿叔對話

放鬆D唔洗太認真

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我中意睇書 但我唔算中意中文

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

各有喜好 !

大宅

其實都無物野既, 我唔會上心, 亦好尊重大家時看法, 真係人家唔喜歡, 唔可以迫人接愛自己喜歡的!

不過我同C6 講, 如果有機會有小朋友, 我都希望佢會睇多些書!

大宅

事實上好多家長言談間都輕視中文,話自己仔女對英文特別有興趣,中文好渣。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

當一樣野由興趣變為考試科目,就會無癮。就好似睇古裝片了解中史、文化幾好玩,要背晒成本書就想爆粗。
何必上心呢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ychat600206 發表於 15-1-12 12:24
昨午同C6 去食三哥, 同枱有5個小朋友, 估計高中至大一, 小朋友在吹虛自己怎樣不讀書都可以順級/升大學之餘, ...
我識人...2公婆中國人, 成日提住個仔唔識中文, 讀國際學校O者..唔識字好叻卦

PS: 一次食放題唔識睇, 一次買左手信包裝係中文字, 佢話我玩佢個仔

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Angelafyfy 發表於 15-1-12 21:57
事實上好多家長言談間都輕視中文,話自己仔女對英文特別有興趣,中文好渣。

...
懶係鬼仔咁, 仲要勁有優勢咁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我又覺得無野喎!有人唔鐘意英文、唔鐘意數學,當然會有人唔鐘意中文,有乜好激心呢?

子爵府

只能說教育制度的失敗,谷完十幾廿年,你還有學習興趣嗎

男爵府

我都唔鍾意讀中文喎

珍珠宮

好媽媽勳章

人人長處短處不同,我細時讀書中文唔差,最差數學、中史,我對中文興趣比較大,好討厭數學同中史
我仔掉轉,數學好,中文差,都好討厭中文
好正常吧

首頁

尾頁

跳至