論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人奄尖到我極反感。話說初來已經當唔駛錢倒哂食唔哂但筆左嘅飯、倒曬佢分左比佢,但佢唔鍾意嘅食物(又唔早出聲)。出亍叫反佢見到顏色深,唔食餸又或只是食餸唔食飯⋯成碗唔鐘意嘅食物原封不動掉⋯一直好憎佢嘥我錢。
早幾日佢話包唔夠飽,我蠢左,以為價x棧平,點知無選擇下買左桶x格(阿伯頭個款)麥皮佢。
呢幾日佢講明唔要包,淨食麥皮,但每次用我半盒豆漿去煮。成本每歺貴過食包。
各位姐妹會継續買豆漿比要求高嘅工人煮早餐定唔比佢用,但我老公用豆漿煮早餐,分開唔准佢用又好怪咁

子爵府

樓主可以買煉奶比佢煮麥皮,平好多。

男爵府

你似工人佢似mom 多D. 佢有公主病點做家傭,同埋點解你要就佢?

大宅

其實我無就佢。係我老公見佢新來無耐同我地食反,對住碟鎮江骨(佢食豬),最後剩下餸原封不動。老公話叫過另一味比佢怕佢唔飽,我當時反對話唔可以咁縱。仔女唔食都唔縱,何況工人。

佢早幾日爆我,話當佢動物定bb,早餐個包咁細唔會飽(我有買定公仔面成箱比佢看門口),我答佢唔飽你加面⋯順便我還拖,話你成日倒我野食我已經好唔妥,出亍食野我地個個食同一樣野,你就撩哂碗面的餸成碗面唔食⋯⋯end up 我話我買麥皮比你,你唔夠食麥皮。阿sir都咁食⋯⋯

點知佢呢兩日拒絕要包,索性用半盒豆漿煮桂格麥皮。早餐仲貴過我,一嬲已經唔妥佢,今早見佢咁煮,火都黎

男爵府

回覆:點對付奄尖小姐

其實你有供應,話知佢食唔食。
佢唔可以指定食乜。

大宅

我工人都會揀食,但我會問清楚佢唔食咩,然後就唔比嗰啲野佢食。

佢早餐食麵包,我自製方包,數量任佢食,佢只抺果jam,不抹其他,而我屋企人就偏偏唔食果jam,但我都會keep一樽果jam比佢用。而佢冬天食麵包話唔夠,一星期有兩日喺食包之餘再食多碗麥皮,開頭我用鮮奶煮比佢。後來佢話想日日都食多碗麥皮,用清水煮加糖,我照比佢食。佢依家早餐係一湯碗麥皮加兩塊厚切方包配果jam。

正餐佢講明只食飯,但無講有咩唔食。但後來我從佢剩下既餸當中,發現佢有啲偏好,於是遂樣問佢,原來佢唔食豆付、唔食蒸肉,只食炒、炆、炸既野。

為左唔浪費,我只提供佢食既野比佢食,唔會比啲佢唔食既野佢,份量就問足佢要幾多,例如幾多條菜心,幾多舊肉...我覺得咁樣對大家都好,亦唔浪費食物。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢想你比Food Allowance. 態度係咪好差? 做野點? 若差, 炒得.

wcpcelia    發表於 15-1-14 16:01

男爵府

我工人都會有啲野係唔食, 就原封不動咁放係度直到變壞就掉, 但就無你姐姐揀得咁誇張.
我都會唔高興佢浪費食物, 但我工人其他方面正常的, 可能佢真係唔鍾意食嗰啲野, 所以我會記住佢唔食咩避開唔買, 咁大家都好.
但樓主你工人都幾串, 平時關係好嗎? 俾著我好難咁同個工人相處落去

大宅

ivylam82 發表於 15-1-14 12:04
我工人都會揀食,但我會問清楚佢唔食咩,然後就唔比嗰啲野佢食。

佢早餐食麵包,我自製方包,數量任佢食,佢只 ...
如果我知,我都唔會比。至憎唔出聲,一入廚房倒左去。飯佢任添,之前成日佢自己筆一大碗食唔哂又倒。嘥我米飯

大宅

littlerabbitmom 發表於 15-1-14 12:32
我工人都會有啲野係唔食, 就原封不動咁放係度直到變壞就掉, 但就無你姐姐揀得咁誇張.
我都會唔高興佢浪費食 ...
一開始關係已經唔好。超級無禮貎黑面神黎

男爵府

引用:我工人奄尖到我極反感。話說初來已經當唔駛

原帖由 ChrisAlfred 於 15-01-14 發表
我工人奄尖到我極反感。話說初來已經當唔駛錢倒哂食唔哂但筆左嘅飯、倒曬佢分左比佢,但佢唔鍾意嘅食物(又 ...
買罐平奶粉比佢沖黎食

大宅

回覆 ChrisAlfred 的帖子

佢地係咁架,唔會主動出聲架。係要遂樣遂樣問,見到佢食唔晒,問佢係咪唔鍾意食,然後佢先答你架。
然後仲要每日問佢鍾唔鍾意食今日安排比佢既野,佢鍾意會答你,然後慢慢就會知煮咩比佢食。

伯爵府

引用:回覆+ChrisAlfred+的帖子佢地係咁架,唔會主

原帖由 ivylam82 於 15-01-14 發表
回覆 ChrisAlfred 的帖子

佢地係咁架,唔會主動出聲架。係要遂樣遂樣問,見到佢食唔晒,問佢係咪唔鍾意食,然 ...
我的心機只用來湊自己個女
工人大人一個,佢難道覺得自己來港俾太太adoption

伯爵府

回覆:點對付奄尖小姐

我覺得你工人做唔耐

大宅

回覆:ChrisAlfred 的帖子

我個姐姐都好揀食,未食過就話唔食,佢本身都有好多野唔食,例如菇,豆,豬肉,海鮮,好啦,見佢咁多野唔食,上次煮蓮藕,特登俾多d佢,佢唔食又唔出聲,見佢食完飯用紙巾遮住個碗,原來佢唔食。買果醬俾佢搽包,士多啤梨醬佢可以一星期ko一罐,
買黃梅醬俾佢,佢食一次就放喺度唔要,話酸。

男爵府

ChrisAlfred 發表於 15-1-14 12:44
一開始關係已經唔好。超級無禮貎黑面神黎

咁難攪, 不如換人啦.

大宅

回覆 forgive?forget? 的帖子

佢可以唔使人理當然好,但你咁諗唔代表人咁做。當人地唔係咁既時候,可以點?
我從來唔打算改變工人既性格諗法同喜好,亦都唔認為自己有能力改變,咁唯有我就佢啫。
當然,我亦可以唔就佢,炒人換人直到有個唔使就既,不過要洗太多錢,我唔想。
的確亦都可以企硬,鬧佢,發佢脾氣,迫佢,由佢餓死,但我覺得請人係為解決問題,唔係加更多問題,所以我會比心機照顧佢,等佢可以安心幫我做事。

子爵府

ivylam82 發表於 15-1-14 14:44

佢可以唔使人理當然好,但你咁諗唔代表人咁做。當人地唔係咁既時候,可以點?
大部分工人都有自己喜好,真係好難迫佢地,我家工人都係咁明明問過佢有乜唔食有乜喜歡食都係無用,佢話喜歡食的食物如黃花魚買了兩星期佢都無煮食,結果係上工個多月就比食物津貼佢解決所有問題,我唔使煩佢又開心,支出基本差唔多,佢食得開心工作都好d,無謂為食的問題沒完沒了。

大宅

tuenmunoasia 發表於 15-1-14 14:54
大部分工人都有自己喜好,真係好難迫佢地,我家工人都係咁明明問過佢有乜唔食有乜喜歡食都係無用,佢話喜歡 ...
我開始懷疑佢逐步乜都唔要,目的係要食津。但我點知佢拎食津仲會不會偷我米油用?我工人大食過我老公,我仲要紅糙米,唔平。同埋佢拎左錢,會不會煮我歺飯仲污糟,反正唔係佢食

大宅

ivylam82 發表於 15-1-14 14:44

Yes, similar case here.炒佢又要賠仲要搏下一個好過佢。

首頁

尾頁

跳至